2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Gyermekkori rossz szokások, fogazati eltérések

Korábbi vizsgálatok bizonyították a fogazati és beszéd-rendellenességek közötti szoros összefüggést. Ezeknek kialakulásában, illetve fenntartásában jelentős szerepe lehet a gyermekkori parafunkcióknak, azaz rossz szokásoknak.


Az állcsontok és fogazati rendellenességek kiváltó okainak tisztázása kulcsfontosságú a kezelés tekintetében. Az eltérések oka lehet öröklött vagy szerzett, sok esetben multifaktoriális eredetűek. A deformitásokat létrehozó tényezők megzavarják a fejlődés, növekedés normális menetét, ezáltal a normális funkciót is. A gyermekkori rossz szokások a szerzett eltérések közé sorolhatók, melyek következtében kialakult fogazati rendellenességek az összes fogazati anomália 20 százalékát teszi ki. Ezek a cumizás, ujjszopás, a nyelés rendellenes formái (nyelvlökéses és ajakszorításos nyelés), fogcsikorgatás, ajak, nyelv rágcsálása, körömrágás, tárgyak rágcsálása és a szájlégzés.

Izmok egyensúlya

A szabályos fogazat és a helyes beszéd kialakulása az arcizmok és száj körüli izmok egyensúlyának eredménye. A megbomlott izomegyensúly fogazati eltérést, a rendellenesen álló fogak pedig beszédhibát okoznak. Fogorvosi terápiára az úgynevezett mechanikus pöszeségek miatt van szükség. Ezek az ajak, a nyelv, a szájpad, illetve a fogak eltérései, fejlődési rendellenességei, sérülései, beidegzési zavarai miatt jöhetnek létre.
Vizsgálataink célja a fogazati eltérések és rossz szokások, illetve ezekhez társuló hangképzési zavarok közötti összefüggés vizsgálata az általános iskolás korosztályban. 1364 fő, 6-15 éves általános iskolás gyermek vizsgálatát végeztük iskolafogászati szűrővizsgálat során. Előzetesen a szülő − kérdőív kitöltésével − nyilatkozott a gyermek korábbi és meglévő rossz szokásairól, fogszabályzó kezeléséről, illetve hangképzési zavar meglétéről és logopédiai kezelésről. A fogak ellenőrzését követően a fogazati eltéréseket és a fogívek illeszkedését vizsgáltuk. S egyes fogak helyi eltéréseit is rögzítettük. Megkérdeztük a gyermeket rossz szokásairól. Logopédus segítségével a hangképzés zavarait vizsgáltuk.

Logopédiai eltérések

A szülői kérdőívre adott válaszok szerint a gyermekek közel negyedének van jelenleg is valamilyen rossz szokása, viszont az általunk végzett vizsgálat során a gyerekek több mint felénél találtunk parafunkciót ugyanezen gyermekek estén. A gyermekek 26,5 százalékánál szakember felhívta a szülő figyelmét fogazati eltérésre, viszont csak 12,2 százalékuknak van vagy volt fogszabályozó készüléke. Azoknak a gyermekeknek körében, akiknél a szülő szerint nincs hangképzési zavar, a logopédus egyötödüknél talált valamilyen logopédiai eltérést.
Az összehasonlító vizsgálatok során az előre álló felső fogsor (Angle II/1 eltérés) kialakulásának kockázatát növeli a korábban és jelenleg is meglévő ujjszopás, a nyelvlökéses nyelés és az ajakszorításos nyelés. A nyelvlökéses nyelés és a szájlégzés befolyásolja a nyitott harapás kialakulását. Tehát ha a fogazati eltéréshez parafunkció is társul, az eltérés előfordulásának gyakorisága nagymértékben emelkedik (79,8 százalékról 91,7 százalékra).

Beszédhibák

A szülő által kitöltött kérdőív alapján, azoknak a gyermekeknek esetében, akik a szülő szerint hangképzési zavarokkal küszködnek, ezt a szakember a gyerekek csaknem 30 százaléka vonatkozásában nem erősíti meg. Ebből arra következtethetünk, hogy a szülők a beszédhibákra, hangképzési zavarokra hamarabb felfigyelnek, olyan életkori sajátosságokat is kórosnak tekintenek, amelyeket a szakember nem támaszt alá. Ezzel ellentétben a szülők a rossz szokások nagy részét normálisnak vélik, nem gondolva a hosszútávon okozott problémákra. A parafunkció és az fogazati rendellenesség is szoros összefüggést mutat a hangképzési zavarokkal, a kettő együttes megléte drasztikusan növeli a logopédiai eltérések előfordulásának gyakoriságát. A parafunkciók közül a nyelvlökéses nyelés markánsan növeli a három hangot (sz, z, c vagy s, zs, cs) érintő pöszeség előfordulásának gyakoriságát. A parafunkciók közül az ujjszopás, ajakszorításos és nyelvlökéses nyelés növelik lényegesen a hat hangot (sz, z, c, s, zs, cs) érintő pöszeség előfordulásának gyakoriságát, az fogazati eltérések közül pedig az Angle II/1 eltérés és a nyitott harapás.

Szűrővizsgálatok

Fontosnak tartjuk a szülők felvilágosítását, milyen következményekkel járhat, ha a gyermekének rossz szokása van, mert az időben történő leszoktatás fontos a fogazati anomáliák és hangképzési zavarok megelőzése érdekében. Emellett a rendszeres fogászati és logopédiai szűrővizsgálatokon való részvétel segíthet az eltérések korai diagnosztizálásában. Az eredményes kezelés érdekében komplex csapatmunka szükséges logopédus, fogorvos és fogszabályozó szakorvos között. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, az önállóan alkalmazott terápia sikeressége kérdéses, a várt eredmény elmaradhat, fokozódhat a kiújulás esélye. Az említett problémák a láthatóan gyakori előfordulásuk, illetve a szülők felvilágosításának hiánya miatt fokozott figyelmet érdemelnek a megelőzés és a korai komplex kezelés érdekében.


Dr. Rácz Nóra
fogorvos
Fogászati Alpellátás és Ügyelet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.