2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Kérek egy kiskutyát!

Sok kisgyermek kér kisállatot a szüleitől. Vegyünk-e kis házi kedvencet gyermekeinknek vagy ne?


Azon kívül, hogy a szülő pénztárcája mit enged meg, azt is fontos figyelemben tartani, hogy egy kis élőlény sorsáról döntenek. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a felelősségteljes állattartás alapjait gyermekkorban kell megtanulni. Itt azonban még egy fontos szempont is a szülő döntését befolyásolhatja, mégpedig az, hogy az állat ellátásában neki is segédkeznie kell. Talán a legnagyobb kihívást és a legtöbb gondozást a kutyák jelentik. A kutyus kedves, ragaszkodó, mindig kapható játékra, rengeteg szeretetet ad. Gondolni kell azonban arra, hogy nemcsak játékot, simogatást jelent a kutyatartás. Át kell vészelni azokat az éveket, amikor a kis jószág mindent megrág, ami a közelébe kerül, kikaparja a kertben a féltett virágokat, oda is piszkít, ahova az ember nem várja. A kutyus igényli a bunda ápolását, a rendszeres, megfelelő etetést, az oltások beadatását a rendszeres állatorvosi viziteken, chip beültetését. Mindez időt és pénzt is igényel. A szülő felelőssége, hogy a gyermek életkorához, valamint a családhoz illő kutyát válasszanak, mind méretben, mind temperamentumban. Érdemes kutyaszakértő tanácsát kérni. A menhelyi kutyusok között nagyon sok olyan jószág van, amelyik remekül beilleszkedik egy családba. Az ott dolgozók segítségét kell kérni.

Fontos szempontok

Biztosítani kell a kisállat számára a megfelelő fekhelyet és területet. Szerencsés, ha nem a lakásban, hanem kiskertben kap helyet. A gyermeket is fel kell készíteni az állattal kapcsolatos teendőkre, és előre tisztázni kell, hogy mik lesznek azok a feladatok, amelyeket egyedül neki kell végeznie a kutya körül. Fel kell hívni a gyermek figyelmét, hogy mit nem szabad tennie a kisállattal. A picik szeretik túlzottan gyömöszölni, gyúrni, ráfekszenek puszta szeretetből, aminek az állat nem mindig örül, odakaphat, haraphat, karmolhat. Ha kellő napi mozgást garantáltunk az állatnak, valamint kellően gondoskodunk róla, bánunk vele, elkerülhetők a komolyabb balesetek. 

Felelősség, fegyelem

Ne a felnőtt igényeit elégítse ki a választás, hanem a gyermek és a család, valamint az élőhely szerint kell dönteni a fajta és a méret tekintetében. A gyermeké az új kedvenc, de a szülőé a felelősség! Ezt mindenki tartsa szem előtt! Soha ne hagyjunk kisgyermeket egyedül kutyával! Jusson eszünkbe, hogy végeredményben egy ragadozót fogadtunk a házunkba, amely alkalom adtán támadhat is. Ha kiskutyát vettünk mindenkinek ajánlom, hogy még kölyökkorban végezzen el vele a szülő, vagy nagyobb gyermek egy alapszintű, engedelmességi kutyaiskolát. Rengeteget jelent a fegyelem megtanítása, és nagyon jól összeszokik a gazdi és a kutya, valamint azt is meg kell tanulniuk, hogy ki a „főnök”. A kutyák mellett gyakran kerül a házba nyuszi, kisrágcsáló, papagáj, hüllők. Meg kell tanulni a higiéniás rendszabályokat. Kisállattal való foglalkozás után a gyermek mosson kezet. Nem egészséges puszilgatni, ölelgetni házi kedvencünket.

Játékos tanulás

Nem ajánlok kutyát kert nélküli lakásban. Sokat van az állat egyedül, nagyon oda kell fi gyelni a rendszeres napi háromszori sétáltatásra. Szomorú a bezárt ajtó mögött vonyító, vagy a dolgát sürgősség miatt már a lépcsőházban elvégző kutya. Ilyen lakásba, sokkal inkább való aranyhörcsög, díszhal, teknős. A kis állatokkal való foglalatosság közben a gyermek játékosan sajátítja el a másik élőlényről való gondoskodást, ezért ez nagyon hasznos lehet. Akkor adjunk pl. húsvétra nyuszit gyermekünknek, ha garantálni tudjuk az ünnep után megunt jószág megfelelő elhelyezését, gondozását (jó, ha ismerőstől kérjük „kölcsön” akinek vissza is adhatjuk). Mindezeket szem előtt tartva javaslom a kisállattartást.

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Intézet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.