2019. Július 18. Frigyes nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Székrekedés orvoslása táplálkozással

Székrekedéssel küszködik az a személy, aki heti 3 alkalomnál kevesebbszer székel. A fiatalok 10-20 százaléka, az idősek 40-60 százaléka székrekedéses. Előbbiek kevésbé hajlamosak a szorulásra, ugyanis többet mozognak.


A normál széklet hurka alakú. Ha bogyók vannak benne, akkor a változatlan táplálkozás folytatásával várható, hogy székrekedés alakul ki. A bogyós széklet biztos jele a székrekedésnek. A széklet állaga szerint megkülönböztethetünk laza, átlagos és vizes bélsárt. A laza állagú széklet jellemző lehet nyáron, amikor sok gyümölcsöt, zöldséget fogyaszt az egyén. De ha híg, akkor valószínű a fertőzés, a mikroorganizmusok jelenléte. Színe lehet világosbarna, ami a tej emésztésének elégtelenségét jelzi, a szurokfekete a vér jelenlétét mutatja, az élénkpiros a végbél tájékának vérzését jelenti, a „nyálas", a bélgyulladást, vagy a mikrobiális egyensúly felbomlását tanúsítja, a fénylő zsíremésztési problémára utal. Szaga lehet feltűnően bűzlő, anyagcsere, felszívódási problémák jele – sorolta Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus, élelmiszeripari mérnök, a Dietetikai Szolgálat vezetője. – A mozgás sokat segít a székelés rendszerességének kialakításában. A hashajtó csak látszatmegoldás, és hosszú távon elpusztíthatja a bélbolyhokat.

A szorulás oka

Székrekedést okozhatnak gyomorsav közömbösítő, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, nyugtatók. Továbbá a szervezet működési zavarai, mint pl. pajzsmirigy alulműködés, a vér magas kálcium szintje. Emellett különböző betegségek, mint Parkinson kór, a vastagbél rossz vérellátása, összehúzódásának lanyhulása, a végbél érzéketlensége a benne lévő székletre. Oka lehet a rostszegény étrend, a kiszáradás, a mozgásszegény életmód, lelki okok, terhesség, idős életkor is.

Rendszeres székelés

Ha lassul az emésztés, csökken a káros anyag felszívódása, rossz közérzet alakul ki jellemzően fejfájással, hányingerrel, étvágytalansággal. A pangó béltartalom fertőzés veszélyét rejti. Ha idültté válik a szorulás, akkor aranyér, daganatok alakulhatnak ki, a vastagbél kitágulhat, akár életveszélyes állapotba is kerülhet a beteg. Székletbeékelődés (kemény, beszáradt széklet) is létrejöhet. Ha a vastagbélnek kemény székletet kell továbbítania, izomzata megnagyobbodik, fokozódik a belső nyomás, mely következtében az izomrétegek között zsákszerűen kiöblösödik a vastagbél (divertikulózis). Ez az elváltozás az iparilag fejlett országok lakosságának 30-35 százalékát érinti. A divertikulózis során több ballonszerű kitüremkedés (gurdély) alakul ki a vastagbélben, leggyakrabban utolsó szakaszán, a szigmabélben. Minél tovább van a széklet a bélben, annál jobban beszárad, feszül, nyomja a bél falát. Begyulladhat a bél, megrepedhetnek a gurdélyok és a gennyes, gyulladt váladék bekerülhet a bélfalon vagy véráramon át a szervezetbe. A vastagbél kiöblösödését megmagyarázhatatlan fájdalmas hasi görcsök, hasmenés, végbél vérzés, láz, vagy egyéb, székelési zavarok jelzik.

A rostok szerepe

A szorulás rostos táplálékokkal szüntethető meg, így zöldség és gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült péktermékek fogyasztásával. A teljes kiőrlésű szó szerint értendő. Fentiek mellett rendkívül lényeges a kiadós folyadékfogyasztás. A székrekedés univerzális gyógyszere az alma. Hasmenés kezelésére hámozva, pépesre reszelve adjuk, szorulásra héjastól harapva eszük az édeskés gyümölcsöt. Zöldségekből 4 féle színűt fogyasszunk naponta, legalább két adagban. Csak az tekinthető egészségesnek, melyet a nap sugarai érleltek meg.

Miből mennyit?

Székletünket étkezésünkkel rendezhetjük, ha naponta 2-3 liter folyadékot iszunk és 30-40 g étkezési rostot eszünk. Segít a langyos víz, a langyos kamillatea fogyasztása, a savanyú káposzta, a kovászos uborka, a vízben áztatott aszalt szilva leve. A gyógyvizeknek is jótékony hatásuk van. Hasznosak a savanyú tejtermékek, a házi rostos gyümölcs- és zöldséglé is. Hatásos, ha rendszeres életmódot élünk, rendszeresen, mindig ugyanabban az időpontban étkezünk, eleget mozgunk és pihenünk.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.