2020. Augusztus 10. Lőrinc nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A cukorbetegség szövődményeinek kezelése

A cukorbetegségnek számos szövődménye van, melyeket rendszeresen ellenőrizni és kezelni kell a beteg állapotromlásának megelőzése miatt. Milyen komplikációkra lehet számítani? – kérdeztük a diabetológust.


Az emelkedett vércukorértékek többnyire nem okoznak panaszt a betegek számára, de hosszú távon komoly szövődményekhez vezethet, károsíthatja a szervezet nagy és kis ereit (un. makro-, ill. mikrovaszkuláris szövődmények). A makrovaszkuláris betegség elsősorban a 2-es típusú, míg a mikrovaszkuláris szövődmények inkább az 1-es típusú cukorbetegségre jellemzőek. A 2-es típusú cukorbetegek 80%-ának halálát makrovaszkuláris szövődmény okozza, mely az esetek kétharmadában a szív koszorúereit, egyharmadában pedig az agyi ereket érinti. Ezek mellett a végtagi ütőerek szűkülete is gyakrabban alakul ki, mint nem cukorbetegekben – mondta dr. Káplár Miklós a Belgyógyászati Intézet A Épületének belgyógyásza, diabetológusa. – A mikrovaszkuláris betegség a szemészeti eltéréseket (retinopátia), vesebetegséget (nefropátia) és perifériás idegbántalmat (neuropátia) foglalja magában.

Makrovaszkuláris szövődmények

A szív koszorúér szűkületéből származó vérellátási zavar okozza az iszkémiás szívbetegséget, mely gyakran mellkasi fájdalom formájában jelentkezik (angina pectoris), de idült szívelégtelenséghez is vezethet. Cukorbetegekben gyakoribb az un. néma ischemia, ami enyhébb fájdalommal kísért, vagy fájdalom nélküli angina pectorist jelent. Az anyagcserezavar okozta idegi károsodás miatt ugyanis a fájdalomérzet csökken. Ha elzáródik a koszorúér, a vérellátástól elzárt terület elhal, miokardiális infarktus következik be. Az agyi erek bántalma akutan gutaütést okozhat (stroke), ugyanakkor a keringés károsodásának az demencia kialakulásában is szerepe van. A szív koszorúér betegség felismerése EKG-val, terheléses EKG-val, illetve terheléses szívizom szcintigráfiával lehetséges, fontos továbbá a szív ultrahang vizsgálata. Az agyat ellátó erek közül a nyaki ütőereket (arteria carotis) könnyen, beavatkozás mentesen vizsgálhatjuk, ezen erek állapota jellemzi a szervezet artériás rendszerének állapotát általában.

Érszűkület

Az alsó végtagi érszűkület tünetei gyaloglás hatására jelentkeznek olyan formában, hogy bizonyos távolság megtétele után nem tud tovább menni a beteg, a fájdalom miatt meg kell állnia. Néhány perces pihenés hatására a panaszok oldódnak és folytathatja útját, majd az adott távolság megtétele után ismét jelentkezik a fájdalom (un. klaudikációs fájdalom). A betegek rendszerint a lábszár izomzatára lokalizálódó fájdalmat panaszolnak. További tünet a hűvös tapintatú láb, sápadt, súlyosabb esetben livid bőr, a perifériás pulzusok hiánya. Amennyiben fekély is kialakul, az rendszerint a lábujjakon kezdődik.

Idegek betegsége

A cukorbetegség leggyakoribb szövődménye a perifériás idegek betegsége, a neuropátia.
Az érszűkület okozta panaszokkal szemben a neuropátiás tünetek elsősorban nyugalomban jelentkeznek, az éjszakai dominancia jellemző. A beteg lába normál hőmérsékletű és színű, vagy kissé melegebb és pirosabb is lehet, a perifáriás erek jól tapinthatók. A tünetek széles skálája jellemző, gyakori a lábujjakon kezdődő és lassan felfelé terjedő zsibbadás, hangyamászás szerű érzés, a tűszúrás–szerű, vagy éles, hasító (lancináló) fájdalom. A betegek gyakran úgy érzik, fázik a lábuk, és ha betakarják a takaró érintése is fájdalmat okoz. Máskor égő fájdalmat panaszolnak, melynek jellemző formája a talpra lokalizálódó égő fájdalom. Izomgörcsök is felléphetnek a vádliban és a comb izmaiban. A tünetek a betegség lefolyása során egy adott beteget illetően változhatnak.

Diabéteszes láb

Külön entitás a diabeteses láb, melynek kialakulásában elsősorban a neuropátia (kb 50%), kisebb részben az érszűkület (kb. 25 százalék) játszik szerepet, míg a betegek kb. 25 százalékában mindkét oki tényező jelen van. A beteg lába érzéketlenebb a külső ingerekkel szemben, nem érzi az esetleges sérüléseket (pl. ha szorít vagy nyom a cipő). A lábboltozatok süllyedése miatt a talpi nyomáspontok átrendeződnek és a nagyobb nyomásnak kitett helyeken könnyebben alakulnak ki fájdalmatlan fekélyek. Utóbbira jó példa az I. lábujj mögötti terület. Ennek elkerülésére fontos a megfelelő mechanikai védelem. A betegek csak kényelmes cipőt hordjanak és rendszeresen ellenőrizni kell lábaikat nincs-e rajtuk sérülés, bőrpír. Évente egy alkalommal jogosultak un. diabeteses védőcipő kiváltására, mely az egyénre szabottan kialakított talpbetét segítségével biztosítja a megfelelő talpi súlyelosztását. Sajátságos a száraz bőr, amit krémmel lehet puhítani. A lábsérüléseket idejében kezelni kell a gyulladás, fertőzés, lábcsonkolás megelőzésére. Emellett gyógyszeres kezelés is indokolt.

Vese-és szembetegség

A vesefunkció romlása nem okoz panaszt a betegeknek, ezért a vese működését rendszeresen ellenőrizzük vér- és vizeletvizsgálattal. A vesefunkció megőrzése szempontjából a szénhidrátháztartás megfelelő kontrollja mellett szükséges a vérnyomás rendezése is. Fontos, hogy a beteg elegendő folyadékot fogyasszon, mert akkor kisebb a vesekárosodás üteme. Különösen nyáron kell figyelni a folyadékfogyasztásra, mert akkor a bőrön keresztül sok folyadékot veszítünk. A szem látóhártyájának betegsége a retinopátia,, legsúlyosabb formája vaksághoz vezethet. Megelőzése rendszeres szemészeti vizsgálattal, szükség esetén speciális beavatkozásokkal (laser-kezelés, műtét) érhető el.

Életmód

A cukorbetegség kezelésének lényeges pontja a beteg életmódja, mely 2-es típusú formában – a betegség elején - önmagában elegendő terápiás hatást is biztosíthat, de az 1-es típusú betegek kezelésének is el nem hanyagolható részét képezi. Ez alatt elsősorban a diéta megfelelő tartását és a rendszeres testmozgást kell érteni, melyek mellett fontos a betegek holisztikus szemléleten alapuló kezelése, azaz a cukorháztartás mellett a vérnyomás, a lipidanyagcsere stb. megfelelő kezelését is biztosítani kell, melyektől várható a szövődmények kialakulásának kisebb kockázata. Természetesen fontosak a szövődmények fennállásának, ill. súlyosságának megállapítására irányuló rendszeres vizsgálatok és szövődmény fennállása esetén annak idejében megkezdett kezelése.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.