2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Ellenőriztessük veseműködésünket

A vesebetegség népbetegség, különösen a magasvérnyomásban szenvedőknél és a cukorbetegeknél alakulhat ki. Emellett hajlamosíthat rá a sok só, az egészségtelen, zsíros ételek, a mértéktelen fehérje fogyasztása (mint a testépítő sportban használatos protein), az elhízás, a dohányzás és az alkoholizálás.


A vese a vizeletkiválasztás szerve. Feladata a szervezet folyadékháztartásának szabályozása, a só- és sav-bázis-egyensúly fenntartása, az anyagcsere során képződő salakanyagok kiválasztása. Emellett termeli a vérnyomás emelkedését kiváltó, a vérképzést biztosító hormont, aktiválja a D-vitamint – ismertette dr. Újhelyi László, a Belgyógyászati Intézet Nephrológiai tanszék nefrológusa (vesebetegségekkel foglalkozó szakorvos).

Gyulladás, öröklődés

– A vesekárosodás legfőbb oka a cukorbetegség és a magasvérnyomás. A gyulladásos vesebetegségek fertőzések következtében alakulnak ki. A vesekövesség és vesegyulladás legfőbb oka a fájdalomcsillapítók mértéktelen szedése. Emellett a vesebetegségek öröklődhetnek is - folytatta. - Tünetei a diabéteszeseknél a vizeletben megjelenő fehérje, a vérnyomás emelkedése. Emellett a deréktáji fájdalom, a csípő vizelet, a vizelet színének megváltozása, gyakori éjszakai vizelés, gyengeség. Utóbbi a súlyosodó vesebetegség tünete, melyben közrejátszik a vérszegénység és a méreganyagok felhalmozódása a szervezetben. A veseműködésnek óriási tartalékai vannak, s csak akkor kell vesepótló kezelést kezdeni, ha elvész működésének 95 százaléka. A vesét károsító betegségek tönkreteszik a vese kiválasztó állományát, amely először a felére, majd negyedére, tizedére, huszadára csökken. Működése akkor is csökken, ha a károsodást okozó alapbetegséget meggyógyították. Gyulladásos vesebetegség esetén – ha elpusztul a vese háromnegyede – 4-5 év alatt a betegség végstádiumába jut a beteg. Ugyan a megmaradt veseállomány megpróbálja pótolni a vese kiesett működését, de a megemelkedő vérnyomás, a szervezet szabályozási folyamatai ezek gyorsabb pusztulásához vezetnek. Ezért az idült vesebetegség önfenntartó, önmagától romló folyamat. Örökletes vesebetegségnél hólyagcsák alakulnak ki, melyek elfoglalják a vese állományát, és akadályozzák működését.

Veseátültetés, művesekezelés

Vesepótló kezelésre kétféle lehetőség van: veseátültetés, illetve művese kezelések. Utóbbi lehet hasi dialízis, amit önmaga is elvégezhet a beteg otthonában a következőképpen: a hasüregébe infúziószerű mosófolyadékot juttat, ami magába szívja a méreganyagokat, majd kiüríti a hasüregéből a mérgekkel teli folyadékot. Ezt 4-6 óránként kell végeznie éjjel-nappal. A hemodialízis során a beteg műveseállomáson részesül kezelésben hetente háromszor. A kezelés során elvezetik szervezetéből a méreganya-gokkal teli vért, amit a dializáló gép megtisztít, majd visszavezetik a vért. A dialízis mindkét formája élhető életet jelent a betegnek, mellette dolgozhat, ellátja magát és családját. A veseátültetés bizonyos veszélyekkel és feltételekkel jár, s ezért nem mindenki alkalmas rá. Az átültetés során vagy a beteg élő hozzátartozója ajánlja fel egyik veséjét, illetve balesetben vagy más betegségben elhunyt egészséges veséjét kapja meg a beteg. Az operáció során a vese ereit összevarrják a beteg ereivel, a húgyvezetéket a húgyhólyaggal, tehát akinek súlyos érelmeszesedése van, mint általában az idős betegnek, az nem operálható. Emellett például a daganatos beteg sem transzplantálható, mert a szervátültetés alatt alkalmazott immungátló kezelés alapbetegsége romlását idézné elő. Akik alkalmasak a szervátültetésre, és elvégezték náluk az operációt, azoknak havonta kell visszajárni a szakrendelésre, ugyanis ők hajlamosabbak bizonyos fertőzésekre, daganatos betegségekre, mint az egészségesek. Aki meg szeretne bizonyosodni veseműködéséről, annak érdemes olyan laboratóriumba kérni a beutalót vérvételre, ahol nemcsak a salakanyagszintet határozzák meg, hanem a vese kiválasztó működését is mérik, az úgynevezett glomeruláris filtrációs rátát (GFR).

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.