2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Ravasz a tavasz

A várva várt tavasz nemcsak a jó időt, a bicajozást és a napsütést, hanem jellegzetes betegségeket is hoz magával. A tavaszi fáradtság a szakemberek szerint nem betegség, inkább hiányállapot. Tavaszra kimerül a szervezet előző nyáron felhalmozott vitamin- és energiatartaléka és azonnali utánpótlásért kiált.


Tünetei gyermekeknél is ugyanolyanok, mint nálunk felnőtteknél : ingerlékenység , kimerültség, kedvetlenség, alvás iránti vágy. A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig az „alvási hormon”, a melatonin, és a „boldogsághormon”, a szerotonin szintjének ingadozása. Ez az alapja annak is, hogyha este sokáig van fenn a gyermek, TV-t néz, komputerezik, lámpát éget azaz sok fény terheli szervezetét, ez gátolja a szervezet melatonintermelését, ami álmatlansághoz vezethet. Ezek a gyerekek lámpaoltás után sokáig forgolódnak, mire el tudnak aludni. Télen, amikor a nappalok rövidebbek és kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatonin-képződés, és ezzel együtt megnő az alvásigény. A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több természetes fény éri szervezetünket, és így a fent említettek miatt csökken a melatonintermelés, változik az alvás-ébrenlét ritmusa. A szerotonin képződését a fény fokozza. A tél hosszú szürkesége után jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására, csak lassan és fokozatosan pótlódik. Az alacsony szerotoninszint rosszkedvet okoz.

Vitaminok, játszótér

A legjobb, ha mielőbb elegendő vitaminnal látjuk el gyermekeink szervezetét, nagyszerű a nyárról eltett alma, cékla, savanyú káposzta, répa, dió, uborka, befőttek, méz, citrom a teába. Nagyon kellemes ízű, és tartósítószer mentes teák, üdítők készíthetők apróbojtorján fűből, és különböző mentafélékből, amik nagyon egészségesek. Zárt közösségekben, óvodákban, iskolákban és otthon is minél gyakrabban szellőztessünk, ezzel csökkenthetjük a vírusos légúti fertőzések előfordulását.  Amennyire lehet, töltsön a gyermek minél több időt a szabadban. Vigyázzunk azonban a játszóterekkel. A homokozók még hidegek ahhoz, hogy a kisgyerekek órákat szinte mozdulatlanul töltsenek benne, felfázhatnak. A tél átvészelése után igen szennyezettek lehetnek, kutya macska ürülékkel, amik komoly bélfertőzést okozhatnak! Figyeljünk az öltözködésre, a kinti, benti hőmérsékletek közt nagy lehet a különbség, ezért rétegesen öltöztessük gyermekeinket.
Mindenki ismeri sajnos a magas lázzal, huruttal, köhögéssel, végtaggyengeséggel, izomfájdalommal járó influenzát, ami sajnos szintén a tél vége, tavasz kellemetlen vendége. A legfontosabb ilyenkor a pihenés, ágynyugalom, sok folyadék, lázcsillapítás, orrcsepp. Igaz a mondás, hogy gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap.

Idő, erő a gyógyulásra

Ahogy a nap kisüt, ahogy az első hajtások, rügyek kibújnak, az allergiások gyakorlatilag máris készíthetik a zsebkendőket. Amilyen csodaszép a burjánzó növényzet és a melengető napsütés, legalább olyan rossz az allergiával járó tünet együttes: állandó orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, ritkább esetben asztmás roham, viszkető, vörös szem. Kérjük a házi orvosok, allergológus szakorvosok tanácsát! A szervezet beszél! Hallgassuk meg! Ne küldjük betegen óvodába, iskolába gyermekeinket! Adjunk nekik időt, erőt a gyógyulásra!

Csoóri Sándor: Tavaszi bodza-vers

Szoknyát varrat a bodza,
így készül a tavaszra,
csipkés szélűt,
és puhát,
éppolyat, mint nagyanyja –
mert ha nem varratna,
hát csupasz maradna.Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.