2019. Augusztus 23. Bence nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Szemölcsök testszerte

A köznyelv csaknem minden bőrkinövést szemölcsnek nevez, ami a bőrön megjelenik.


A bőrgyógyászatban szemölcsnek nevezett bőrtüneteket a humán papilloma vírusok (HPV) okozzák. A vírusok a felszíni hámsejteket fertőzik, abban szaporodnak, melyek attól elhalnak, és így a bőr megvastagodik. A fertőződéstől, a tünetek megjelenéséig eltelt lappangási idő általában 4 hét-8 hónap. Nagyon gyakori, jóindulatú, fertőző bőrbetegség. Kontakt úton, bőrrel vagy használati tárgyakkal terjednek, illetve gyakran a beteg önmaga terjeszti el vakarás következtében.

Bárhol megjelenhetnek

Panaszt általában nem okoznak, a talpon, illetve a körmök mellett és alatt lévő szemölcsök a nyomás hatására fájdalmasak lehetnek. Sérülés hatására begyulladhatnak, genny ürülhet alóluk. Általában gyermekeken jelennek meg, ill. az immundefektusok hajlamosítanak rá. A terjedés megelőzése érdekében már egy kisméretű szemölcs észlelése esetén érdemes orvoshoz fordulni. A késedelmes megjelenés a kezelés idejének elhúzódásához, fájdalmas beavatkozásokhoz vezet.
Változatos megjelenés HPV okozta tünetek a testen bárhol megjelenhetnek. A kialakulás helyének, ill. a szemölcs klinikai megjelenésének megfelelően különbözőképpen nevezzük a szemölcsöket. A közönséges szemölcsök (verruca vulgaris) a kézujjakon, kézháton, tenyéren, térdeken, köröm körüli területeken jelennek meg, bőrszínű, sárgás, megvastagodott hámmal fedett, szurkáltan tagolt felszínű 2-5 mm-es, tömött tapintatú kiemelkedésekként. Körömlemez alatti (verruca subungualis) szemölcsök többnyire nagyon fájdalmasak.Talpon lévő (verruca plantaris) szemölcsök esetén 2-5 mm-es, megvastagodott bőrrel fedett, alig kiemelkedő, de a mélybe terjedő elváltozásokat találunk. Nyomásnak kitett helyeken alakulnak ki, ezért járáskor fájdalmasak. Trauma hatására a szélek felé terjedhetnek, ún. mozaikszemölcsöt kialakítva. Futószemölcs (verruca plana juvenilis) esetén gyermekek, fiatal nők arcán, ritkábban kézháton gyorsan terIdőnként viszketnek, emiatt a vakarás folytán sokszor vonalszerűen helyezkednek el a tünetek. Kozmetikai panaszt okoz, és rendkívül terápiarezisztensek lehetnek. Idősebb emberek nyakán, arcán, szemhéján ecsetszerűen elágazó, a bőrből 2-6 mm-re kiemelkedő, bőrszínű növedékeket verruca filiformisnak nevezzük. A ritka, öröklődő, kezeken, lábakon kezdődő, majd egész testre terjedő, sűrűn egymás mellett elhelyezkedő szemölcsök által okozott tüneteket epidermodysplasia verruciformisnak nevezzük. A fénynek kitett területeken a szemölcsökből bőrrák fejlődhet ki, ezért a beteg szoros követése javasolt. Kezelésében a szemölcsöknél alkalmazható terápia mellett lokális citosztatikumok, illetve szisztémás retinoid kezelés alkalmazandó.

Ecsetelés, fagyasztás

Szemölcsök kezeléseként először különböző szalilcilsav-tartalmú ecsetelők mellett folyékony nitrogén fagyasztást alkalmazunk. A makacs, terápiarezisztens esetekben szóba jön a szemölcsök sebészi úton, illetve lézerrel történő eltávolítása. A szemölcsök kezelése heteket, sokszor hónapokat vesz igénybe, ezért a betegek türelmét, együttműködését igényli. Kezelés nélkül, főleg gyermekek esetén évek alatt spontán gyógyulás következhet be. Megelőzésként, illetve a terjedés megelőzéseként tanácsolható, hogy már kezdetleges tünetekkel is forduljanak a betegek orvoshoz, ne traumatizálják a szemölcsöket, illetve
mások megfertőzésének megelőzéseként ragasszák le azokat.

Nemi szerveken is
A HPV okozta szemölcsös kinövések között fontos még megemlítenünk a nemi szerveken, végbélnyílás körül megjelenő, bőrszínű, 2-3 mm-es puha kinövéseket, melyek idővel karfiolszerűvé, ill. kezeletlenül tumorossá válhatnak. Az ún. condyloma acuminatumot, mely szexuális úton, bőr-bőr kontaktus révén terjed, általában a HPV 6,11,16,18 típusai okozzák. Ezek a méhnyakrák kiváltásában is szerepet játszanak, melynek megelőzésére már védőoltások is léteznek. Hajlamosító faktorként a HIV és a homoszexualitás, illetve a sok nemi partner szerepel. Kezelésében legelterjedtebb a beteg által otthon alkalmazható ecsetelők mellett a folyékony nitrogén fagyasztás. Kiterjedt, terápiarezisztens elváltozások esetén sebészi eltávolítás jön szóba. A condyloma acuminatum terjedésének megelőzésében ajánlatos a tünetek megszűnéséig a szexuális kontaktus kerülése, ill. condom használata.


Dr. Bodnár Edina
egyetemi tanársegéd
Bőrgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.