2020. Június 04. Bulcsú nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Szívkoszorúér vizsgálat CT-vel

Napjainkban a fejlett országokban a kórházi kezelés és a halálozás elsődleges okai a szív- és érrendszeri betegségek. A korai diagnózis alapvető fontosságú, mind a megelőzés, mind az eredményes terápia megválasztása szempontjából. A koszorúér-betegség definitív diagnózisának alapját a szívkatéteres vizsgálat képezi.


Az utóbbi néhány évben a non-invazív (műtéttel nem járó) diagnosztika területén történt fejlődés következtében lehetővé vált a koszorúerek direkt módon való ábrázolása is. A szívkoszorúér- CT egy műtéttel nem járó módszer a koszorúér szűkületek diagnosztikájában. A CT fejlődése és a klinikai használatban való széles körű elterjedése igazi áttörést jelentett a kardiovaszkuláris képalkotó diagnosztika területén. A CT alapelve egy legyező alakú röntgen sugárnyaláb, amely a testen áthaladva – különböző szögekben – „kamera" sorba ütközik, majd egy szoftver által megalkotott keresztmetszeti képeket hoz létre. A képek kisebb elemekből, úgynevezett pixelekből épülnek fel, amelyek a szürke skála árnyalatait kódolják. A CT lényegében a röntgensugarat alkalmazó, szűrésjellegre is gyakran használt mellkasröntgen- vizsgálat elveit alkalmazza, csak jóval több sugárnyalábot használ, majd az így kapott információból két-, illetve háromdimenziós képet alkot a vizsgált testrészről, esetünkben a szívről. A képpel információt kapunk az erek átjárhatóságáról, a szívüregek tágasságáról, a billentyűk szerkezetéről, a szívburok állapotáról illetve a szívkamrák funkciójáról. A vizsgálat során egy karvénán keresztül kontrasztanyagot fecskendezünk a szervezetbe, majd amikor ez a szívbe ér, lényegében lefényképezzük. A kapott információkat a számítógép analizálja, majd élethű képet ad a dobogó szívről.

Alacsony pulzusszám

optimális alacsony pulzusszám elérése kulcsfontosságú a megfelelő minőségű vizsgálat szempontjából. Ahhoz, hogy koszorúér- CT-vel megbízható diagnosztikus minőségű képet kapjunk, a pulzusnak 60-70/perc alatt kell lennie, amit elsősorban gyógyszer adásával érünk el. A gyógyszer bevétele a vizsgálat előtt 60-90 perccel történik. Ha a vizsgálat előtt a pulzus továbbra is 70/perc feletti, akkor további intravénás gyógyszer adása válhat szükségessé. A gyógyszer bevétele minden esetben folyamatos EKG-monitorozás mellett történik.

Előkészület

Négy órával a vizsgálat előtt étel, illetve folyadék fogyasztása már nem ajánlott. Előzetes vérvétel javasolt minden betegnél a veseelégtelenség kizárására. Terhesség, károsodott vesefunkció vagy jódtartalmú kontrasztanyag adása miatt kialakult allergiás reakció ismerete esetén a vizsgálat ellenjavallt. A rendszeresen szedett gyógyszerek közül a metformin nevű vércukorszint- csökkentő gyógyszer lehetőség szerint elhagyandó a vizsgálatot megelőző 48 órában. A vizsgálat megközelítőleg 15-20 másodpercig tart, ami alatt a betegnek 8-20 másodpercig kell visszatartania a lélegzetét. A becsült sugármennyiség kb. öt-tízszerese az éves háttérsugárzásnak. A koszorúér-CT egy megbízható, nem fájdalmas, kevés szövődménnyel járó, járóbeteg-ellátásban használható vizsgálómódszer, mely tökéletesen alkalmas a szív mindenre kiterjedő vizsgálatára.


Dr. Kolozsvári Rudolf
adjunktus
Kardiológiai Intézet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.