2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Szívritmusunk őre

Mai modern világunkban nem jelent nagy kihívást az orvosok számára egyes szerveink kiesett működésének mesterséges pótlása. Ilyen külső beavatkozás által is szabályozható élettani funkciónk a szívritmusunk.


Még fél évszázaddal ezelőtt csupán az életveszélyes ritmuszavarok kezelésére alkalmaztak pacemaker terápiát, ma már a beteg életminőségének javítása is szempont a ritmuszavar megszüntetése mellett. A modern diagnosztikának, és az egyre jobb minőségű implantátumoknak köszönhetően egyre nő a szívritmusszabályzó eszközök beültetésének száma. A Kardiológiai Intézetben évi 600 implantáció történik. A pacemaker beültetés ma már rutin eljárásnak számít, amit helyi érzéstelenítésben végeznek egyszerűbb pacemaker rendszerek esetén 30-40 perc alatt, bonyolultabb eszközök esetén 1-2 óra alatt. Néhány eset kivételével a sebet felszívódó varrattal zárják, így nincs szükség annak későbbi eltávolítására. A beültetést igénylő kórházban töltött ideje csupán 2-3 nap, ezt követően 4-6 hétig kell az érintett oldali kart kímélni, és ha az orvosnak nincs ellenjavallata ezután a beteg visszatérhet megszokott életéhez. A készülékek élettartama ma már eléri a 10-15 évet, addig várhatóan a generátor nem merül le, nem szorul cserére. Az évenkénti ellenőrzést ennek ellenére nem szabad elmulasztani. A beültetett készüléket egy számítástechnikai programozó segítségével állítják be a beteg számára legoptimálisabb helyzetbe.

Együttélés a pacemakerrel

A pacemakerrel való „együttéléshez” nagyon gyorsan hozzá lehet szokni. Minden betegünk hazabocsájtás előtt kap egy tájékoztató füzetet a pacemakerrel kapcsolatban. Ha betartja az általános biztonsági előírásokat és meggyőződik róla, hogy az elektromos berendezések – amikkel dolgozik, vagy amiknek a közelében tartózkodik – hibátlanul működnek, úgy bátran használhatja azokat. Nem okoz zavart a pacemaker működésében pl. a televízió, rádió, számítógép, laptop, tűzhely, kenyérpirító, mikrohullámú sütő. Ritkán, de előfordulhat, hogy az elektromágneses teret gerjesztő készülékek átmenetileg befolyásolják a pacemaker működését, erre hívhatja fel a figyelmet a hirtelen kezdődő szívdobogás érzés, rendszertelen pulzus, szédülés, bizonytalanság érzés. Ilyen esetben el kell távolodni minden működő elektromos készüléktől, vagy ki kell kapcsolni, így a pacemaker ismét szabályosan fog működni néhány pillanat múlva. A lopásgátló készülékek és a repterek beléptető kapui észlelik a pacemaker jelenlétét, ezek használata a pacemaker betegazonosító kártya felmutatásával elkerülhető. Bizonyos készülékeket működés közben nem szabad 20-30 cm-nél közelebb tartani a pacemakerhez: pl. hajszárító, hajcsavaró, rádiótelefon, rádiós adó-vevő készülék, mobiltelefon. Néhány eszközt pedig karnyújtásnyira kell a testtől tartani: ilyen a mágnes, elektromos takaró, autó motorjában lévő gyújtótekercsek, hangszórók, robbanómotoros fűnyíró. Erős rázkódást keltő, illetve nagy interferenciát gerjesztő készülékek használata kerülendő, mint pl. ívhegesztő, ütve fúró, légkalapács és, ne tartózkodjanak elektromos kemence közelében.

Sport, utazás

Az aktív sport, a strand, a szolárium, a horgászat és a vadászat is az űzhető tevékenységek körét bővítik. Utazhat a pacemakerrel élő beteg repülőn, vonaton, hajón, vezethet autót, bár a járó motor fölé nem szabad hajolnia. A biztonsági öv használata neki is kötelező, a vállra nehezedő nyomást, amit az öv fejt ki egy puha ruha használatával enyhítheti. Ha fizikai erőnléte megengedi, a beteg sportolhat is. Testmozgás közben az esetleges mellkast érő ütések kerülése fontos, illetve kerülni kell a széles karlendítéseket igénylő tevékenységet, a karokat nagymértékben megerőltető mozdulatsorokat.

Szövődmények

A pacemaker beültetés helyének megfigyelésére is gondot kell fordítani. A bal (esetenként a jobb) váll a leggyakrabban érintett terület, ide ültetik egy, a szövetek között kialakított zsebbe a pacemaker generátorokat. Akár hónapokkal vagy évekkel az implantációt követően is történhet változás a pacemakert borító szövetek állapotában, nagyfokú fogyás esetén a készüléket borító bőr elvékonyodhat a rá nehezedő nyomás miatt, végül átszakadhat. A vállat ért sérülések következtében a pacemakerzseb befertőződhet, aminek súlyos, az egész szervezetet érintő gyulladásos illetve a szívben közvetlenül fellépő fertőzés is lehet a következménye. Ha a beültetés helye piros, duzzadt, melegebb tapintatú, mint a környezete, váladékozik, fáj, mással nem magyarázható láz jelentkezik, abban az esetben még idejében forduljon a beteg kezelőorvosához.
A szívritmuszavarokat a tudomány mai állása szerint megelőzni nem lehet, de bizonyos tényezők mint például a kávé, drogok, alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek elősegíthetik a kialakulásukat. Az energiaitalok nagy mennyiségben fogyasztva negatívan hathatnak a szív működésére. A fent leírt életmódbeli tanácsokat megfogadva, kellő körültekintéssel a pacemakerrel élő beteg nyugodt, ugyanakkor aktív, minőségi életet élhet.

Gajdánné Gellén Júlia
osztályvezető ápoló
Kardiológiai Intézet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.