2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Digitális technológia a fogászatban

A digitális technika robbanásszerű fejlődése a fogászatban gyorsan teret nyert és világszerte terjed. Ennek főbb haszonélvezői a páciensek, ugyanis gyorsabb és pontosabb fogpótlások készülnek, illetve a fogorvosi, fogtechnikusi szakma, melyben új lehetőségeket nyitnak meg.


A technológiának köszönhetően csökken a gyártási idő, nő a gyártási hatékonyság az egyes munkafázisok egyszerűsítésével, illetve elhagyásával. A hagyományosan, kézi munkával elkészített fogpótlás, esetleges hibái is elkerülhetővé válnak. Digitális (számítógépes) prototípus készítésével kijavíthatók az egyébként előre nem látható hibák anélkül, hogy a valóságban elkészülne a pótlás. Persze az előnyök mellett vannak hátrányai is a digitális technológiának. Magasak az induló költségek és elengedhetetlen a megfelelő számítástechnikai tudás. A pontosság nagymértékben függ a rendszer „fejlettségétől” a felhasznált technológiától, eszközöktől és programoktól. Általánosságban elmondható: a legjobb gép sem helyettesítheti a szaktudást, a tapasztalatot és a kreativitást.

Az új technológiát idegen szavakkal, rövidítésekkel, betűszavakkal nevezzük meg, mint pl. CAD, CAM. A CAD betűszó jelentése (Computer-Aided Design), azaz számítógép segítségével tervezett, a CAM-é pedig (Computer-Aided Manufacturing), azaz számítógép segítségével elkészített pótlás. CAD CAM- rendszerek már mintegy 30 éve jelen vannak a fogászatban. Eleinte pontossági okok miatt csak szóló fogászati koronák készítésére voltak alkalmasak. A 2000-es évek után gyors fejlődésnek indult ez a terület, több gyártó is megjelent, ennek köszönhetően pontosabb digitális lenyomatok készültek.

A lenyomattól a fogpótlásig

Kerámia pótlás esetén lehetőségünk van ötvözni a hagyományos technológiát (kerámia leplezés) a digitális technológia nyújtotta előnyökkel. A beavatkozások előtt digitális prototípust készíthetünk (mosolytervezés). Tehát a betegnek meg tudja mutatni az orvos még a beavatkozás vagy a pótlás elkészítése előtt a számítógép képernyőjén, hogyan fog kinézni a fogpótlás.

A digitális munkalap megírását követően a digitális lenyomatvétel következik a preparált (lecsiszolt) fogról, illetve fogakról. A digitális lenyomatot az intraorális scanner segítségével készítjük, ami lemásolja, úgymond leolvassa, letapogatja a beteg szájüregét, fogait. Számos gyártónak van intraorális szkennere, amit mi a fogászaton használhatunk, az úgynevezett konfokális pásztázó mikroszkóp elvén működik. Egy fényforrással megvilágítja a fogat és a visszaverődő fényt felfogva egy 3D-s ponthalmazt hoz létre, majd térhálót és 3D-s képet jelenít meg a kijelzőn. A digitális lenyomatvétel előnyei: gyors kb. 3-5 perc a lenyomatvétel (szkennelés) és pontos. Nem kell lenyomatanyag, amit később nem kell kiönteni gipszből és a lenyomat tárolása is egyszerűbb a számítógépen. A betegek szeretik, mivel kevésbé megterhelő a lenyomatvétel, mint a hagyományos kézi lenyomatvétel esetében. Az esetleges csiszolási hibákat könnyedén fel lehet ismerni és javítani. Ha foghúzás vagy egyéb beavatkozás előtt digitális lenyomatot veszünk a fogról, akkor ezt felhasználva, akár a saját foggal megegyező pótlást vagy ideiglenes pótlást készíthetünk. Színes szkennelés segítségével meg tudjuk határozni a fogszínt is, ezzel elkerülhetővé válik a hagyományos fogszín kiválasztás során felmerülő problémák, mint például a nem megfelelő világítás a rendelőben vagy a szemfáradtság. Van lehetőség nagy felbontású, kiváló minőségű fotó készítésére, amivel a fogtechnikus munkáját is segíteni tudjuk. Emellett könnyebb, gyorsabb és gördülékenyebb a szakmai párbeszéd a fogtechnikai laborral, mely felgyorsítja a munkát (nem kell fizikai lenyomatot küldeni, csak adatokat pl.: emailen keresztül). Viszont mint mindennek, ennek is vannak hátrányai: költséges a rendszer, beruházás a fogtechnikai labornak, a fogászati rendelőnek (fenntartási költség). A fog mélyen fekvő felszíneinek szkennelése és a rendszer használata gyakorlást, oktatást és folyamatos továbbképzést igényel a felhasználóknak.

Tervezés, gyártás

Ezt követi az adatok elküldése a fogtechnikusnak, aki megtervezi számítógépes program segítségével a fogpótlást és elküldi jóváhagyásra azt a fogorvosnak. Az engedély birtokában kerül sor a fogpótlás legyártására. Ennek során a számítógép vezérelt marógép segítségével egy fém tömbből marja ki a gép a kerámia pótlás vázát, amit hagyományos úton kerámia ráégetésével lepleznek a fogtechnikusok, azaz a pótlás külső felszínére kerámiát égetnek. Majd a fogpótlást átadják a fogorvosnak.

Az ideális digitális munkamenet egyesíti a ma elérhető csúcstechnológia összes lehetőségét, képeket a betegről, 3D-s színes digitális lenyomatot, 3D-s arc szkennt (segít a rágómozgás pontosabb meghatározásában), CBCT (komputer tomográf) és röntgen felvételeket és a fogszínmérést. A gyártás oldalról pedig számítógép vezérelt gépeket (pl.:marógép, lézerszinter, 3D nyomtató), amik képesek pontosan és gyorsan elkészíteni a pótlást vagy annak vázát. Azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy teljesen a manuális munkát még nem tudjuk digitálisra cserélni, bizonyos esetekben van rá lehetőség, de az igazán esztétikus pótlások elkészítéséhez még mindig szükség van rá.

Medgyesi Gergely
fogtechnikus
Fogorvostudományi Kar

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.