2019. December 14. Szilárda nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A nők és a stroke

Nagyon magas az agyi vérkeringési zavar, más néven gutaütés (stroke) miatti megbetegedés, halálozás száma a világon; 2030-ra több millió stroke bekövetkezését jelzik a statisztikák.


Ismeretes, hogy az életkor növekedésével emelkedik a stroke gyakori sága. Mivel a nők átlagéletkora magasabb, ezért az élettartam alatt bekövetkezhető stroke valószínűsége nagy. A stroke típusai az agyi vérkeringészavar (érelzáródás) következményeként kialakuló lágyulás (ischaemiás stroke) és az agyvérzés. Utóbbi egyik formája amikor egy aneurysma megreped és subarchnoideális vérzés alakul ki, ez nőknél gyakoribb. Egyébként a vérzéses stroke esetében nincs különbség a két nem között. A lágyulásos stroke a 85 évnél idősebb nőknél gyakoribb. Nehezíti a helyzetet, hogy az idős nők gyakran egyedülállók, és agyi infarktus után 50 százalékuk valamilyen segítségre szorul. A javulás a betegség súlyosságától és az egyén állapotától függően 1 hetet, 3, illetve 6 hónapot vehet igénybe. A rehabilitációs kezelés funkcionális javulást eredményezhet, de a betegek több mint egyharmada teljes ellátásra szorul. Nemcsak mozgás, hanem beszédzavar is lehet maradvány-tünet. Jelenleg ischaemiás stroke kezelésére hatékony módszerek állnak az ideggyógyász rendelkezésére. A betegség kezdeti tüneteitől számítva a társbetegségektől, az elzárt érterülettől függően 3-12 óra alatt lehet elkezdeni a kezelést. Lehetőség van közvetlenül az elzárt artéria közelébe juttatni a vérrögoldó gyógyszert vagy speciális eszközzel eltávolítani a vérrög-dugót. Ez utóbbi hasznos lehet speciális esetekben, mint például a terhes nőknél – mondta dr. Fekete Klára, a Neurológiai Klinika adjunktusa.

Női rizikófaktorok

A szájon át szedhető hormontartalmú fogamzásgátlók károsak lehetnek az egyéb rizikófaktorokkal is rendelkező nőknek, ezért náluk indokolt a stroke kockázati tényezők agresszív kezelése. Ajánlott a vérnyomás ellenőrzése a hormonális fogamzásgátlás elkezdése előtt. Menopauza után nem javasolt a stroke megelőzése céljából indított hormonpótló kezelés. Statisztikák szerint 100 000 terhesség alatt 34 stroke következik be, míg 100 000 nem állapotos nő közül 24–nél alakulhat ki stroke. Kialakulása legvalószínűbb a terhesség utolsó harmadában, illetve a gyermekágyas időszakban. S ismere -tes, hogy a szülést követő 1–30 év során preeklampsziás (fehérjevizelés, magas a vérnyomás, vizenyő) eklampsziás (ha epilepsziás roham is társul) kórtörténet mellett a jövőbeni magas vérnyomás és a stroke kockázata megnő. Az agyi vénás trombózis előfordulása stroke-on belül fél–egy százalék, de a betegek 70 százaléka nő. Leginkább a 30–50 éves korosztályt érinti. Kialakulásának kockázata, a vérrögképződési hajlam gyakoribb lehet a terhesség és a szoptatás alatti időszakban. Migrénes fejfájásA migrén nőknél gyakrabban jelentkezik, mint férfi aknál. A magasabb migrénfrekvencia és a stroke-rizikó között összefüggést találtak, ezért a migrén gyakoriságát csökkentő kezelések indokoltak. Mivel fokozott stroke-kockázat észlelhető az aurával járó migrénben szenvedő, dohányzó nőknél, nyomatékosan ajánlott a dohányzás abbahagyása. Mérlegelendő a szájon át szedhető fogamzásgátló gyógyszer helyett más fogamzásgátló módszer használata, különösen komplikált migrén esetében.

Pitvarremegés

A pitvarremegés (pitvarfi brilláció) négy-ötszörösére növeli a stroke kockázatát. 80 éves kor felett 25 százalék a pitvarfi brilláló betegek aránya, és 75 év felett a pitvarfi brilláló betegek több mint 60 százaléka nő. Figyelem-be véve a pitvarfibrilláció növekvő előfordulását a kor előrehaladtával és a pitvarfi brilláló idős nők fokozott stroke-kockázatát, az alapellátás során aján-lott az aktív szűrés pitvarfi brilláció irányába (különösen a 75 év feletti nőknél), pulzus vizsgálattal és szükség esetén EKG-vel kiegészítve.

Egészséges életmód

A stroke kockázati tényezőiként szereplő betegségek kezelése kiemel-kedő fontosságú. Így a jól beállított vérnyomás, a megfelelően karbantartott cukorbetegség, a magas vérzsír, a pitvarfi brilláció kezelése szolgálják a stroke megelőzését. Hangsúlyozandó az egészséges életmód. Ebbe beletartozik a rendszeres fi zikai aktivitás (hetente legalább 3 alkalommal 30-40 perc pul-zusszámot emelő testmozgás), mérsékelt alkoholfogyasztás, a dohányzástól való tartózkodás, valamint az úgynevezett mediterrán jellegű diéta tartása. A szív-érrendszeri kockázati tényezőknek kitett nőbetegek részére a stroke megelőzése céljából az alacsony telített zsírsavtartalmú diétát javasoljuk.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.