2020. Augusztus 10. Lőrinc nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Gerincsérüléses betegek gyógyhajlama

A gerincvelő sérülése bekövetkezhet daganatos betegség, baleset, gyulladásos betegség vagy a gerincet körülvevő szövetek, izmok egyéb rendellenességei miatt. Ezekben a betegségekben közös, hogy a gerinc és az általa védett idegek is károsodnak. A sérülés miatt elveszhet a gerinc idegek működése, azaz kerekesszékbe kerülhet a beteg ideiglenesen vagy véglegesen.


Ha a gerinc idegek károsodnak bármilyen betegség következtében, a műtétet lehetőleg 24-48 órán belül el kell végezni, hogy érdemi esély legyen a neurológiai tünetek javulásra. A károsodás tünetei daganatos, vérzéses, gyulladásos betegnél egyre súlyosabb mozgás nehezítettség, fokozódó fájdalom a betegség helyén és onnan lefelé sugárzóan azoknak az idegi képleteknek megfelelően, amiket összenyom. Emellett érzészavar, mozgáskiesés, széklet-és vizelet visszatartási zavarok jelentkeznek – mondta dr. Ruszthi Péter, az Idegsebészeti Klinika idegsebésze.

Idegek felszabadítása

Műtét esetén legfontosabb az összenyomott idegi elemek felszabadítása, a nyomás csökkentése. Ha daganatos betegnél a daganat vagy annak eltávolításának következtében instabilitás alakulhat ki a gerinc területén, azt stabilizálni kell. Gyakori, hogy pl. csontritkulás miatt ék alakban összenő a csigolya és elmozdulnak az alatta és felette lévő csigolyák. Ahhoz, hogy visszaállítsák a gerinc eredeti statikáját a csigolyákba, csavarokat kell bevezetni és ezeket titánium rúdhoz kell rögzíteni. Az operáció utáni időszakban derül ki, hogy visszatér-e a beteg lábának mozgása. Tudni kell, hogy az ideg könnyen károsodik és nehezen regenerálódik. Ha a gerincpályák összeköttetése megszakad, nem találja meg az idegsejt az utat, ahogy felépítse a korábbi kapcsolatot. Jelenleg nincs olyan műtéti technika, ami az elszakadt gerincvelőt korrigálja.

Csontritkulás, gyulladás

Az idősödéssel a csontritkulás egyre fokozódik, a csigolya összenyomódások miatti csigolyatörések több beteget érintenek, mint amennyit a combnyaktörés. Előfordul, hogy amikor a 60-80 éves beteg panaszkodik, hogy fáj a gerince, nem készül röntgen, nem derül fény a betegségére, pedig csigolyafeltöltéssel lehetne a baját orvosolni. Ha bárhol a szervezetben gyulladás alakul ki, vagy ha legyengül az immunrendszer, okozhatja a porckorong gyulladását, ami károsítja a környező csigolyákat. A gyulladás gennyes váladékot termel, fájdalmat, bénulást okozhat. Amíg nincs idegrendszeri probléma, addig gyógyszeres kezelés történik. A farmakoterápia hosszú, mert a porckorongba nagyon nehezen jut be az antibiotikum. Ha a fent említett érzéskiesés, vizelet-és széklettartási zavarok jelentkeznek, akkor műtét szükséges.

Baleset

Szerencsétlenség esetén a jószándékú emberek segítenének pórul járt embertársukon, de sokszor nem tudják, hogy nyúljanak hozzá, segítenek, vagy inkább ártanak neki, ha megmozdítják. A szabály az, hogy hívni kell a mentőket és csak annyira megmozdítani a beteget, hogy szabadon lélegezhessen. A mentőknek speciális eszközeik vannak a gerincsérült betegek szállítására. Szinte soha nem lehet előre látni, mennyire épül fel a sérült, gyakran nagyon súlyos állapotból maradéktalanul meggyógyul, máskor pedig csekély sérülés miatt is kerekesszékbe kerül.

Őssejt kezelés

Hallani az őssejt kísérletekről Kínából, Ukrajnából, Oroszországból, de még nem láttam olyan beteget, aki felállt volna a kerekesszékből az őssejt-kezelés hatására. Akik újra járnak a bénulás után, azoknak volt valamelyes akaratlagos izommozgásuk az operáció előtt is, azaz nem volt végzetes a gerincvelői károsodásuk. Azokat az idegcsoportokat kell minél többször mozgatni, gyakorlatoztatni, edzeni, amelyekben van valamennyi mozgás, hogy előbb-utóbb megtanulják az ingerületet elvinni a sejtekhez. Nagyon sokat számít az akaraterő. Ha a beteg álmában is arra koncentrál, hogy mozduljon meg akár csak a kislába ujja is, annak sikerülni fog. Aki feladja, aki nem küzd, annál nem lesz javulás. Nagyon jó rehabilitáció és lelki vezetés kell a betegek gyógyulásához, melyek nélkül nincs gerincsebészet. Mindannyian tapasztaljuk, hogy az orvostudomány folyamatosan fejlődik, lehet, hogy lesz áttörés az őssejt terápiában és visszahozható lesz a súlyosan károsodott izom működése is.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.