2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Fáj a nyakam!

Fáj a nyakam! Fáj a derekam! Ugye ismerősök ezek a panaszok? A legtöbbször a gerinc elváltozásai okozzák a problémát, melyet a köznyelv leginkább csigolya meszesedésként említ.


A gerincoszlopot alkotó csigolyák, a hozzájuk kapcsolódó szalagok és izmok, s a csigolyák közti porckorongok funkcionális egységet alkotnak. Ha az egységet alkotó összetevők valamelyike károsodik, vagy a köztük lévő egyensúly állapot felbomlik, akkor ezt fájdalommal jelzi a szervezet. A gerinctáji fájdalom a népesség több mint 80 százalékát érinti élete folyamán legalább egy alkalommal – mondta dr. Kéri Judit a Belgyógyászati Klinika A épületében dolgozó reumatológus. Kopásos betegségek A degeneratív – „kopásosként” említett elváltozások keletkezése öröklött adottságoktól, genetikai tényezőktől függ, az életkor, az életmód és fizikai terhelés, kísérő-és korábbi betegségek, illetve a beteg fizikális állapota is befolyásolja. Az elsődleges formákat más gerinc megbetegedés nem előz meg, a másodlagos formák hátterében más mozgásszervi-vagy egyéb betegség és állapot áll. Ilyenek a gerincfejlődési rendellenességei (pl. „nyitott gerinc”, a csigolyatestek alaki eltérései), a statikai zavarok (pl. a gerincferdülés, vagy végtag rövidülés) idegrendszeri betegségek miatt – pl. Heine-Medin-kór – fellépő gerinc deformitások, traumás sérülések, de ide tartozik a fiatalkorban kialakuló Schauermann betegség is.

Gyulladás, fertőzés, daganat

A gerinc fájdalmának és mozgásbeszűkülésének egyéb – gyulladásos, fertőzéses, daganatos – eredete is lehet. Ezeket azonnal ki kell vizsgálni. Diagnosztika A gerinc degenerációjának kezdete a porckorong elváltozása, mely túlterhelés következménye. A porckorong elfajulását követően alakulnak ki a röntgen vizsgálattal is látható eltérések: a csigolyákon létrejövő meszes felrakódások. Esetenként csontsűrűség mérés (DEXA vizsgálat) fedezzük fel a csigolyák meszesedését. Ez a mérés eredményét is befolyásolhatja, elfedve a csigolyák akár súlyosan porotikus voltát, ekkor a kórelőzmény és a röntgenvizsgálat segít a csontritkulás elbírálásában. A denegeratív gerincbetegség fájdalommal, mozgásbeszűküléssel és izomkötöttséggel jelentkezik, de a nyaki szakaszon fülzúgás, szédülés is előfordulhat. Ha a csigolyákon kialakuló meszesedések az esetenként kiboltosuló porckorongokkal együtt a gerincvelő idegek kilépési helyének, vagy a gerinccsatornának a szűkületét okozzák, akkor akár idegrendszeri tünetek (fájdalom, zsibbadás, izomerő csökkenés) is kialakulhat. Gyógytorna, úszás A gerinc degenerációját – ha már elkezdődött – visszafordítani, teljes mértékben megállítani nem lehet. legjobb esetben a folyamat előrehaladás lassítható a relatív túlterhelés csökkentésével, így az életmód, a sporttevékenység, vagy a fizikai terhelés megváltoztatásával. Segíthet a hát-és a hasizom megerősítése, amely mintegy „fűzőként” tartja az ágyéki gerincet, ezáltal csökkentve a porckorongok terhelését. Erre a legalkalmasabb a gyógytorna és az úszás – a hátúszás. Ha megfelelő állapotban van az izomzat, a fájdalom az esetek jelentős részében csökken, így az esetleges műtét ideje sok évvel is kitolható – vagy akár el is kerülhető. A tünetek jelentkezésekor, vagy rosszabbodásakor a gyógyszeres kezelés mellett időszakosan fizioterápiás kezelések adhatók.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.