2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  S. O. S. – vérzik a betegünk!

A hirtelen kialakult véralvadási rendellenességek gyors felismerését és kezelését teszi lehetővé a ROTEM nevű, véralvadást elemző berendezés, mellyel 2013 óta dolgoznak az altatóorvosok a szívsebészeten.


Vérzéses szövődmények leggyakrabban sebészeti beavatkozások, balesetek vagy szülés után fordulhatnak elő. Ugyanis ezekben az időszakokban a véralvadás egyensúlya folyamatosan változik. A betegség megállapításának fontos eszköze a vér laboratóriumi vizsgálata. A laborba küldött vérminta eredményei 30, 60 perc múlva érkeznek vissza a mintát küldő osztályra. A lelet „pillanatfelvétel”, ugyanis a súlyosan vérző betegnek az alvadási viszonyai percről percre változnak. A betegség gyors felismerésének fontossága miatt jutnak egyre nagyobb szerephez az ágy mellett elvégezhető tesztek. Az elnevezés sok esetben félrevezető lehet, a ROTEM-vizsgálat ugyanis nem közvetlenül a beteg ágya mellett zajlik, hanem az ellátó osztály laboratóriumi helységében. Mégis gyorsabban jut az orvos az eredményhez, mintha elküldené a vérmintát a központi laboratóriumba. A teszt elvégzéséhez 4,5 ml véralvadásgátló szerrel (citrát) kezelt vérminta szükséges. Az eredmények megjelenítése görbe, és számadatok formájában folyamatos, így részinformációk már a vizsgálat indítását követő 10 percen belül rendelkezésre állnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a célorientált terápia megkezdéséhez a vérminta levételétől számított kevesebb mint negyedóra is elég lehet. A megfelelő képzést követően orvos és szakdolgozó is elvégezheti a mérést a berendezéssel.
A nagymértékű vérvesztés növeli a betegség súlyosbodását, további betegségek kialakulását, és halálozáshoz vezethet. A ROTEM-készülékkel végzett véralvadás-elemzés olyan módszer, amely azoknak az élettani működések összességének a gyors javítására ad lehetőséget, amelyek képesek megállítani a vérzést. Ezzel javítható a betegek túlélési esélye. A mérési módszer alkalmazása a műtéti területeken, pl. a szívsebészeten csökkenti a vérátömlesztési igényt.
Az intenzív osztályokon végzett kezelések változnak, fejlődnek, egyre több és újabb eljárást, technikát alkalmaznak, vezetnek be, s ezzel bővül a szakdolgozók tevékenységi köre és hatásköre. A változásokat folyamatosan figyelembe kell vennünk, az új és újabb kívánalmaknak pedig magas színvonalon kell megfelelnünk. Szép, de annál nehezebb feladat hárul ránk, a változások közepette is tudásuk és emberségük legjavát adva ellátni a beteg embereket. Akár a műtőben akár az intenzív osztályon dolgozunk, mindennapi célunk csak egy lehet: a betegek iránti legnagyobb tisztelettel, szeretettel és méltósággal végezni munkánkat.

Tamásné Nagy Györgyi
diplomás ápoló
Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika, Szívsebészet
Dr. Sira Gábor Tihamér
aneszteziológus
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.