2020. Február 27. Edina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Kőképződés, epés fájdalom

Az epehólyagban kialakuló kövesség a nyugati társadalmakban elterjedt betegség, gyakorisága 10-25 százalékra tehető. A kövek fő összetevőjük alapján lehetnek koleszterinkövek (80 százalék) és pigmentkövek (20 százalék).


Fokozott koleszterin vagy epefesték kiválasztódásakor a túltelített epe kicsapódhat és változó méretű, számú kő alakulhat ki. A kor előrehaladtával, főleg 40 év felett egyre nagyobb arányban fordul elő, nőknél négyszer gyakoribb. Családi halmozódás, földrajzi különbségek az előfordulási gyakoriságban a genetikai háttér jelentőségére hívja fel a figyelmet. Ezen kívül még számos állapot jelent fokozott rizikót a kőképződésre: elhízás, terhesség, gyors fogyás, fogamzásgátló és más ösztrogén tartalmú gyógyszerek szedése, tartós éhezés, magas vérzsír szint, cukorbetegség, bizonyos hematológiai betegségek és gyomor-bélrendszeri műtétek. Ezek részben a fokozott koleszterin és epefesték kiválasztódásán, részben a csökkent epehólyag ürülésen keresztül emelik az epekövesség kockázatát.
A betegek többsége panaszmentes, az epekövesség gyakran más okból végzett hasi ultrahang vizsgálattal kerül felismerésre. Epegörcs akkor alakul ki, ha étkezést követően az epehólyag összehúzódik és az epekövet az epehólyag kivezető nyílásába préselve akadályozottá válik az epeelfolyás. A típusos epekólika jellemzően erős, állandó fájdalom a gyomorszájnál illetve a jobb bordaív alatt, mely a hátba vagy a jobb vállba sugározhat. Hányinger, hányás kísérheti. Az étkezést követően az epehólyag ellazul, ezzel a fájdalom oldódik, de ez órákig is eltarthat.
A betegség lehetséges szövődménye az akut és krónikus epehólyag gyulladás, az epehólyag perforációja. Kisebb kövek kilökődhetnek a közös epevezetékbe, akadályozva az epe ürülését a vékonybélbe, ezzel sárgaságot, epeúti gyulladást vagy hasnyálmirigy gyulladást is okozhatnak.
Fájdalomcsillapító és görcsoldó szerek tabletta formájában is enyhíthetik az epegörcs tüneteit, de gyakran injekció adására szorul a beteg a kifejezett fájdalmak miatt. Láz, sárgaság, egyre erősödő fájdalom esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz. A szövődmények többsége intézeti kezelést, sokszor endoszkópos vagy műtéti megoldást igényel.
Tünetmentes epekövesség esetén kezelés nem szükséges. Ha már egyszer kialakult epés fájdalom, várhatóan ismétlődni fognak a panaszok, ilyenkor az epehólyag eltávolítása indokolt. A laparoszkópos módszer elterjedésével ezt már rutinszerűen, kis szövődményrátával végzik, a beteg hamar felépül a műtét után. Fontos az alapos műtét előtti kivizsgálás, mert a panaszok fennmaradhatnak a műtét után is, amennyiben azokat nem az epekövesség okozta. Műtét után kialakulhat hasmenés, puffadás, gyomorpanasz, keserű szájíz az epe folyamatos bélbe ürülése miatt, azonban ezek többnyire átmeneti, tünetileg kezelhető panaszok. Az epekőzúzás lökés-hullámkezeléssel, az epekőoldás epesavakkal a betegek 10-20 százalékánál jöhetnek szóba a szigorú kritériumok miatt, a gyakorlatban kevésbé elterjedt módszerek.
Az epekövesség megelőzésében hasznos a rendszeres, megfelelő összetételű (zsiradékot is tartalmazó, így epehólyag ürülést serkentő), magas rosttartalmú ételek fogyasztása, a telített zsírsavak (vaj, zsír) kerülése, a megfelelő testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás.
Dr. Bubán Tamás
adjunktus
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.