2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Gondos szájápolás, rendszeres szűrővizsgálat

A fogászati betegségek megelőzésének célja általában a szájüreg és a fogazat betegségei kifejlődésének meggátolása, illetve korai felismerésükön keresztül időben történő, hatékony gyógyítása.


A jó egyéni szájhigiéne alapja a fogmosás. Lehetőség szerint minden étkezés után, de legalább naponta kétszer, reggel és este mossunk fogat. A fogmosás ideje 4-5 percig tartson, minden felszínt tisztítsunk meg (külső, belső, rágófelszín), a fogkefénket a fognyak és az ínyszél határán tartva, körkörös mozdulatokkal az ínytől eltávolodva söpörjük ki a lepedéket. A fogmosásnak egyben ínymasszázsnak is kell lennie, ezáltal javul az íny vérkeringése. Hagyományos fogkefénk sörtéje puha vagy közepes keménységű legyen, mert a túl kemény sörtéjű fogkefe nyaki kopást okoz és fognyaki érzékenység alakulhat ki. A fogkefét 3 havonta cseréljük le, vagy ha valamilyen szájfertőzésünk volt (gombás szájfertőzés), akkor azonnal. Az elektromos fogkefe jó szolgálatot tehet az alapos tisztításban, de elsősorban felnőtteknél, akik már birtokában vannak a precíziós kézmozgásoknak, és hagyományos fogkefével is helyesen tudnak fogat mosni. Azoknál is hasznos, akik koruk vagy betegségük miatt hagyományos fogkefével nem tudnák alaposan megtisztítani fogai-kat. A fejeket 3 havonta szintén le kell cserélni A speciális fogkefék egyik változata az egycsomós, amelynek kicsi a feje, és egyetlen csomó sörtéje van. Tökéletes a fogak közötti nagyobb rések hidak alatti lepedék eltávolítására és a hátsó fogak legtávolabbi falának elérésére is.

Fogköztisztító kefe

A másik eszköz a fogköztisztító fogkefe, ez leginkább egy mini üvegmosó keféhez hasonlítható: a feje hajlított drót, amelyből minden irányban apró sörték állnak ki. A fogak közötti, íny közeli résekben, illetve a fog és az íny találkozásánál megbúvó lepedék eltávolítására alkalmas. A fogkefe társa a fogkrém, dörzsölő- és habzó anyagai révén aktívan segíti a fogkefe lepedékeltávolító hatását, fluoridokat juttat be a szájüregbe, amelyek megállítják és visszafordítják a fogszuvasodást, és megelőzik az ínybetegségeket. A fogselyemnek sokféle típusa létezik, találunk viaszoltat, nem viaszoltat és különböző ízesítésűt is. Használata naponta ajánlott fogmosás előtt, mivel a fogkefével nem tudjuk tisztítani a szomszédos fogfelszínek összefekvő oldalait. A koronák, hidak viselőinek a speciális fogselymet, a „superfloss-t” ajánlott használni, amely merev szállal kezdődik és könnyen bevezethető a hidak alá, így a szivacsos részével a hídtest alatt megtapadt lepedéket is el lehet távolítani. A nyelv felszíne barázdált, a kis barázdákban a lepedék könnyen lerakódhat.

Fogínyzuhany

Tisztítására a hagyományos fogkefe is alkalmas, ám még jobb a speciális nyelvtisztító és- kaparó eszköz. A fogínyzuhany célzott vízsugara olyan helyeket is képes tisztítani, amelyeket a fogkefe nem, vagy nehezen. Mindig az íny felől, a fog koronai része felé irányuljon a vízsugár, különben a fogíny alá préselhetjük a lepedéket, ami gyulladást okozhat. Kiegészíthetjük a fogmosást szájvíz, szájöblítő használatával. Mindkettő antibakteriális hatású, de nem kell állandóan használnunk, mert elpusztítja a baktériumokat, és nem válogat, a szájüreg normál baktériumflóráját is kiirtja. A szájöblö-getőket csak az orvos által meghatározott ideig szabad használni a kóros szájüregi elváltozások kezelésére; ízesítettek is kaphatók. A szájvíz általában mindennapos használatra ajánlott. A szájat és a fogakat érintő betegségek káros hatásúak az egész szervezetre, általuk létrejöhetnek gócbetegségek, de a megfelelő szájhigiénia megakadályozza vagy lassítja a kóros folyamatokat. A jó szájhigiéne és a betegségmegelőzés alapja a gondos szájápolás, a fogorvosi szűrővizsgálaton való részvétel félévente, és a fogak megtisztítása a lepedéktől, fogkőtől, amit fogorvos vagy szájhigiénikus végez.

Gulyáné Jósvai Ildikó
fogászati szakasszisztens

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.