2020. Augusztus 06. Berta, Bettina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Vigyázat, itt vannak a kullancsok!

Ismerjük meg ezeket a parányi vámpírokat! Itt a nyár, a jó idő, egyre többet vagyunk a szabadban. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a természetjárás nem veszélytelen ma már.


A világszerte ismert 720 kullancsfajtából körülbelül 20 faj él Magyarországon. Közülük 2-3 faj veszélyes az emberre. Egyikük a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), a Lyme-kór és a kullancsencephalitis terjesztéséért felelős. A tavasz vége, a nyár és az ősz eleje a kullancs-szezon ideje. Lakóhelyük: a magas füves, sűrű bozótos és lombos erdők, a dús aljnövényzetű ártéri vagy ligeterdők. Kedvelik a nedvességet, de a száraz, meleg helyeket nem. Nem isznak vizet, a levegő párájából vonják ki a nedvességet. Megtalálhatók szántókon, kertekben, vadas parkokban, istállókban, kutyasétáltató helyeken. Rendkívül szívós, parazita életmódot folytató élőlények, amelyek az ember, a háziállatok, földön fészkelő madarak és hüllők, vadon élő emlősök vérét szívják. Gyakori tévhit, hogy a kullancsok a fák koronáiról esnek le, netán ugranak az emberre. Ugrani nem képesek, a növényzeten kapaszkodva várják az arra haladó gerinces állatokat, és ha sikerült rákapaszkodniuk, vért szívnak belőlük. Ha a csípés észrevétlen marad, a bőrről csak 3-8 nap múlva esnek le. Az Ixodes ricinus a Lyme-kórt és a kullancs-encephalitist terjeszti. Csípése fájdalmatlan, így észrevétlen marad. A fertőzött kullancs a meg-betegedést előidéző kórokozót csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva, a felesleges vér visszaöklendezésekor juttatja az ember szervezetébe.

Lyme-kór

A Lyme-kórt a vadon élő állatokról a kullancsba kerülő és az abban elszaporodó borellia burgdorferi nevű baktérium okozza. Legjellegzetesebb tünete az egyre nagyobb széli részeken terjeszkedő bőrpír, a Lyme-folt, amely (1 nap-1 hónap) lappangási idő után a csípés helyén jelentkezik. Az emberi szervezet reagál a fertőzésre, a fehérvérsejtek felveszik a harcot a baktériumok ellen. A bőr kipirul a csípés helyén kis kerek folt formájában, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva gyűrűt formál. A folt nem fájdalmas, de a bőrjelenséget enyhe helyi égő érzés kísérheti. Korai tünet lehet még főleg gyermekkorban többnyire a fülcimpa, fülkagyló élénkvörös, gyulladásos bőrpírja és duzzanata. Felléphet magas láz, fej- és izomfájdalom, valamint idegrendszeri izgalomra utaló tünetek is (hányinger). Késői tünet a nagyízületi gyulladás. A Lyme-kór kezelése infektológus szakorvos feladata. A betegség antibiotikumokkal jól kezelhető, súlyos esetben intravénás kúrával. Évente kb. 1800 Lyme-kóros esetet diagnosztizálnak Magyarországon. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, ellene csak az véd, ha az első 24 órában eltávolítjuk a kullancsot. Kerülni kell a potroh összenyomását.

Influenzaszerű tünetek

A fertőzött kullancs által terjesztett másik betegség a kullancsencephalitis. Vírusa a kullancs nyálmirigyében található. A megbetegedés kb. 7-10 nap múlva a kullancscsípést követően kezdődik influenzaszerű tünetekkel. Néhány nap után a panaszok megszűnnek, majd a lázas szak újra kezdődhet. Ilyenkor a vírus az agyat támadja meg, gyulladást idéz elő, és károsítja az agy- és idegsejteket. Jellegzetes a vállöv izomzatának bénulása, magas láz, erős fejfájás és szédülés. Kezelés nélkül a beteg eszméletlenné válhat. Terjedési mód a fertőzött kullancs csípése, fertőzött állatok frissen fejt forralatlan teje (kecsketej) az ezekből készült tejtermékek. Emberről emberre nem terjed. Gyógyítása tüneti kezelésből áll. Megelőzésében a kullancsok elleni védekezés játszik szerepet, riasztószerek, megfelelő ruházat, gyermekeknek fehér sapka, amin könnyebb észrevenni a kullancsot. A kislányok hosszú haját fonjuk be, tűzzük fel! Lehetőleg a kitaposott ösvényen haladjunk az erdőben, vastag pokrócra üljünk! A természetből hazatérve alaposan vizsgáljuk át a testünket, zuhanyozzunk le, ruháinkat rázzuk ki! A kullancsencephalitis leghatékonyabb megelőzési módja a védőoltás, amely 3 oltásos alapimmunizálásból áll. Az oltást a megfelelő védettség kialakulása érdekében ajánlatos a hideg évszakban kezdeni. A hosszan tartó védettség kialakításához 3 év, majd 5 év múlva emlékeztető oltás adása szükséges.

Baranya Zsoltné, Kiss Sándorné nővér

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.