2019. December 14. Szilárda nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Igyunk elegendő folyadékot!

Étel nélkül akár hetekig, folyadék nélkül csupán napokig vagyunk képesek életben maradni, hiszen felnőtt korban az emberi szervezet több mint 60 százaléka víz. (Gyermekkorban kb. hetven százalék.)


Úgy, ahogy tápanyagszükségletünk, vízszükségletünk is számos tényezőtől függ, mint az életkortól, a testtömegtől, az egészségi állapottól, az időjárástól, illetve a fizikai igénybevételtől. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása alapján közepes hőmérsékletnél és mérsékelt fizikai aktivitásnál egy felnőtt nőnek 2 liter, férfinak 2,5 liter vízre van szüksége naponta, míg a 4-13 éves gyermeknek 1,6- 2,1 literre, életkoruktól függően.

Fejfájás, szédülés, rosszullét

Fizikai megerőltetés (edzés, fizikai munka) esetén, hőségben, speciális állapotokban – pl. terhesség, szoptatás idején – vagy betegség (pl. láz, hányás, hasmenés) alatt akár 2-3-szorosára is növekedhet folyadékszükségletünk, így ilyen esetekben különösen figyeljünk a folyamatos vízfogyasz-tásra. Nagy melegben a nem megfelelő folyadékfogyasztás akár néhány óra leforgása alatt is problémákat okozhat. Tudnunk kell, hogy már 2 százalékos folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai, és a szellemi teljesítőképességünk. Ha nem iszunk eleget, szervezetünk kiszáradási tünetekkel figyelmeztet: fejfájás, szédülés, fáradékonyság, gyengeség, csökkent teljesítő- és koncentrálóképesség, izomgörcsök, szapora légzés, szívdobogás érzet, nyugtalanság, zavartság. Ha testtömegünk folyadéktartalmának 5 százalékát elveszítjük, a munkaképességünk akár 30 százalékkal is csökkenhet! Szervezetünk működésében a víznek szerteágazó szerepe van: szavatolja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és feszívódási folyamatokban, a salak-anyagok kiválasztásában, segíti az egészséges sav-bázis-egyensúly megtartását, a testhőmérséklet szabályozását. A gyerekek, idősek, várandós nők érzékenyebbek a melegre, valamint terhesség és szoptatás idején megnő a szükséges folyadék mennyisége. Nyári folyadékszükségletünk nagymér-tékben nőhet a körülményektől, a fizikai munkától, testfelülettől függően akár 4-5 litert is elfogyasztunk. A kánikula okozta rosszullét elkerülése érdekében ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk!

Hidratálási tanácsok

A legideálisabb ital csapvíz. Finom megoldás a gyümölcstea, cukor nélkül. A különböző cukros üdítőitalokat, a 100 százalékos, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsleveket vagy a cukorral készített teákat fogyaszt-hatjuk, de csak naponta legfeljebb 1-2 pohárnyit. A tej, a kefir, a joghurt, és a tejes italok ugyanilyen mennyiségig lehűtve, vagy gyümölcsturmixként szintén megfelelőek, hiszen a tej 87-89 százaléka víz. A gyümölcsök, zöldségek, levesek, főzelékek sok folyadékot tartalmaznak. Egy tálka friss zöldségsalátával már egy pohár vizet elfogyaszthatunk. Gyümölcsdarabokat, frissen préselt gyümölcslét fagyasszunk le jégkockának, és tegyük a hűsítő italunkba. A lehűtött gyümölcs, vagy gyümölcssaláta vitamindús enyhülést és felfrissülést adhat. Gondoskodjunk gyermekeink folyamatos folyadékellátásáról. Idősebb korban csökken a szomjúságérzet, ezért az idősebb családtagoknak készítsünk ki folyadékot. Az alkoholos italok nem megfelelőek folyadékpótlásra, hiszen fokozzák az izzadást és a vizelet kiválasztást, így növelik folyadékvesztésünket. Minél nagyobb a testtömegünk, annál több folyadékra van szükségünk.

Zöldséges joghurtturmix

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 2 dkg zellergumó, 1/2 csomó petrezselyem zöldje, 1 dkg metélőhagyma, 8 dl natúr joghurt. Elkészítés: A finomra reszelt zöldségeket a joghurttal, a metélőhagymával és a petrezselyemzöld felével alaposan összeturmixoljuk. Poharakba töltve a tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.

Szalayné Kónya Zsuzsa
dietetikus, élelmiszeripari mérnök
Dietetikai Szolgálat vezetője
Klinikai Központ
Debreceni Egyetem

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.