2020. Június 04. Bulcsú nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Vörös, gyulladt, könnyező szem

A kötőhártya-, illetve a szaruhártya gyulladásnak közel azonos tünetei vannak, de míg az egyikkel elég a háziorvost felkeresni, addig a másikkal szemész orvoshoz kell fordulni.


Mindkét betegség esetében vörös a szem, könnyezik, és jól esik a betegnek kerülni fényt. Mi alapján lehet eldönteni, hogy kötőhártya-vagy szaruhártya gyulladás mutatkozik? Jó tudni, hogy a szaruhártya gyulladás egyben kötőhártya gyulladás is. Ha csak a kötőhártya gyulladt be, akkor élesen lát a beteg. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy megnézzük, az óraüvegszerű domborulatú, sima felszínű szaruhártya átlátszó-e. Ha sima a felszíne, éles szélű fényreflex látszik a hártyán. Látható a pupilla is és az írisz rajzolata. Ha a szaruhártya felszíne egyenetlen, hámhiány, fekély, gyulladás van rajta, akkor a fényreflex töredezett, szabálytalan, hiányos. Nem látható a pupilla és az írisz rajzolata. Aki el tudja különíteni a két betegséget, az csak a szaruhártya-gyulladással indul a szemészetre, kötőhártya-gyulladással a háziorvoshoz megy – mondta dr. Berta András professzor, a Szemészeti Tanszék vezetője.

Kötőhártya-gyulladás

Szemcseppel kezeli a háziorvos a kötőhártya-gyulladást. A fertőzés lehet bakteriális, mely felismerhető a szem váladékozásáról, azaz a sárga csipáról, mely a szemhéj szélén, a szemgolyó felszínén, a szempillák tövében alakul ki. Jellegzetessége, hogy reggel, amikor felébred a beteg, összetapad a szemhéja a váladéktól. A háziorvos antibiotikumos cseppet ír rá . Ezt öt napig kell használni, és ha ez alatt nem gyógyul meg a beteg, szemcseppet kell váltani. Vírusos fertőzés esetén nincs gennyes váladék, viszont haragos vörös színű a kötőhártya, sűrűbb, nyákos a váladék, vagy csak vizes, és könnyezik a szem. Allergia miatt is kialakulhat kötőhártya-gyulladás, jellemzője a duzzadt, ödémás kötőhártya, viszketés. Jellemzően tavasszal kezdődik, és mindig felerősödik, amikor virágzik egy-egy allergiát okozó növény. Aki tudja, hogy allergiás, idejében gondoskodjon az allergiaellenes szemcsepp felíratásáról.

Szaruhártya-gyulladás

Szemésznek kell kezelni a szaruhártya-gyulladást, mert ha nem megfelelő a gyógyítás, komplikációk alakulhatnak ki, fekély jöhet létre, kilyukadhat, hegesedhet a szem, akár meg is vakulhat a beteg, vagy elvesztheti szemgolyóját. A kezelés egyik elterjedt módja a kombinált szemcsepp adása, mely beválik a betegek 95 százaléka esetében, de a maradék 5 százaléka szervezetében akár rosszabbodást is okozhat. A szaruhártya-gyulladásra veszélyeztetettek a kontaktlencsét viselők. Nekik különösen figyelniük kell a kontaktlencsék tisztán tartására, a tároló folyadék szavatossági idejére, és a lencse napi hordási idejének betartására. Herpeszes fertőzés is okozhat kötőhártya gyulladást. A fertőzést legtöbbször gyermekkorban kapják el a betegek, mely az élet folyamán többször kiújulhat, pl. lázas állapot, stressz helyzet esetén, de akár egy kiadós vasárnapi ebéd után is. A herpesz vírus a ganglionnak nevezett idegdúcban van, és a kiváltó ok révén oda-vissza jár a szervezetben. Így mutatkozhat a szemen is. Kezdeti tünetei: könnyezés, vérbőség, fényre való érzékenység. A kezelést mihamarabb meg kell kezdeni.

Háziorvos vagy szemész?

A szemgyulladás gyakori betegség. Száz háziorvoshoz forduló beteg közül öt valamilyen szempanasszal érkezik, az öt közül három betegnek gyulladt, vörös a szeme. Hetente 25 beteg, havonta több mint 100 beteg, évente 1000-nél is több beteg megy ilyen tünetek miatt az orvoshoz. Ha a beteg megtanulja megkülönböztetni a kétfajta betegséget, tudja, hogy melyik orvoshoz induljon, és ez gyorsabb ellátást jelent neki.
A szemészetre beutaló nem szükséges, de időpontot kell kérni a 06- 52/06-52-255 617, és 06-52 255 456-os telefonszámon.


Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.