2020. Szeptember 23. Tekla nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Serdülőkori menstruációs zavarok

A serdülőkor gyermek-nőgyógyászati problémák közül gyakoriságuk és fontosságuk miatt kiemelendőek a vérzészavarok, amelyeket klinikánk gyermek-nőgyógyászati szakrendelés adatai is alátámasztanak.


A menstruáció mennyiségi és gyakoriságbeli zavarai mellett az egyik legnagyobb probléma ebben az életkorban a menses fájdalmas, görcsös jellege, az úgynevezett dysmenorrhoea. A problémakör a fejlett világban óriási jelentőséggel bír, az iskolai és a fiatalkori munkahelyi hiányzások kb. 50 százaléka e miatt következik be. Az első vérzés jelentkezése után (mely Magyarországon átlagosan kb. 12 és fél éves korra tehető) gyakran még nem elég „finoman hangoltak” azok a nagyon bonyolult hormonális szabályozó folyamatok, amelyek a peteérésért és a menses pontos, ciklikus megjelenéséért felelősek, kedvezve ezzel a panaszok kialakulásának. A dysmenorrhoea, vagyis a menses előtt és alatt fellépő görcsös kismedencei méh eredetű fájdalom lehet elsődleges vagy másodlagos eredetű. Elsődleges esetben a panaszok már az első mensestől fennállnak, vagy röviddel az után jelentkeznek. Serdülőkorban jellemzően ezzel a formával találkozunk, de az egyéb kórokot a kivizsgálás során ki kell zárni. Oka általában funkcionális, a méhnyálkahártya rendellenes felépüléséből, illetve lelökődéséből ered.

Lelki tényezők

A panaszok súlyossági fokának szubjektív megélésében természetesen a pszichés tényezők sem elhanyagolhatóak. Az elsődleges forma kezelése tüneti. Görcsoldók a panaszokat csak mérsékelten enyhítik, sokkal hatásosabb a különböző nem steroid gyulladásgátlók adása. Ezek alkalmazásakor fontos, hogy a menses és a panaszok jelentkezése előtt 1-2 nappal szedje a beteg. Amennyiben 16-17 éves korban jelentkezik a beteg gyógyszeresen nem befolyásolható tünetekkel, vagy fogamzásgátlási igény is felmerül, úgy alacsony hormontartalmú fogamzásgátló készítmény adása jó alternatíva. Természetesen fenti gyógyszerek felírásakor elengedhetetlen az alapos szakorvosi vizsgálat az egyéb kórokok kizárására. A másodlagos eredetű fájdalom későbbi életkorban jelentkezik, és hátterében általában valamilyen szervi eltérés, nagyon gyakran endometriosis (méhnyálkahártya szigetek méhen kívüli megjelenése) áll. Ennek megfelelően kezelése is a kiváltó ok sokszor egyidejű műtéti és gyógyszeres kezeléséből áll. A dysmenorrhoea egy az életminőséget komolyan befolyásoló betegség. A fenti panaszok esetén fiatalkorban tanácsos egy gyermek-nőgyógyászati szakrendelést felkeresni, mert gyógyszeres terápiával szinte azonnali javulás érhető el, a háttérben fennálló esetleges súlyosabb kórokok pedig még idejében felismerésre kerülhetnek.

Dr. Krasznai Zoárd
adjunktus
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.