A szénhidrátok, táplálkozásunk alapja, napi étkezésünk felét alkotja. Előtérbe kerülnek az komplex szénhidrátok, valamint a teljes kiőrlésű gabonák. A komplex szénhidrátok azok, amelyek a zöldségekben, olajos magvakban, gabonákban találhatók, a szervezetnek nagyobb energiát kell fektetnie a lebontásukba, mint az egyszerű tejcukrokéba, vagy gyümölcscukrokéba. A teljes kiőrlésű azt takarja, hogy a gabona feldolgozása során a külső részét nem hántolják le, így ez is belekerül a lisztbe, tehát több rostanyag jut a szervezetbe, a rostok pedig kulcsfontosságúak az egészséges bélmozgás fenntartásában, így nagy jelentőséget tulajdonítanak neki a vég-és vastagbéldaganatok megelőzésében.
Jó és rossz zsírok A másik nagyon rossz színben feltüntetett táplálékcsoport a zsírok. Le kell szögeznünk, hogy valóban vannak rossz zsírok, de ezek mellett a szervezet számára elengedhetetlen, hogy megfelelő arányban bevigyük a jó zsírokat. Melyek ezek? Fontos, hogy elkülönítsük a telített, főleg állati, és a telítetlen, növényi zsírokat. Az állati zsírok nagyobb része képes átalakulni koleszterinné, amely magas szintje olyan állapotokhoz vezet, mint az érelmeszesedés, a szívinfarktus, vagy az agyvérzés. A növényi zsírok közül sem mindegyik ajánlott, próbáljuk kerülni a nagy mennyiségű, bő napraforgóolajban sült ételeket, és helyette használjunk olívaolajat vagy kókuszzsírt. Nagyon népszerűek az omega-3 és az omega-6 zsírsavak is, ezeket nagy mennyiség-ben a halakban találjuk meg, és a koleszterinnel ellentétben, segítenek megelőzni az érelmeszesedésből származó súlyos következményeket. Nem hanyagolhatjuk el a zsírok szerepét a vitaminok szempontjából sem, hiszen vannak olyan vitaminok (A, D, E, K), amelyek csak a zsírokban és olajokban oldódnak.
Magas vérnyomás, cukorbetegség Kétféle, a táplálkozással összefüggő kórós állapotot említhetünk meg, az egyik a magas vérnyomás, a másik a cukorbetegség. A magas vérnyomás kialakulásnak egyik fő oka a mértéktelen sófogyasztás. Elkerülése érde kében néha már az is elegendő, ha a só lekerül az asztalról, vagy ha ételeinket egy kissé fűszeresebben készítjük. Jó alternatíva lehet a szójaszósz. A cukor-betegség korunk egyik legnagyobb mértéket öltő betegsége, nem megfelelő kontrollal látáscsökkenéshez, végtagi érzéscsökkenéshez, vesebántalmakhoz vezethet. Fontos a megelőzés. Lehetőségünk van természetes édesítőszerekre, vagy mézre cserélni a kristálycukrot, a cukros üdítők helyett ajánljuk a víz, vagy a cukrozatlan teák fogyasztását. A fentebb elhangzott tanácsokból is látszik, hogy az egészséges táplálkozás nem nagy ördöngösség, néhány szabály betartásával könnyedén meg-őrizhetjük egészségünket.
A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete (DOE) lehetőséget teremt a diákoknak, hogy egy igazán klassz csapat tag jai legyenek. Az egyesület részt vesz a debreceni közösségi életben is. Városszerte ismertek a DOE-sok által tartott elő-adások a szexualitásról, a drogokról, vagy éppen az alkoholról és a dohányzásról. A krónikus betegségek megelőzéséről szóló előadások pedig határozottan nép-szerűek az idősebb korosztály körében. Egy-egy előadás nem túl hosszú, és bárki, bármikor kérdezhet, így a hallgatóság számára fontos információ sokkal jobban „megragad”.
Dr. Galambosi Gréta rezidens Szak és Továbbképzési Központ Debreceni Egyetem |