2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Bennünk van a képesség

A gyermeknevelést nem tanítják sehol. Sokan a gyermekkorukból hozott mintákra támaszkodnak, vagy éppen annak ellentétét valósítják meg saját gyermekeik felnevelése során. Hogyan lesz valakiből lelkileg egészséges felnőtt, mik a feltételei annak, hogy jól működjön az életben? A kérdésre a pszichiáter válaszolt.


A mentális egészség leginkább az adott társadalomba való beilleszkedés képessége alapján határozható meg. Vajon képes-e az egyén önálló életvezetésre, képességeinek megfelelő munka végzésére, be tudja-e tölteni élethelyzetéből adódó szerepeit, képes-e örömszerzésre, tudja-e életét a közösségi, társadalmi céloknak megfelelően élni? Mindehhez a személyiség egészséges fejlődése szükséges, melynek hiányában gyermekkorban magatartászavar alakulhat ki, 18 év felett pedig személyiségzavarról beszélünk. A személyiségzavar érzelmileg nem kielégítő, instabil kapcsolatokhoz, diszharmonikus életvezetéshez, gyakori munkahelyváltáshoz vezethet, és fokozott kockázatot jelent egyéb pszichiátriai zavarok kialakulására is – mondta dr. Égerházi Anikó pszichiáter, a Pszichiátriai Klinika egyetemi docense.

Érzelmi, értelmi fejlődés

Az emberi agy érési folyamatai születés után intenzíven zajlanak, eleinte a csecsemő érzelmi lény. A beszéd és a tudatos mentális kontroll csak később, a homloklebeny fejlődésével alakul ki. Életünk korai szakaszából rengeteg nem tudatos érzelmi emlékünk van, melyek akaratunkon kívül hatnak felnőtt viselkedésünkre. A korai hatások, mint pl. az anya-gyerek kapcsolat nagyon meghatározó a személyiségfejlődés szempontjából, a megfelelő kötődés kialakulása az egyik alapvető érzelmi szükséglet. Az a gyermek, aki nem érezte magát biztonságban szülei mellett, felnőtt kapcsolataiban is bizalmatlan lesz. A felnőtté válás során fontos az önállóság megtapasztalása is. Kérdés, hogy segítik-e a szülők a gyermek önállóvá válását, vagy inkább döntenek helyette, esetleg nem bíznak képességeiben, vagy sosem dicsérik meg eredményeiért. Az ilyen környezet hatására önállótlan, önbizalom hiányos felnőtt válhat belőle. A gyermek túlságosan szabadjára engedése sem vezet jóra, mert könnyen válhat belőle feljogosítottság érzésével élő, másokat figyelmen kívül hagyó felnőtt. Egészséges keretek között kell korlátokat szabni. Fontos, hogy a szülők ne vonják be a gyermeket saját párkapcsolati problémájukba, ne legyen a gyermek a másik zsarolásának eszköze. Ugyancsak akadályozza a megfelelő fejlődést, ha összegabalyodnak a családi szerepek, túlságosan beleszólnak egymás dolgaiba, pl. a szülő szinte gyermeke életét éli. Szintén alapvető fejlődési feladat az érzelmek és szükségletek kifejezésének szabadsága. A felgyülemlő visszatartott sérelmek kontrollálatlan indulatok kirobbanásához vezethetnek, mely rombolja a társas kapcsolatokat. Az is gyermekkorban programozódik be, hogy képes-e valaki spontaneitásra és játékosságra. Aki állandó készenlétben, feszültségben él, a részletekre koncentrál, és mindenben a tökéletességre törekszik nem képes az ellazulásra, kikapcsolódásra.

Támogató, szeretetteljes környezet

A személy magában hordozza mindazt a képességet, amire szüksége van, csak megfelelő környezetre van szükség ennek kibontakoztatásához. Hasonlóan ahhoz, ahogy a magból növény lesz, ha megfelelő táptalajba kerül és elég napfény éri. Tehát születésünktől fogva bennünk van a képesség, a szülő dolga felismerni gyermeke adottságait, tehetségét, eszerint támogatni, nem pedig saját elképzelései szerint faragni embert belőle, vagy saját meg nem valósult vágyait ráerőltetni. Az önmegvalósítás képessége akkor fejlődik ki, ha az egyén másokkal való kapcsolatában őszinteséget, törődést, ítélkezés nélküli érzékeny megértést tapasztal.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.