2021. Június 21. Alajos, Leila nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Kontaktlencse viselése gyermekkorban

A kontaktlencse viselését korábban nem javasolták gyermekkorban. Az utóbbi években azonban megnőtt az igény rá mind orvosi, mind optikai (kozmetikai) célból. A kontaktlencse viselését korábban nem javasolták gyermekkorban. Az utóbbi években azonban megnőtt az igény rá mind orvosi, mind optikai (kozmetikai) célból.


A kontaktlencse viselést javasolhatja a szemész optikai szempontból, amikor szemüveg helyett, fénytörési hiba javítása céljából szükséges viselése, illetve orvosi szempontból, amikor szemüveggel nem teljesen korrigálható a látóélesség.
Ha a végtelenből érkező, párhuzamos fénysugarak az ideghártyán egy pontban képződnek le, akkor a szemnek nincs fénytörési hibája (emmetropiás). Ha a szembe párhuzamosan érkező sugarak már az ideghártya előtt egyesülnek, a szem rövidlátó (myopiás). Távollátó (hypermetropiás) akkor, amikor a párhuzamos sugarak az ideghártya mögött találkoznak. A tengelyferdülés (astigmatismus) veleszületett elváltozás, olyan fénytörési hiba, amely legtöbbször a szem legkülső törőközege, a szaruhártya szabálytalansága miatt keletkezik. A szaruhártya szabálytalanságával ellentétes csiszolású (cylinderes) szemüveggel a töréshiba többnyire korrigálható.

Vizsgálatok

Klinikánkon 2007–2012 között 169 gyermek (120 lány és 49 fiú) 312 szemére illesztettek kontaktlencsét. A kontaktlencse viselésének kezdetén a gyermekek átlagéletkora 14 év volt, illetve 2 évvel fiatalabbak, vagy idősebbek voltak, a legfiatalabb 3 éves volt. Átlagosan 5-6,5 évig kísértük figyelemmel kontaktlencse viselésüket. A kontaktlencse illesztése előtt részletes gyermekszemészeti vizsgálatot végeztek a szemorvosok, mely magában foglalta a látóélesség felvételét, a fénytörés meghatározását pupillatágítás alatt, a kancsalság vizsgálatát, a réslámpás és a szemfenék vizsgálatot. A vizsgálatok egyszerűek, gyorsak, fájdalommentesek voltak, azonban, hogy ténylegesen kivitelezhetőek legyenek, a gyermekek nyelvén értő szakembereket igényelnek. Nem maga a vizsgálat hosszadalmas vagy nehéz, sokkal inkább a gyermekkel való kapcsolatteremtés. Éppen ezért a gyermekszemészeti rendelőt igyekeztünk barátságosan berendezni, játszósarkot kialakítani, ezzel is oldva kis páciensek félelmét, és minél inkább elnyerni bizalmukat. Kedvesen, mosolyogva fogadjuk őket, és ha ügyesek, a vizsgálat végén cserélhetnek otthonról hozott játékfigurákat a rendelői játékszerekkel, illetve mesenyomdázhatnak, matricát vagy kifestőt választhatnak jutalmul. Rendkívül fontos a nyugodt légkör megteremtése. Mi például arra is igyekszünk figyelni, hogy a fehér öltözet helyett színes munkaruhát viseljünk.

Alapszabályok

A részletes szemészeti vizsgálat után a megfelelő próbalencsét a fénytörési hiba, az igények és a lehetőségek figyelembe vételével választja ki a kontaktológus. Mind a gyermekeket, mind a szülőket felvilágosítjuk a lencsék helyes kezeléséről, ápolásáról, a lehetséges szövődményekről, az önellenőrzés fontosságáról. Az alapvető higiénés szabályokat mindig be kell tartani; szemüvegre minden kontaktlencse- viselőnek szüksége van; mindig kezet kell mosni, és szárazra törölni, mielőtt bármilyen helyzetben megérintenénk a lencséket; a megfelelő tárolás fontos; a koszos lencse fertőzés forrása lehet; a jobb és bal lencséket mindig a megfelelő betűjellel megjelölt tárolóba tegyük (jobb – R, bal – L); a tároló dobozt minden nap öblítsük ki steril oldattal, és száradásig hagyjuk nyitva. A szavatossági idő lejárta után nem szabad használni a lencséket; A lencsét mindig óvatosan, a mutató- és hüvelykujj közé fogva vegyük ki a tárolóból.
Szemüveg vagy kontaktlencse?
Annak eldöntése, hogy milyen életkorban írható fel egy gyermeknek kontaktlencse, attól függ, hogy milyen látási problémában szenved. Van olyan eset, amikor szükséges, más esetekben pusztán csak egy lehetőség. Figyelni kell a gyermek napi tevékenységére, életstílusára, arra, hogy sportol-e? Eredményeink közül talán a legfontosabb: hogyan is alakul a látásélesség korrekció nélkül, szemüvegben, illetve kontaktlencse viselése mellett. Jelentős különbséget észlelünk a szemüveggel, illetve kontaktlencsével elérhető legjobb látásélesség eredményekben. A követési idő alatt 35 beteg esetében történt lencseváltás. Ennek oka általában a fénytörés (refrakció) változása, valamint a korszerűbb lencsére való áttérés volt. Igyekeztünk az éves lencséről havi vagy napi viseletű lencsére váltani. A kontaktlencse viselésével összefüggő szövődményt 41 esetben tapasztaltunk (23,67 százalék). Súlyosabb szövődmény nem volt, a lencseviselést véglegesen szinte senki sem hagyta abba.

Lehetséges szövődmények:

A kontaktlencsék különböző mértékben eresztik át az oxigént. Ez a tényező azért fontos, mert a szaruhártyában nincsenek erek, az oxigént a levegőből nyeri. Ha ez az oxigénellátás károsodik a kontaktlencse viselése miatt, a szaruhártya károsodhat. A kontaktlencse nem megfelelő tárolása, rendszeres piszkálása, dörzsölése gyulladásokat okozhat. Ha a szem begyullad, a kontaktlencsét a gyógyulásig nem szabad viselni! Gyakori probléma a kontaktlencsét viselők között a szem szárazsága. Ez szubjektív tüneteket okoz, például idegentest érzést. Ilyen esetekben javasoljuk, hogy a rendszeres pislogásra tudatosan figyeljenek, használjanak műkönnyet. Léteznek speciális, kontaktlencse– viselőknek kialakított műkönnyek.

Nagyobb felelősség

Tehát gyermekkorban a kontaktlencsét orvosi javaslatra minél fiatalabb életkorban illesztjük, a tompalátás megelőzésére, optikai (kozmetikai) célból pedig minél később. Minden esetben igyekszünk kiválasztani a legjobb minőségű és a legkevesebb komplikációval járó lencsetípust. Az orvos, a szülő és a gyermek közötti kommunikációra határozottan nagy gondot fordítunk. Ha kontaktlencsét írunk fel egy gyermeknek, igencsak megnő a szülő felelőssége, ugyanis a lencse viselése a szemüveg hordása során nagyobb fegyelmet igényel. Mind a gyermeket, mind a szülőt tájékoztatjuk a kontaktlencse ápolásának, tárolásának és higiénéjének szabályairól.

Hentes Ibolya
ápoló
Szemklinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.