2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Asztmásoknak, allergiásoknak

Az asztma a légutak krónikus betegsége, amelynek kialakulásában számos gyulladásos sejt és sejtproduktum szerepet játszik.


A tünetek változó mértékű légúti elzáródással kapcsolatosak, amik spontán vagy gyógyszeres kezelés hatására legtöbbször visszafordíthatók. A légúti elzáródás hátterében a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása, nyálkahártya-duzzanat, fokozott váladékozás áll. A tünetek klasszikus esetben rohamokban, időszakosan jelentkeznek, a légúti gyulladás azonban folyamatosan jelen van. Az asztma krónikus betegség, a panaszok kialakulása rendszeres gondozással, betegségmegelőző gyógyszeres terápiával legtöbbször elkerülhető, a tünetek kezelhetők, de a betegség nem gyógyítható.

Öröklődés, túlérzékenység

Kialakulásának okai: genetikai tényezők, légúti túlérzékenységre hajlamosító gének, elhízás, nem, allergizáló anyagok, mint házipor-atka, szőrös állatok, gombák, penészgombák, fertőzések, dohányfüst, légszennyezés, táplálkozás. A hirtelen bekövetkező rohamokat gyakran a légutakat irritáló szennyezett levegő (kipufogógázok, füst, por stb.), hideg levegő, légúti allergének, bakteriális és vírusfertőzések, fizikai megterhelés, negatív pszichés hatások, stressz váltják ki. A diagnózis igazolása és a részletes kivizsgálás hazánkban többnyire kórházi osztályon vagy szakambulancián történik, és csak az így diagnosztizált esetek kerülnek nyilvántartásba. Az asztma a munkából való időleges kieséshez, súlyos esetben tartós vagy végleges munkaképtelenséghez is vezethet. Az asztmások kétharmada a 20-59 éves korosztályba tartozik. Az asztmások száma fokozatosan növekedett az utóbbi két évtizedben, és ma hazánkban 26 százalék az arányuk. 2007-ben 19 298 új beteget jelentettek be, ami eddig a legnagyobb szám. 2007 végén a tüdőgyógyászati hálózatban regisztrált asztmások száma 22 3376. Az asztmában elhunytak száma folyamatosan csökken, ami a korszerű asztmaterápiának köszönhető. 1980-ban 497-en haláloztak el a betegség következtében, 2006-ban 193-an .Az asztma a klinikai tünetek alapján légzésfunkciós és allergológiai vizsgálatokkal állapítható meg.

Betegoktatás

A teljes körű kezelés elengedhetetlen része a betegség súlyosságának felmérése, a roham lehetőségének tisztázása, a környezet ellenőrzése, a betegek oktatása, illetve a gyógyszeres kezelés. Allergiás eredetű asztma esetén lehetőség szerint ki kell küszöbölni a környezeti allergéneket. Pl. állati szőrre érzékeny beteg nem tarthatja az adott háziállatot lakásában. A házipor-atkára érzékeny beteg nem várhat javulást akkor, ha lakásában padlószőnyeg, kárpitozott bútorok vannak. Foglalkozási asztma fennállásakor időben ki kell emelni a beteget környezetéből. Megkönnyíti ilyenkor a felismerést, ha a beteg tünetei hétvégén és szabadság idején enyhülnek. Lényeges a betegoktatás, mert meg kell nyerni a beteg együttműködését a sikeres kezelés érdekében. Tisztában kell lennie azzal, hogy melyik gyógyszere mire való. Meg kell ismertetni betegsége kórélettani lényegét, természetét, s el kell oszlatni félelmeit. Meg kell tanítani megítélni tünetei jellegzetességeit, súlyosságukat, tudnia kell, mikor kell orvoshoz fordulnia panaszaival. Az asztmás beteg pszichoszociális státusza a betegség lefolyását jelentősen befolyásolja. Pszichoterápiája csak akkor lehet hatékony, ha támogatja identitása megtalálásában, amivel a leginkább veszélyeztető szorongástól és depressziótól megszabadítja.

Bartha Ilona
diplomás ápoló
Tüdőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.