2019. Július 18. Frigyes nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Baleseti fogsérülések

A mindennapi fogorvosi gyakorlatban gyakran találkozunk a betegek fej-nyak tájéki baleseti sérüléseivel. Sérülhetnek tejfogak, maradó fogak, lágyrészek, csontok. A tejfog balesetek leggyakoribbak 10 hónapos és 3 éves kor között, amikor a gyerekek már járnak, de a mozgáskoordinációjuk még fejletlen.


Az óvodában a hinta, a mászóka, és a lábbal hajtható motor jelent veszélyforrást. A későbbiek során a sérülések okai között az egyszerű eleséseken kívül az extrém és más sportok, közlekedési balesetek, erőszakos bűncselekmények is szerepelhetnek. Hajlamosító tényezők az előreálló fogak és a mozgáskoordináció zavarával vagy fokozott görcskészséggel járó idegrendszeri elváltozások (pl. epilepszia). A megelőzésben éppen ezért a fogszabályozásnak valamint a sportolás során szájba helyezett fogvédőnek kiemelkedő szerepe lehet.

A fogcsíra védelme

Leggyakrabban a felső metszőfogak sérülnek. A fogak törhetnek, elmozdulhatnak a helyükről, esetenként ki is eshetnek. A tejfogazatban baleset következtében gyakoribb a fogak elmozdulása. A sérülés súlyossága a behatás erejétől és irányától függ. A betegellátáskor a legfontosabb cél nem a tejfog mindenáron való megmentése, hanem a maradó fogcsíra védelme. Ezért még a banálisnak tűnő tejfog trauma esetén is feltétlenül fogorvoshoz kell fordulni, és a rendszeres fogászati kontroll vizsgálatokat sem szabad elmulasztani. Maradó fogak baleseti sérülései: A fog koronájának vagy gyökerének törése gyakoribb, mint a fog részleges, vagy teljes kimozdulása vagy a csontba történő benyomódása. A fogkorona törésének súlyossága attól függ, hogy mekkora darab tört le a fogból, mennyire nyílt meg a fogbél, a baleset és az ellátás között mennyi idő telt el. Ezeket mérlegelve dönt a fogorvos a kezelésről (élpótlás, töméskészítés, a letört fogdarab visszaragasztása, gyökérkezelés, korona készítése). A letört fogdarab beékelődhet a lágyrészekbe, melyet el kell távolítani. A foggyökér törései következtében a fog mozgathatóvá válhat, a beteg erős fájdalmat érezhet ráharapáskor.

Visszaültetés, sínezés

Az ellátás lehetőségeit a törés helyzete, lefutása szabja meg. A fogat sínezéssel nyugalomba kell helyezni legalább hat héten keresztül. Darabos és hosszanti gyökér törések esetén sok esetben a fog eltávolítása az egyetlen kezelési mód. A baleset miatt kiesett fogat mielőbb vissza kell helyezni a fogágyba. A néhány órán belül visszaültetett fogak igen nagy része rögzül, sőt a fejlődését be nem fejezett fog életben is maradhat. A kiesett fogat azonnal nedves közegbe, nyálba vagy tejbe kell rakni. A fogorvos tisztítás után visszahelyezi és rögzíti (sínezi) a fogat. A ki nem esett, részlegesen elmozdult fogat a helyére mozdítása után szintén sínezéssel rögzíteni kell a gyógyulásig (kb. 10-14 nap). Ha a balesetet szenvedett fog elhal, a gyökérkezelést mielőbb el kell végezni. Ha a fertőzés veszélye nagy, antibiotikum szedését javasolhatja a fogorvos, ilyen esetekben a tetanusz injekció adását is mérlegelni kell. A baleset következtében fellépő eszméletvesztésről, emlékezetkiesésről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

Dr. Kovalecz Gabriella
adjunktus
Fogorvostudományi Kar

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.