2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Terhességi fertőzések

A terhesség, a fertőzések következményei tekintetében is „más állapotot” jelent. A várandós édesanyák szervezetébe bejutó kórokozók egy része a méhlepényen átjutva, a méhen belül fejlődő jövevényt is veszélyezteti.


A fejlődési rendellenességek észlelésekor a terhesgondozás, illetve a genetikai tanácsadás során sokszor már késő van a folyamat gyógyítására, esetlegesen csak a súlyosbodás előzhető meg, igen súlyos esetekben a terhesség megszakítására is lehetőség van.

Vírusok

A fejlődési rendellenességeket okozó fertőző elemek leggyakrabban a cytomegalovírus, a toxoplasma gondii nevű parazita, és varicella zoster vírus. A cytomegalovírus és toxoplasma fertőzés következményeként előfordulhat, hogy a magzatnál agyi fejlődési rendellenesség: agykamratágulat, súlyos esetben vízfejűség alakul ki. Ezekkel a kórokozókkal szemben a korábban lezajlott, gyakran tünetmentes fertőzések védettséget jelentenek, mely vérvétellel kimutatható. A friss fertőzés elkerülése érdekében a nyers húsok, kétes tisztaságú zöldségek fogyasztását, és a macskákkal, mint köztes gazdákkal való érintkezés kerülését javasoljuk. A varicella zoster vírus a bárányhimlő kórokozója, ez méhen belül a magzat testét, végtagjait érintő fejlődési rendellenességeket képes előidézni. Aki korábban átesett a bárányhimlőn, annak nincs félnivalója tervezett terhesség esetén, de ha valaki még nem volt bárányhimlős, védőoltásra is lehetőség van.

Szifilisz, herpesz

Ritkábban fordul elő, hogy a nemi úton terjedő syphilis – vérbaj kórokozója idéz elő magzati fejlődési rendellenességeket, ha az anya nem kap a betegségére megfelelő terápiát. A terheseket erre a kórokozóra rutinszerűen szűrik. Kötelező szűrés történik a vérrel, testnedvekkel terjedő vírusos májgyulladás kórokozója esetében is. A Chlamydia trachomatis nevű parazita szexuális úton terjed, újszülöttkori betegséget: szemhegesedést, vakságot, esetleg tüdőgyulladást okozhat. Egyes, elsősorban nemi és kontakt úton terjedő vírusok, pl. Human papilloma vírus, Herpes simplex vírus a szeméremtesten okozhat elváltozást a nőknél. Magzatnál ritkán okoznak fejlődési rendellenességet, de az újszülött fertőződése és vírusos betegsége létrejöhet anyai elváltozások esetén hüvelyi szülés alatt, ezért ilyenkor császármetszés indokolt. Fentiek megelőzésére a monogámia, kezelésére a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat, szükség esetén a partner urológiai vizsgálata szolgálhat.

Koraszülés

A koraszülések hátterében leggyakrabban a méhen belüli bakteriális fertőzések állnak. Akár méhösszehúzódásokkal, akár a magzatburok megrepedésével kezdődik el az idő előtti szülés, a kiváltó ok legtöbbször méhen belüli fertőzés. Koraszülésről beszélünk, ha a magzat a 24. és a 37. terhességi hét között jön a világra. Igen kis súlyú, igen éretlen magzatok is születhetnek akár 500 gramm körüli súllyal, ők intenzív ellátást igényelnek, ugyanis igen súlyos újszülöttkori fertőzések is kialakulhatnak náluk, illetve több szövődmény veszélyezteti őket. A méhen belüli fertőzések az előzőeknél nagyobb koraszülötteket és az érett, időre született babákat is veszélyeztetik.

Baktérium

A méhen belüli fertőzések egyik kórokozója a Streptococcus agalactiae nevű baktérium. A nők 15- 20 százaléka tünetmentes hordozója a kórokozónak. A kórokozó nemi úton terjed. A hordozók körében az összes szülésre vonatkozóan az újszülöttek tekintetében 1 százalékban jár súlyos következményekkel. Szűrhető és kezelhető fertőzés. Anyai fertőzés esetén az újszülött fertőzésének megelőzésére a szüléskor az anyának adott antibiotikum szolgál. Egyéb baktériumok, kórokozók is szerepet játszanak a koraszülések megindulásában, ezért a megelőzés a legfontosabb.

Dr. Lukács János
tanársegéd
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.