2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Szinte természetes a narancsbőr

Korunk ideálja a tökéletes testű nő, melynek egyre többen akarnak megfelelni. Sokan pénzt és időt nem kímélve próbálják ki a hibátlan alakot ígérő testedző gépeket, a dús hajat, szép bőrt ígérő kozmetikai kezeléseket, fogyasztó-és szépítőszereket. Lássuk mit tehetünk a szép bőrükért? Hogyan lehet a narancsbőrt eltüntetni? − kérdeztük a bőrgyógyászt.


A narancsbőr (cellulit) a bőr matracszerű behúzódásokkal tarkított egyenetlensége mely leggyakrabban a csípő, comb, fartájékon látható. A nők 80-90 százalékánál előfordul a serdülőkor után, tehát szinte természetes – mondta dr. Remenyik Éva, a Bőrgyógyászati Klinika igazgatója. Okát nem tudjuk pontosan s mivel nem betegség, az orvostudomány kevéssé foglalkozik vele, negatív esztétikai hatása miatt azonban a szépészet, a kozmetika annál inkább központi témájának tekinti.

Hormonális és alkati okok

A celulit a bőr három rétege: hám, irha, zsírszövet közül a zsírszövethez és az irhához kötődik. A bőr alatti zsírszövet apró fészkekből épül fel. Ezeket zsírsejtek és az azokat elválasztó kötőszövet alakítja ki. Kötőszövet alkotja az irhát is. A zsírszövet vastagsága testtájékonként és alkattól függően változik. Az irha és a bőr alatti zsírszövet határa cellulit esetén egyenetlenné válik, a zsírszöveti fészkek kiboltosulnak, sérvszerűen betüremkednek a felszínhez közelebbi irhába, ami egyenetlenséget eredményez. Ezt a fölötte lévő külső irha és hámrétegek nem tudják elkendőzni., A hámot az irhát és zsírszövetet egységgé fonó és rögzítő függőleges kötőszöveti falak megvastagodásának is szerepe van a folyamatban. A gyermekek bőre sima. Ebben jelentős szerepe van a szövetek magasabb víztartalmának is. Így jobban elsimulnak az egyenetlenségek. Pubertás kor után a nők nagy részénél megvastagodik az elhatároló kötőszövet, rost dúsabbá válik. Hormonális és alkati okai is vannak annak, hogy kinek mennyire kötött, fibrózus a kötőszövete. Befolyásolja a bőr szerkezetét az érellátottság, az erek lefutása, milyenségük és mennyiségük is. Az erek szállítják a tápanyagokat, a folyadékot, a vizet s elszállítják a káros anyagokat. Betegség, gyulladások, a kötőszövetben hegesedést eredményezhetnek. Tehát kor, nem, hormonháztartás, ér-és vérellátottság, kötőszövet állomány, hidratáltság (víztartalom), apró gyulladás, a nyirokelfolyás minősége, a bőr regenerációs képessége és a szabadgyök (a sejtek anyagcseréje során felszabaduló káros nagy reaktivitással rendelkező anyagok) befolyásolja a bőr külső megjelenését, a narancsbőr kialakulását.

Tengeri uborka, szivacs

A narancsbőrnek három stádiuma van: 1. csak a ráncba emelt bőrön látszik, 2. állva, 3. fekve is látszik. Leginkább a combon, csípőtájékon és a fenéken alakul ki. Előhozhatja hirtelen súlyváltozás is.
Mint mondtuk, a narancsbőr nem betegség, így orvosi terápja sincs. A kevés objektív klinikai vizsgálat azt támasztja alá, hogy komplex módon lehet eredményt elérni, ami nem hosszú hatású., ezért folyamatos alkalmazás szükséges Egészséges életmóddal, megfelelő testsúllyal, megfelelő táplálkozással, a gyümölcs-és zöldségfélékben rejlő antioxidánsokkal, elegendő víz, vitaminok, nyomelemek bevitelével, testmozgással javítható a narancsbőr. Számos külső kozmetikai kezelés létezik, mint a mechanikus ingerlés, a masszírozás. Otthon a mindennapokban természetes anyagokat (pl.: tengeri uborka vagy szivacs) érdemes erre a célra alkalmazni. használatukkal ledörzsöljük a szaruréteg egyébként is lehámló külső rétegét, így a bőr optikailag szebbnek fog látszani. Emellett a masszázs értágulatot idéz elő, javítja a vérellátást, a táplálék ellátottságot, gyorsítja a salakanyagok eltávolítását. A masszázs lehet a fentebb említett egyszerű eszközös, vagy a szakember által végzett kézi is. Számos elektromos készüléket is kifejlesztettek a kézi masszázs helyettesítésére. Megszámlálhatatlan krém, egyéb külső szert is hirdet a kozmetikai ipar. Ezek inkább kiegészítésképpen jöhetnek szóba, mint önálló megoldásként. Korlátlanok a lehetőségek, de elfogadható állapot csak folyamatos komplex kezeléssel és egészséges életmóddal érhető el. Gondolni kell arra, hogy a kozmetikai beavatkozásoknak mellékhatásai is lehetnek, melyek bőrgyógyászati kezelést igényelnek.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.