2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Időskorúak táplálkozása

Az ember számára elérhető maximális életkort újabban 95-120 évre becsülik. Napjainkban azonban ennek átlagosan alig több mint a felét éljük meg, és ez a 70-80 év csak jó életminőség esetén élvezhető.


Ennek megőrzésében a derű, a pozitív életszemlélet, a közösséghez tartozás, a társasági élet, a rendszeres testmozgás mellett a kiegyensúlyozott táplálkozásnak is kiemelkedő szerep jut. Az öregkor előrehaladtával romlik a tápanyagok hasznosulása, rosszabb lesz az emésztés, a felszívódás hatásfoka. A sejtek rosszabbul tudják felvenni a vérből a szükséges tápanyagokat. Lassul a máj és a vese működése, csökken az emésztőnedvek, a gyomorsav elválasztása, gyakori a székrekedés. Megváltozhatnak a táplálékfelvétel lehetőségei és körülményei.

Az étrend lényege

Az életkorral az energia igény csökken, lassul az alapanyagcsere, és mérsékeltebb a fizikai aktivitás is. Energiában szegényebb, de nagy tápanyag-sűrűségű étrendet kell összeállítani. A felvett energia 12-15 százaléka származzon fehérjéből, célszerű azonban a fehérjebevitelt az egyén egészségi állapotához, illetve betegségéhez igazítani. Egyéni étrend kialakításához érdemes személyesen dietetikushoz fordulni. Az idős fogyasszon mindennap sovány húst vagy halat, húskészítményeket, tejtermékeket, és kétnaponta tojást. Az étrend csökkentett zsírtartalmú legyen, de ne minimális, mert a zsiradék kell a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, és szerepe van az ételek íz-, aroma-, szín anyagainak hordozásában. Az étrend szénhidrát tartalmát elsősorban a keményítőnek kell biztosítania, amely megtalálható a rizsben, burgonyában, és lisztekben. (A teljes kiőrlésű liszteket, és a teljes kiőrlésű gabonából sütött pékárut kell előnyben részesíteni). Az egyszerű cukrok (pl.: kristály-, por-, mokkacukor, méz) fogyasztása nem ajánlott (maximum 3 dkg naponta). A gondolkodás és a memória romlásának megelőzésében különösen fontos a kielégítő fehérje, C-vitamin-, B-vitamin-csoport és a folsav-ellátottság.

Fűszerezzen

Fogyasszon minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, de csak az adott évszakban megtermőeket, illetve mireliteket. Pürésítéssel, apróra vágással segíthet a fogazati problémákon. A székrekedésen javítani lehet, ha pl. zabpelyhet ad az ételekhez, de egyidejűleg bőséges folyadékot fogyasszon hozzá, különben fokozódhat a székrekedés. Másfél-két deciliter folyadékot kell meginni egy evőkanál pehely mellett. Idős korban csökken az ízlelés, de ez nem jelentheti a túlfűszerezést. A sokféle fűszerrel lehet a sózást csökkenteni. A fűszerek biológiai hatására megindul a nyálelválasztás, elősegíti a rágást, a nyelést, az emésztési folyamatot. A curry, a gyömbér a csemege paprika pl. ezt szolgálja. A kesernyés fűszerek étvágygerjesztőek, megindítják a gyomornedv-termelést. A mustár az emésztést segíti elő. A fokhagyma a bélműködésben és a bélflóra fenntartásában segédkezik. Az epe elválasztását fokozza a mentol, hagyma, kurkuma, fekete retek. Ajánlható fűszerek: bazsalikom, oregano, majoranna, babérlevél, szerecsendió, vasfű, petrezselyem.

Napi öt étkezés

Az idősek hajlamosabbak a kiszáradásra, kevésbé érzékelik a szomjúságot. A kellő folyadék megivása teremti meg a kielégítő mennyiségű nyál- és emésztőnedv termelés feltételét, „beolajozza” az ízületeket, és pl. közrejátszik a székrekedés csökkentésében is. Napi 2-2,5 liter csapvíz vagy tea (de nem gyógyteák!) elfogyasztása alapvető. Ajánlott a napi ötszöri étkezés. Előnytelen a túlsúly, de a „soványság” is, következménye valamilyen hiányállapot kialakulása.
A jó tápláltsági állapot – többek között – bármilyen betegség vagy sérülés kilátását javítja, lassítja az öregedést és kulcsszerepe van a szellemi frissesség megőrzésében is.


Szalayné Kónya Zsuzsa
dietetikus, élelmiszeripari mérnök
Egyetemi Dietetikai Szolgálat  vezetője

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.