2020. Április 06. Vilmos, Biborka nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Testmozgással a jobb közérzetért

Ismert, hogy testmozgással küzdhetünk a depresszió ellen. No de mégis, milyen típusú gyakorlatok segíthetnek, hetente hányszor érdemes végezni őket és mennyi ideig?


Hogy a kérdésekre választ kapjunk, kísérletet végeztünk a Fizioterápiás Tanszék közreműködésével, egyetemista hallgatókkal. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a heti rendszerességgel végzett torna, amelynek időtartama legalább 60 perc volt, hozzásegítette az egyetemistákat a jobb közérzet, a pozitívabb érzelmek és a cselekvő, tettre kész magatartás kialakulásában. Segített a másokba vetett bizalom és támogatás érzésének átélésében, valamint a mindennapi problémákkal való megbirkózásban. A tornaprogram „aerob állóképességi” tréningből és koordinációt fejlesztő gyakorlatokból állt, végrehajtásuk során különböző méretű labdákat, puha korongokat is használtunk. Néhány gyakorlat: „Aerob állóképességi” tréning: bemelegítő gyakorlat pl.: vállkörzés, törzs oldalra hajlítása. Intenzívebb, a tréning fő részét képező gyakorlatok pl.: terpeszállásban rugózás, térdfelhúzás. Levezető gyakorlatok pl.: lassú hintázás, lassú helyben járás. Koordinációt fejlesztő gyakorlatok pl.: nagy labdán ülünk, jobb kart és bal lábat egyszerre megemeljük, majd visszaengedjük, ezután a bal kart és a jobb lábat emeljük meg, közben egyensúlyozunk a labdán. A tornaprogram hatásos a hangulat javításában, ezért depressziós betegek körében alkalmazzuk a Pszichiátriai Tanszéken.

Sipos Zsanett
korábban a Népegészségügyi Kar
egészségfejlesztő szakos hallgatója

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.