2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Környezeti és életmódi tényezők ízületi gyulladásban

A gyulladásos reumatológiai kórképek (artritiszek) kialakulásában genetikai, valamint környezeti és életmódi tényezők vesznek részt. Az örökletes faktorokat nem tudjuk befolyásolni. Az életmódi tényezők befolyásolásával egyrészt csökkenthetjük a betegség kialakulását, másrészt, már fennálló betegség esetén, javíthatjuk a gyógyulás esélyét.


Az elmúlt évtizedekben számos tényezőt hoztak kapcsolatba az artritiszekkel. Van, amelyekre komoly bizonyíték van, mások szerepe inkább „szájról szájra terjed”. A következőkben példakánt a reumatoid artritiszt (RA) és a köszvényt említjük, de a megállapítások általában a többi gyulladásos és autoimmun betegségre is vonatkozhatnak - mondta dr. Szekanecz Zoltán professzor, a Belgyógyászati Klinika Reumatológia Tanszék vezetője.

Dohányzás, szilikapor

Majd folytatta: A bizonyított rizikófaktorok közül első helyen a dohányzást kell kiemelni, mely nemcsak rákot és szívinfarktust, hanem artritiszt is okoz. Genetikailag fogékony egyénekben (ha pl. van artritiszes beteg a családban) a dohányzás 7-15-szörösére növeli az RA esélyét. A dohányfüst a légutakban úgy módosít egyes fehérjéket, hogy azok autoimmun jelenségeket, ízületi gyulladást váltanak ki. Az is fontos, hogy dohányzás mellett az RA kezelésére alkalmazott gyógyszerek, így a biológiai terápiák kevésbé hatékonyak.Újabban derült ki a szilikapor káros hatása. Az ilyen expozíciónak kitett munkások (bányászok, kőfaragók) és a szennyezett levegőjű helyen tartózkodók között gyakoribb lehet az artritisz kialakulása. A szilikapor szemcséit a falósejtek felveszik és gyulladást indukálnak. A szilikapor 2-5-ször emeli az RA esélyét. Valószínű, hogy a manapság divatból beültetett szilikon is indukálhat autoimmun gyulladást.Az elhízás a zsírban levő gyulladásos fehérjék révén okozhat artritiszt. Mintegy háromszorosára növeli az esélyt. A fogínygyulladás amiatt veszélyes, hogy a fogtasakban megbújó baktériumok indítanak el ízülti gyulladást. A már említett dohányzás is kedvezőtlenül befolyásolja a fogak állapotát. A szájhigiéne tehát kiemelten fontos. Végül, egyértelmű, hogy alacsony iskolázottság és egy adott ország alacsony GDP-je is összefüggést mutat az RA súlyosságával. Az iskolázottság a beteg hozzáállását és együttműködését, a GDP pedig az artritiszek kezelésére fordított erőforrásokat befolyásolja.

Cukrozott üdítő, sózás

Valószínűsíthető tényező a cukrozott üdítő. Ezek az italok fruktózt tartalmaznak, melyek nagyobb mennyiségben fokozzák az RA kialakulását. Például heti 5 vagy több pohár üdítő rendszeres fogyasztása mellett a rizikó háromszoros. A konyhasó is káros tényező, nemcsak az RA hanem a szívbetegségek szempontjából is. A só aktiválja a gyulladásos sejteket. A sózás négyszeresére növeli az RA esélyét, ami még nagyobb, ha egyidejűleg dohányzunk is.
Mindezzel ellentétben az artritiszek kialakulása és lefolyása szempontjából kedvező a szoptatás. Ugyancsak megfigyelték, hogy a többször szülők esetében a betegség lefolyása enyhébb. A táplálkozást tekintve a mediterrán diéta kifejezetten előnyös. Minél gyakrabban fogyasztunk halat, zöldségeket, egy kis vörösbort, annál kisebb az RA kialakulásának esélye. A halolaj bevitele is kedvező, minél többször eszünk halat egy héten, annál jobb. Az alkoholos italok közül mérsékelt bor- és sörfogyasztás kedvező lehet, de ne essünk át a ló túlsó oldalára. Köszvénybe viszont csak a bor fogyasztható, a sör káros. A tömény italok mindenképpen kerülendők. A kávé és tea valószínűleg semlegesek, nem rontják, de lényegesen nem is javítják az RA kimenetelét. Köszvényben viszont a kávé bizonyítottan csökkenti a húgysavszintet. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a mozgás és aktív életvezetés jelentőségét. A fentieket érdemes figyelembe venni, ha családunkban már volt artritiszes beteg és a genetikai hajlam valószínűsíthető. Ugyancsak fontos, hogy már kialakult ízületi gyulladás esetén a fenti elvek betartása segíthet a jobb állapot, esetleg a gyógyulás elérésében - ismertette dr. Szekanecz Zoltán, a 2019-ben az Európai Reumaliga (European League AgainstRheumatism, EULAR) főtitkárává választott professzor.

A Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszéke örömmel fogadja az ízületi gyulladásokban és autoimmun betegségekben szenvedőket. (www.rheumatology.hu. Előjegyzés: 06-52/411-717/56811 és 54370 mellékeken illetve a reuma.titkarsag@med.unideb.hu e-mail címen)

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.