2020. Július 15. Henrik, Roland nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Megfelelő táplálkozással lassítható a csontritkulás

A „néma járványként” is emlegetett csontritkulás népbetegség, az életkor előrehaladtával minden embernél kialakul.


A betegség a csontképzés és a csontleépülés egyensúlyi zavara, amelyben a leépülés van túlsúlyban. Csontritkulásra hajlamosít az életkor, faji tényezők, alkati adottságok, mozgásszegény életmód, táplálkozási zavarok, nagymértékű alkoholfogyasztás, dohányzás, egyes gyógyszerek rendszeres szedése, hormonális és öröklődési tényezők. Az esetek nagy részében a csontritkulás korán felismerhető, és kialakulása lassítható. A hangsúlyt a csontritkulás megelőzésére kell helyezni, aminek célja az optimális csúcs-csont-tömeg elérése gyermek- és serdülőkorban, és a csontvesztés lassítása felnőttkorban. Mindezek alapja az egészséges életmód, amely magában foglalja a kiegyensúlyozott táplálkozást és a rendszeres mozgást. A csontszövet aktív, élő testszövet, ami folyamatosan újraépíti önmagát. Ehhez szükséges a megfelelő energiabevitel, az optimális tápanyagösszetételű étrend, ásványi anyagok, nyomele-mek és vitaminok. Fontos, hogy az étrend energiatartalma mindig igazodjon az egyén tápláltsági állapotához. A fehérjebevitel testsúlykilogrammonként 1 gramm legyen naponta. Ez a napi táplálék energiamennyiségének 12 százalékát jelentse. Ha ennél sokkal több, az növeli a kalcium ürítését.

Fehérje

Ellenben a kielégítő mennyiségű eszenciális aminosavakat tartalmazó fehérje nélkülözhetetlen az optimális csontképződéshez. (Eszenciális aminosavaknak nevezzük a szervezet számára nélkülözhetetlen vegyületeket, melyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért táplálékkal kell felvenni. Az aminosavak szervezetünk fehérjéinek építőkövei). A napi zsírbevitel szintén 1 gramm legyen testtömegkilogrammonként, és a napi energiabevitel 30 százalékát fedezze. A túlzott zsírfogyasztásról tudni kell, hogy rontja a kalcium hasznosulását. A szénhidrátbevitel 4-6 gramm legyen testtömegkilogrammonként naponta, és a napi táplálékfelvétel 58 százalékát tegye ki. Egyes ásványi anyagok, nyomelemek létfontosságúak a csontképzésben. A kalciumnak nagy szerepe van a szervezet szilárd váza, a csontozat kialakításában, újjáépítésében, a csontszerkezet erősítésében. Gyermekkorban 500-800 milligramm szükséges naponta, felnőttkorban 1000-1200 mg. Áldott állapotban lévő és szoptató édesanyáknak 1200-1500 mg, diagnosztizált csontritkulásos betegeknek 1500 mg a napi adagjuk. Magyarországon közel sem jut ennyi az emberek szervezetébe, a felnőtt lakosság kalciumbevitele az ajánlott adagnak feleharmada, azaz nem haladja meg a napi 500-600 mg-ot. A kalcium (Ca) után a második legnagyobb mennyiségű és fontosságú ásványi anyag a foszfor (P). Nemcsak a bevitt foszfor mennyisége, hanem a kalciumhoz viszonyított aránya is fotos. Ideális a Ca:P arány 1:1 vagy 1,5:1. Ez esetben a foszfor segíti a kalciumnak a csontokba való beépülését. Túlzott bevitel esetén viszont a csontokból kalcium szabadul fel, ezért csontritkulást idéz elő.

Vitaminok

„Bűnösök”a kólafélék, szénsavas üdítőitalok, ömlesztett sajtok, belsőségek stb., amelyek megakadályozzák a kalcium felszívó-dását. Egyéb ásványianyagok, mint a magnézium, mangán, réz, fluor is kedvezően hatnak a csontképzésre, zöldség-, főzelék- és gabonafélékben, gyümölcsökben találhatók. A vitaminok közül a D-, A-, K- és C-vitaminnak van fontos szerepe az egészséges csontkép-zésben. A D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását, és segíti a csontokba történő beépülést. D-vitamin-források: napfény, máj, tej, tejtermékek, tojás, halolaj. Az A-vitamin a csontok hosszanti növekedését segíti. Tartalmazza a sütőtök, sárgarépa, kajszibarack, bimbóskel, tej, tojás, vaj, máj, tengeri halak. A K-vitaminnak a csontfehérje szintézisében, a csont szerkezetének kialakításában van szerepe. Megtalálható: levélzöldségek, brokkoli, paraj, saláta, káposz-ta stb. A C-vitamin a csontszöveti fehérje (kolla-gén) képződéséhez szükséges. C-vitamin-forrás: gyümölcsök, zöldségek, különösen a savanyú káposzta, csipkebogyó, fekete ribizli és citrusfélék.

Kobzos Erzsébet
dietetikus
Egyetemi Dietetikai Szolgálat

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.