2020. Augusztus 10. Lőrinc nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A cukorbetegeg esendőbbek

A cukorbetegség számos, a betegek életminőségét meghatározó érszövődményt okozhat, emellett az utóbbi évek kutatásai szerint összefüggés mutatható ki a cukorbetegség, a szénhidrátháztartás állapota, a cukorbetegség kezelése és a daganatok kialakulása között.


A cukorbetegség és a daganatok együtt gyakrabban fordulnak elő, mint a két betegség véletlenszerű előfordulásából statisztikailag várható lenne. A véletlen előforduláson kívül más tényezők is szerepet játszanak – mondta dr. Káplár Miklós, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika docense. – Cukorbetegeknél gyakrabban fordul elő máj-, hasnyálmirigy-, emlő-, vastagbél- és végbélrák, valamint hólyag-, vese és méhdaganat. Ezzel szemben cukorbeteg férfiaknál a prosztatarák előfordulási gyakoriságának csökkenése tapasztalható. Klinikai vizsgálatokkal igazolt, hogy a cukorbetegség kialakulása önmagában fokozza a daganatképződés kockázatát, de ezen túl a cukorháztartás egyensúlya is szerepet játszik benne. Megfigyelték, hogy a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek eltérően befolyásolják a daganatok kialakulását. Az inzulintermelést fokozó szerek közül a szulfonilureák és maga az inzulinkezelés is növeli a rizikót. Az inzulinkészítményeken belül megkülönböztetünk humán és analóg inzulinokat, amelyek rizikót növelő hatása eltérő. A humán inzulinok megegyeznek a hasnyálmirigy által termelt inzulinnal, az inzulinanalógok pedig a humán inzulinok módosított formái. A bázis analógok képviselői a glargin és a detemir. A detemir daganatrizikót fokozó mellékhatása nem merült fel. Elméleti megfonto-lások a glargin daganatkockázat növelő hatását vetették fel, ezt azonban az eddig végzett klinikai vizsgálatok nem erősítették meg. A jelenleg folyamatban lévő prospektív tanulmányok remélhetőleg választ adnak a kérdésre. Lényeges, hogy a 2-es típusú cukorbetegség bázis kezelését jelentő metformin csökkenti a cukorbetegség és az egyéb kezelések (szulfonilurea, inzulin) okozta fokozott daganatrizikót. Tekintettel arra a tényre, hogy a diabetes kezelésének elmaradása lényegesen nagyobb kockázatot jelent a beteg egészségére, mint a kezelés potenciális mellékhatása, nem kérdés, hogy a szénhidrátháztartás egyensúlyának biztosítását kell előtérbe helyezni.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.