2019. Június 19. Gyárfás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Ismétlődő vetélések okai

A házaspárok életében a várandósságot nagy izgalom és boldogság kíséri. Sajnos nem minden esetben zajlik a terhesség zökkenőmentesen. A házaspárok 1-2 százalékát visszatérő vetélés sújtja.


A nemzetközi ajánlások alapján definiáljuk az ismétlődő vetélés fogalmát, mely három, a terhesség első harmadában bekövetkező vetélést jelent. A 12. hét után bekövetkező vagy a csak terhességi teszttel igazolt, biokémiai terhesség nem tartozik az ismétlődő vetélés tárgykörébe. Az ismétlődő vetélés során a terhesség leggyakrabban a 7-10. hét kötött szakad meg. Az esetek több mint felében a vetélést nem előzik meg tünetek. Ultrahang-vizsgálat során állapítják meg, hogy a korábban még élő terhesség elhalt, vagyis az embriónál szívműködés nem igazolható. Ezt nevezzük missed abortion-nek. Az esetek maradékában alhasi görcs, barnás pecsételés, hüvelyi vérzés előzi meg a vetélést.

Mi az orvos feladata vetélés esetén?

A hüvelyi vizsgálat során meg kell győződni arról, hogy van-e vérzés, ha van, milyen mennyiségű. A méhszáj zárt-e vagy nyitott? Az ultrahang-vizsgálat ellenőrzi a terhesség meglétét, az embrió szívműködését, illetve hogy a petezsák körül vérömleny ábrázolódik-e. Amennyiben a vetélés diagnózisa egyértelmű, a terhességet be kell fejezni a bő vérzés elkerülése végett. Ez történhet gyógyszeresen és műszeresen.

Milyen okai lehetnek a vetélésnek?

A megtermékenyített petesejt méhfalba történő beágyazódása és a méhlepény kialakulása bonyolult élettani folyamat. Egészséges kismedencei szervek esetén a véralvadási rendszer, az immunrendszer és a hormonháztartás megfelelő egyensúlyi működése szükséges hozzá, bármely ponton bekövetkező hiba a terhesség megszakadásához vezethet. Így a méh fejlődési rendellenességei, hormonális problémák, fertőzések, a véralvadási rendszer zavarai, az immunrendszer hibái, a szülők, a magzat kromoszóma rendellenessége.

Milyen vizsgálatokat végez a klinika az okok kiderítésére?

Elsőként a kórtörténet alapos felmérése történik meg konzultáció keretében, ebből már körvonalazódnak a kivizsgálás személyre szabott lépései. A hormonális eltérések felderítésére alaphormon vizsgálatot végzünk a női nemi ciklus első és második felében. A tapasztalt szakemberek által végzett méhtükrözések során az anatómiai eltérések viszonylag egyszerűen felderíthetők. A beavatkozás során az esetlegesen talált, a méhet deformáló tényezők eltávolítása is megtörténik. Közben megtörténik a férj urológiai kivizsgálása. Itt a spermiumok minősége meghatározó és a fertőzések kizárása elengedhetetlen. A vetéléshez vezető vírusfertőzések vizsgálatát a feleségnél is elvégezzük. Amennyiben ezek nem találták meg a vetélések okát, speciális laborvizsgálatok során derítjük fel a véralvadási és immunrendszeri hibákat. Ha ezek a vizsgálatok sem vezetnek eredményre, a házaspár kromoszómavizsgálata következik. Amennyiben mégsem derült fény a problémára, javasoljuk a házaspár alloimmun kivizsgálását. Ekkor arra keressük a választ, hogy a feleség immunrendszere nem reagálja-e túl a férj sejteinek jelenlétét, van-e bizonyos „összeférhetetlenség”. Ez a vizsgálat jelenleg még nem érhető el klinikánkon, de más intézényen keresztül elvégezhető.

Mely okok kezelhetők és hogyan?

A kezelés személyre szabott. A hormonális eltéréseket megfelelő hormonkezeléssel élettanivá kell tenni. A fokozott véralvadással járó kórképek esetén vérhígító injekció javasolt. Autoimmun betegségben bizonyos gyógyszerek adhatók. Az anyai immunrendszer túlműködése esetén intravénás immunglobulin terápia kísérelhető meg, mely sajnos nem minden esetben eredményes. Kromoszóma rendellenességek esetén szóba jön a preimplantációs diagnosztika (lombikbébi program során a megtermékenyített petesejt osztódásakor egy sejtből végzett kromoszómavizsgálat) vagy az ivarsejtdonáció.

Dr. Vad Szilvia
egyetemi adjunktus
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.