2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Támadhatnak a kórokozók

Itt a tél. Minden gyermek várja, a havat, Mikulást, a Jézuskát. Az újévi kismalacot. A hidegben azonban támadhatnak a kórokozók is, amik kellemetlen légúti tüneteket okozhatnak.


A megfázást vírus idézi elő. Mivel a vírusfertőzésre egyelőre nincs gyógyszer, a megfázásnak sincs speciális gyógyszere. Tünetei a tüsszögés, orrdugulás, vizes orrfolyás, köhögés, torokfájdalom, izomfájdalom, levertségérzés. A megfázás nem tekinthető súlyos betegségnek, de mivel csökkenti a szervezet ellenállását, szövődmények, pl. hörghurut, tüdőgyulladás léphetnek fel. Csecsemőknél komolyabban kell venni a megfázást, mert náluk még az enyhébb tünetek is táplálási problémát okozhatnak.

Lázcsillapítás

Mi a teendőnk? A gyermeket helyezzük ágynyugalomba, itassuk gyakran, egyszerre kevés, meleg vagy langyos teával, limonádéval. Lázát 38 fok felett csillapítsuk. Orvosi javaslat nélkül köhögéscsillapítót ne adjunk. Figyeljük az orrváladékot ha, sárgás, zöldes színű lesz, valószínű a másodlagos bakteriális fertőzés. Ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz. Az orrlégzés megkönnyítésére orrcseppet használjunk, az előírásnak megfelelően. Kis gyerekeknél az orrfújatás nem hatékony, rá kell segíteni gépi orrszívással. Támaszthatjuk magasabbra a kiságy matracának fejrészét. Ha a kisgyermek orra kisebesedik, kenőccsel védjük. A kisebb felső légúti hurut ráterjedhet az alsóbb légutakra, ilyenkor hörgőgyulladás jöhet létre. A vírus, vagy baktérium fertőzés a nyálkahártyában duzzanatot, fokozott váladékképződést idézhet elő, ami a lélegzést nehezíti. Száraz szaggató lesz a köhögés, majd néhány nap múlva nedves jellegűvé válik, köpetet hozhat fel. A nagyobb gyermeket biztassuk, hogy köpje ki a váladékot. Hátát finoman körbe dübögtetve segíthetjük ezt elő.

Folyadék, gyógyszer

Nem baj, ha nagy étvágy nincs, kínáljuk a beteget sűrűn folyadékkal, hogy megelőzzük a kiszáradást. Adjuk be a gyermekorvos által felírt antibiotikumot, légzéskönnyítőt. Azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt, ha a gyermek mellkasa behúz, nyugtalan, szaporán szedi a levegőt, nyögdécsel, elesett állapotú, ajka, nyelve kékülni kezd. Ha nehézlégzés, vagy hányás, kínozza a gyermeket, az orvos esetleg kórházba utalja, ahol gyógyszerekkel, oxigén adásával, infúzióval könnyítenek állapotán. A szülő feladata ilyenkor hogy a gyermeket megnyugtassa, ápolgassa, nyugalomban tartsa szóval, mesével, játékkal.

Karácsony este

Itt a tél. Karácsony este minden elcsendesedik, a közlekedés leáll, és ha hó is esett, a csend még teljesebb. Míg advent a reményteli várakozás ideje, a Szenteste maga a megvalósult és beteljesedett csoda, a Megváltó születésének napja. Mindenkinek jó egészséget, pihenést kívánok!

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.