2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Könnyű, biztonságos gyakorlatok

A gyermekvárás a nő legnagyobb, semmihez sem hasonlítható boldogsága, melynek öröme kisugárzik családjára, környezetére is.


Az a nő, aki felelősnek érzi magát a testéért, ellenőrzése alá kívánja vonni a szülés folyamatát, igyekszik minél többet megtudni a testében zajló változásokról, munkakörülményeit, hétköznapi teendőit és szabadidejét is megpróbálja egészségesebbé tenni. Így a helyes táplálkozás, a megfelelő mennyiségű pihenés, a fokozott személyes higiéné mellett kiemelt fontosságúvá válik számára a meg-felelő testmozgás. Aki rendszeresen végez a terhesség alatt könnyű és biztonságos tornagyakorlatokat, megtanulja a helyes légzést és a relaxáció alapfogalmait, az minimálisra csökkentheti teste feszültségét, megerősítheti izmait, és amikor eljön a szülés ideje, aktívan tud benne részt venni.

Könnyű, biztonságos gyakorlatok

A gyakorlatoknak könnyűnek és biztonságosnak kell lennie, és jellemzően, miközben nyújtják és erősítik az izmokat, mégsem igényelnek nagyobb erőfeszítést, mint a legtöbb hétköznapi tevékenység. A cél az, hogy a kismama gyakran és inkább kevesebbet tornázzon, és ha fáradt, vagy váratlan fájdalmat érez, nyugodtan hagyja abba. Ha rendszeresen járt a terhesség előtt sportolni vagy táncolni, nem muszáj azonnal abbahagynia a tréningeket, de mielőbb egyeztetnie kell az edzővel, és mérsékelnie kell a szervezet fizikai terhelé-sét, alkalmazkodva a kismama állapotához.

Helyes testtartás

A mozgásprogram összeállításakor az egyik legfontosabb irányelv a helyes testtartás kialakítása és megtartása az új viszonyok között, hiszen a terhesség során nemcsak a testsúly változik, hanem a magzat, illetve a has növekedése következtében a harmonikus egyensúlyi helyzetet is egy bizonytalanabb váltja fel. Ezért nagyon fontos megtanulni a helyes állást, ülést, a súlyosabb tárgyak felemelésének helyes módját, mert ennek hiányában már a terhesség korai szakaszában megjelenhet és állan-dósulhat a derékfájás.

Derék-, nyak- és vállpanaszok

A derékpanaszok mellett panaszok jelentkezhet-nek a nyakon és a vállon, mert ezen a testtájon gyakran gyűlik fel a feszültség. A gerincnek ez a része igen kényes felépítésű, fontos tehát, hogy minél szabadabban mozoghasson, hiszen ha lazák az izmok, jó a közérzete a kismamának, de ha fájó, merev a nyaka, válla, az gyakori fejfájáshoz is vezethet. A lassú, óvatos fej- és karmozgások közben jelentkező „recsegő és ropogó” érzés vagy hang nem okoz semmi problémát, sőt a rendszeresen végzett gyakorlatok hatására a nyak és a váll sokkal egészsége-sebb és hajlékonyabb lesz.

Mellformálás

Sokan tartanak attól, hogy a szoptatás ide-je alatt melleik elvesztik formájukat, pedig a mell már a terhesség ideje alatt nagyobb és nehezebb lesz, ezért egyrészt már ekkor meg kell támasztani jól illeszkedő melltartóval, és el kell kezdeni a speciális gyakorlatokat a mell tartóizmainak erősítésére. Érdemes tudni, hogy magában az emlőben nincse-nek izmok, csak alatta, a mellkasfalon. Ezen izmok tornáztatása segíthet megtartani a mell alakját is.

Hasizom kondíció

A hasizmok megfelelő kondíciója lehetővé teszi, hogy a hát kevésbé terhelődjön a terhesség során, ezzel is csökkentve a derékfájás kockázatát. Ráadásul az erős hasizmok segítenek a magzat kitolásánál is a szülés folyamatában. A rugalmas, megfelelően tréningeztetett hasizmok biztosítják azt is, hogy a has eredeti formája minél hamarabb helyreálljon a szülés után.

Lábtorna

A láb izmainak gyengeségére utal, ha gyakori görcsök jelentkeznek a lábszár területén. Az erős izmokkal ez kivédhető, ráadásul az alsó végtag keringését is segítik a láb gyakorlatai, megelőzhetők a visszeres panaszok. Az egészséges lábbolto-zat a fokozott súlynövekedés miatt szintén veszé-lyeztetett a lúdtalp és a boltozat süllyedés kialakulása miatt. Ezért fontos statikailag helyes cipő viselése és a láb rendszeres tornáztatása.

Lazítás

A gyakorlatok között és a torna végén nagyon fontos a lazítás, melyet kellemes légző gyakorlatokkal és relaxációval érhetünk el, így biztosítva az anyaméhben növekedő magzat számára a nyugodt, kellemes körülményeket az egészséges fejlődéshez.


Dr. Veres-Balajti Ilona
egyetemi docens
Fizioterápiás tanszék vezetője

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.