2020. Július 15. Henrik, Roland nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Nehezen gyógyul a lábszárfekély

A lábszárfekély a bőr folytonosság hiánya, amely különböző mélységű lehet, a bőr alatti szöveteket is érintheti. Gyakran nehezen gyógyul, sokszor hónapokig, néha évekig fennáll. A beteg krónikus sebe jelentősen ronthatja az életminőséget. Megfelelő kezeléssel elérhető a teljes gyógyulás, viszont az újbóli kialakulás, illetve kialakulásának elkerülésében nagy szerepe van a megelőzésnek.


A lábszárfekély leggyakrabban idősebb nők és férfiak betegsége, de bármely életkorban kialakulhat. Nem önálló kórkép, leggyakrabban vénás vagy artériás (esetenként mindkettő) keringési zavar következtében alakul ki. Gyakoribb azoknál a betegeknél, akik mélyvéna trombózison estek át, visszerességben, cukorbetegségben, érelmeszesedésben, magas vérnyomásban, szívelég-telenségben szenvednek. Kialakulásában igen nagy szerepe van még a dohányzásnak, a magas vérzsírszintnek, valamint a kevés testmozgásnak.Tünetei: a lábszár bármely területén (láb-szár, boka, talp) hámhiány, nedvező seb, fájdalom, környékén kisebb-nagyobb bőrpír, duzzanat. Felülfertőződés esetén sárgás-zöldes lepedék jelenik meg a seben, bűzössé válik, hőemelkedés, láz kísérheti. Kezelése: a kiváltó ok, az alapbetegség kezelése mellett nagyon fontos a megfelelő helyi kezelés, testhigiéné és a bőrápolás. Fontos, hogy érhetivíz a sebet. Természetesen nem kádfürdő formájában, hanem naponta, kötés előtt lábszárzuhany ajánlott.

Rendszeres kezelés

A lábszárfekély kezelése összetetten történik: keringést javító gyógyszerekkel, gyulladás, fertőzés esetén antibiotikummal, szükség esetén fájdalomcsillapítókkal, helyi sebkezeléssel és kompressziós terápiával. A sebet otthon is rendszeresen kezelni kell, szigorúan a szakorvos utasítása szerint. Számtalan kezelési lehetőség van, a szakorvos egyénre szabottan dönti el, hogy kinek mi a legmegfelelőbb (pl.: kenőcsök, hidrogélek, hidrokolloidok, ezüst tartalmú kötözőanyagok stb.). Fontos tanácsok otthonra: a sebet tisztán kell tartani, tiszta kötés fedje a sebet, azt nem szabad kötés nélkül hagyni, kötéscseréknél a kötözőanyagtól függően az utasításokat be kell tartani, az elrendelt gyógyszereket pontosan be kell szedni. Fontos a szakszerű kompressziós kötés (rugalmas pólya, fásli) alkalmazása.

Együttműködés

Amennyiben a beteg nem tudja egyedül megoldani az otthoni kezelést, lehetőség van otthoni szakápolásra, amelynek keretén belül szaknővérek végzik el a szakszerű sebkezelést, így a betegeknek gyakorlatban is be tudják mutatni és elmagyarázni a javasolt kezelést. Az otthonápolás lehetőséget ad a kapcsolattartásra beteg szakápoló–szakorvos között. A seb minél hamarabbi gyógyulása, a gyógyulási folyamat felgyorsítása érdekében elengedhetetlen a beteg együttműködése. Mint minden betegségnél, itt is a legfontosabb a megelőzés. Fontosabb módszerei: a dohányzás elhagyása, egészségesebb étrend kialakítása (minél több zöldség és gyümölcs, zsírszegény ételek fogyasztása, megfelelő mennyiségű folyadék bevitele), az optimális testsúly tartása, rendszeres testmozgás végzése (séta, kerékpározás, úszás), a vérnyomás és a vércukorszint rendszeres ellenőrzése (szükség esetén gyógyszeres kezelése). Lábápolásnál fontos a lábujjközök tisztán és szárazon tartása, és ügyelni kell körömvágásnál, hogy ne keletkezzenek sérülések; cukorbetegséggel élő betegek a legkisebb seb esetén is forduljanak orvoshoz (tartsák szárazon a sebet). Lehetőleg viseljenek kényelmes lábbelit. Végül felhívom a betegek figyelmét, hogy mint minden betegség esetén, itt is nagyon fontos, hogy minél hamarabb forduljon szakorvoshoz.

Tóth Andrea
klinikavezető ápoló
Bőrgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.