2019. Május 27. Hella nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Sír a baba, sír

Életünk egy nagy légvétellel, ha akarjuk, mondhatjuk úgyis, hogy sírással kezdődik. Ennek a sírásnak azonban mindenki örül.


A későbbiekben elfelejtjük ezt az örömet, mert a sírás aggodalmat, nyugtalanságot, harag érzetét keltheti a szülőben. Amíg beszélni nem tud a gyermek, szinte csak a sírás az egyetlen eszköze mellyel a figyelmet felkeltheti. Ez a test beszéde.
Eltelik jó néhány hét mire a szülő megérti gyermeke minden jelzését, és különbséget tud tenni sírás és sírás között.
A baba jelezhet éhséget, fájdalmat, fázást, ijedtséget vagy egyszerűen egyedüllétet sírással.
A napirend felborulása, a szülők feszültsége is nyugtalanságot kelthet a babában. Sokszor ilyenkor van az, hogy egy nyugodt személy ölében varázsütésre megszűnik a csecsemő sírása.
Véleményem szerint nem helyes az a nézet, mely szerint hagyni kell sírni a kicsit, majd abbahagyja. Mindig nézzük meg, mi lehet a sírás oka, és próbáljuk megvigasztalni a csecsemőt. Természetesen abban az esetben, ha mindent rendben találunk, tiszta a pelenka, tele a pocak, kényelmes a ruha, ölben van a kicsi és akkor is vigasztalhatatlan nem zárható ki betegség indulása. Láz, has, fül vagy torokfájdalom, eldugult orr, fogzás is állhat a háttérben. Leggyakoribb a felmenő láz, amely hisztiszerű sírásba is torkolhat, mert a gyermek nem tudja mi a baja, csak érzi, hogy valami nagyon nem jó neki. Szintén gyakori az, hogy a kicsi fáradt, de nem tud elaludni. ilyenkor próbáljunk meg ingerszegény környezetet teremteni (ne állja körbe 4-5 személy a csecsemőt és kézről kézre adogatva próbálja elaltatni). Legyen félhomály, vagy sötét a szobában, és a legnyugodtabb, vagy a kicsihez legközelebb álló személy próbálkozzon az altatással. Ágyba fektetés, simogatás, ringatás, ének, mesemondás, versike, mind jó módszer lehet.
Tanácstalanság esetén forduljanak gyermekorvoshoz, aki segíthet eligazodnia a jelek, tünetek közt.
Persze próbálhatja egy kisded is már sírással manipulálni szüleit. Nagyon szeretne valamit amit nem lehet, és ezért ordít, toporzékol. Ilyenkor nem a szidás, kiabálás segít, hanem az, ha igyekszünk figyelmét másfelé terelni.
A baba megérzi, mint egy kis radar szülei hangulatváltozását. A nyugodtan reagáló szülőnél hamarabb abba marad a sírás, minta az ideges, hangos szülőnél, akinek még testtartásán is látszik, hogy görcsösen szorítja magához csecsemőjét. A szem a lékek tükre szoktuk mondani. A csecsemő a szülő tükre.

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.