2020. Szeptember 30. Jeromos nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Reuma és csontritkulás

Immunrendszerünk elsődleges feladata szervezetünk védelme a külső idegen anyagok, kórokozók és a valamilyen okból megváltozott (pl. daganatosan átalakuló) belső sejtjeink ellen. Ez a létfontosságú működés pontos szabályozást tesz szükségessé egész életünk során.


Amennyiben az immunrendszerben valamilyen zavar keletkezik, s a szervezetben lévő anyagokat is „ellenségként” azonosítja, úgynevezett autoimmun betegség jön létre. Az ízületeket érintő immunológiai-gyulladásos betegségek leggyakrabban előforduló képviselője a sokízületi gyulladás, de ide tartozik a Bechterew-kór és a pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás is. A betegeknek a legtöbb panaszt az ízületi fájdalom, duzzanat és a következményes mozgáskorlátozottság okozza, de tartós fennállásuk esetén számolnunk kell többféle társuló kórképpel, így a felgyorsult csontvesztésből adódó csontritkulással és ennek szövődményeként fellépő csonttörésekkel is.

Csontritkulás

A csontritkulás főként az idősebb nők betegsége, akiknél ez elsősorban a megváltozott hormonális viszonyok miatt alakul ki. Gyulladásos reumatológiai betegségeknél azonban fiatalabb életkorban és férfiaknál is súlyos csontritkulás (osteoporosis) jön létre. Az ízületi fájdalom miatti mozgáskorlátozottság az osteoporosis egyik legfontosabb oka. A csontrendszerben a csontfelépítés és lebontás kombinációjaként állandó átépítési folyamat zajlik. A csontépítő sejtek aktivitásának egyik legfontosabb serkentője a csontokra ható folyamatos terhelés. Ennek kiesésével a csontbontó sejtek működése kerül túlsúlyba, s következményes csontvesztés alakul ki. Ez minden olyan esetben csontritkuláshoz vezethet, melyben csökkent fizikai aktivitás figyelhető meg. Gyulladásos mozgásszervi betegségeknél a gyulladás kialakulásában kulcsfontosságú anyagok a szervezetben önmaguk is okozzák a csontvesztést. Vagyis a gyulladást kiváltó tényezők nemcsak ízületi fájdalmat és duzzanatot okoznak, hanem a véráramba bejutva és a csontokig érve ott is kedvezőtlen hatást fejtenek ki. A terápiájában gyakran alkalmazott steroid készítmények is hozzáárulhatnak tartós, évekig tartó alkalmazás esetén a fokozott csontritkuláshoz.

Gyulladáscsökkentés

A csontvesztés meggyengíti többek között a csigolyák belsejében található szivacsos csontállományt, a végtagok csontjait, és eleséskor könnyen bekövetkezhet csigolya-összeroppanás, csukló- vagy combnyaktörés is. A legjobb megoldás a megelőzés, melynek legfontosabb eleme az ízületi gyulladás csökkentése, és a betegek megfelelő fizikai aktivitásának visszaállítása gyógytornával. A reumatológusok által alkalmazott gyógyszerek a gyulladásban és a gyors csontvesztésben kulcsszerepet játszó anyagok megkötése révén hatnak, vagyis egyúttal a csontritkulás ellen is védenek.Ha a betegek tartós ízületi gyulladásban szenvednek (a bevezetésben felsorolt kórképek ide tartoznak), fontos a korai csontritkulás mihamarabbi felismerése. Az ún. csontdenzitométer fájdalommentesen méri meg a csigolyák és a combnyak csontsűrűségét. Már enyhe csontvesztés esetén fontos a további romlás megelőzése rendszeresen szedett D-vitaminnal és fokozott kalcium bevitellel. Súlyos csontritkulás esetén speciális, a csontsejtekre ható gyógyszerek szükségesek, melyeket a reumatológiai szakrendelésen is megkaphat a beteg.

A cikk az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4A/2-11-1-2012-0001 azonosítási számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program" című kiemelt projekt keretei között valósult meg.


Dr. Szántó Sándor
egyetemi adjunktus
Reumatológiai Tanszék
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.