2020. Július 15. Henrik, Roland nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Magasvérnyomás betegség

Néma gyilkosnak is nevezik a magasvérnyomás betegséget, mert nincs vagy ritkán van észlelhető jele.


A veszélyes betegség megelőzhető, ha 140/90 Hgmm érték alatt van a vérnyomásunk. Az ennél magasabb érték kialakulását elősegíti a dohányzás, a magas vérzsírszint, a cukorbetegség. A nők a menopauzáig védettek, a férfiak 45 éves korukig. Öröklődésre kell gondolni, ha van a családban magasvérnyomásos, diabéteszes, agyvérzéses, érszűkületes családtag. A 65 évnél idősebbeknek számolni kell az életkorral járó érelmeszesedéssel is. Nagy problémát jelent az elhízás, a túlzott konyhasófogyasztás, a testmozgás hiánya, a stressz, a túlzott alkoholfogyasztás is- ismertette Dr. Szolnoki Erzsébet, a Tüdőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa. Mint elmondta, változtatni kell a magyar étkezési szokásokon és a mediterrán diétát alapul venni. Így olívaolaj, fehér hús, tengeri hal, tejtermék, teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru képezze konyhánk alapanyagait. A napi konyhasófogyasztást a jelenlegi átlagos 15 grammról 3 grammra tanácsos csökkenteni. S érdemes naponta valamilyen testmozgást is végezni, mert a betegség kialakulásáért felelősek vagyunk magunk is. Elég lenne akár a napi séta, kocogás, úszás is, hogy jobb kondícióban legyünk s lelkünknek is jót tegyünk, mert a mozgás jó hatással van pszichénkre. A stresszt, ha nem is tudjuk kizárni életünkből, de ellentételezhetjük testmozgással. A túlzott alkoholfogyasztást kerülni kell, mert károsítja a májat és az ereket, de napi 1-1,5 deciliter vörösbort meg lehet inni érvédő hatása miatt. A cukorbetegség is hajlamosít a magas vérnyomásra. Ha magasvérnyomás alakul ki a betegnél, sószegény diétát és rendszeres testmozgást javasol neki az orvos, s ha ez nem elég, gyógyszert ír fel, melyet folyamatosan kell szedni, és rendszeresen ellenőrzésre járni. Karban kell tartani a betegséget, mert súlyos szövődményeket okozhat, mint szív-és érrendszeri betegséget, agyvérzést, érszűkületet s károsíthatja a szem ereit is.

Forrás: Egészségcentrum 3. évfolyam 3. szám

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.