2020. Augusztus 10. Lőrinc nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Utazási tanácsok várandósoknak

Nyáron sokan kelnek útra, köztük várandós nők is. Nekik különösen körültekintően, gondosan tanácsos előkészülni az útra.


A várandós nő utazása sem mentes a kockázatoktól. Az alábbi felsorolás a teljesség igénye nélkül tartalmazza azokat a tényezőket, amelyeket egy várandós utazása előtt feltétlenül tisztázni kell: méhen kívüli várandósság jelenlétének kizárása; várandósság alatti sürgősségi orvosi ellátás el érhetősége a célországban és az ezt fedező biztosítás érvényessége; az utazás alatt esedékes rutin orvosi vizsgálatok elvégezhetősége a célországban; vércsoport és ellenanyag-státusz; a célország szezonális járványai a tervezett utazás idején; nem szezonális fertőző betegségek és azok szűrése (HIV, HBV, HCV stb.) a célországban; transzfúziós szolgálat szervezettsége és minősége a célországban; szülészeti ellátás szervezettsége és minősége a célországban.

Megelőző intézkedések

Általánosságban elmondható: a várandós csak felügyelettel utazhat. Az utazás előtt ajánlatos beszerezni azokat a gyógyszereket és betegségmeg -előző módszerekre vonatkozó ajánlásokat (biztonsági öv használata, rugalmas harisnya, bő folyadékfogyasztás, szénsavas italok fogyasztásának kerülése stb.), amelyek várandósságban utazás nélkül is gyakran előforduló panaszok (sav-túltengés, gyomorégés, szorulás, lábikragörcs, hólyagirritáció, hüvelyi folyás, méh-kontraktilitás, lábdagadás, vénás pangás) enyhítését szolgálják. Szakmai kollégiumi állásfoglalások szerint a várandós nő utazása a máso-dik trimeszterben (13-28 hét) a legkevésbé kockázatos. Az első trimeszterben a vérzés és a spontán vetélés a leggyakoribb kockázati tényező, a harmadik trimeszterben pedig a vérzés, koraszülés, magas vérnyomás, thrombózis és a szülészeti ellátás nem megfelelő elérhetősége okozhatja leggyakrabban a várandós veszélyeztetettségét. Minden várandós vagy várandósságot tervező nő számára javasolt szakorvosi konzultáció az utazás előtt.

Repülőgépen

Nincs egyértelmű orvosi bizonyíték arra, hogy a tünet- és panaszmentes várandós légi utazása egyes várandósság esetén a 37. hétig vagy többes várandósság esetén a 34. hétig valós kockázatot jelentene, vagy abszolút ellenjavallt lenne. Bár egyesek szerint a 32. hét fölött a kabinnyomás dehidrációt okozhat és a repülés fokozza a koraszülés, korai burokrepedés és a lepényleválás koc-kázatát, de mindeddig ezt senkinek sem sikerült bizonyítania. Legfontosabb megelőző módszer az alkohol és a koff ein kerülése, valamint a bőséges folyadékbevitel garantálása. Az emelkedés és a több ezer méteres tengerszint feletti magasság dobhártyafeszülést és orrdugulást okozhat és a „tengeri betegséghez” hasonló hányinger is előfordulhat. A vénás keringészavar okozta trombózis-kockázat a várandósság előrehaladásával fokozódik, ezért az első trimeszterrel kapcsolatos ajánlások fokozottan érvényesek. Bár légitársaságonként változó, de többségük ragaszkodik a várandósság előzetes bejelentéséhez az utazás megkez dése előtt legalább 48 órával. Ilyen esetben a 28. hetet betöltött várandós utas angol és magyar nyelvű kórházi orvosi igazolással kell, hogy igazolja: az utazás napján várandósságot veszélyeztető tényező nem áll fenn. A 36 hetet betöltött várandós szállítását a légitársaságok többsége nem vállalja.

Dr. Póka Róbert
egyetemi tanár
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Klinikai Központ
Debreceni Egyetem

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.