2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Méregtelenítés az intenzív osztályon

Akik öngyilkossági szándékkal vagy véletlenül mérgezik meg magukat, azokat a Sürgősségi Orvostani Tanszékre szállítják, és korszerű méregtelenítési eljárásokkal kezdik meg kezelésüket.


Magyarországon az Országos Mentőszolgálat kivonulásainak 15–20 százalékát a mérgezéses esetek jelentik. A nemek arányát tekintve kétszer annyi nő érintett, mint férfi . A méreg 80 százaléka gyógyszer, főleg altató- és nyug-tatószer. A betegek 80 százaléka öngyilkossági szándékkal mérgezi meg magát, 20 százalékuk véletlen, vagy ipari mérgezés áldozata. Legtöbben szájon át szedhető gyógyszereket vesznek be, de egyre gyakrabban intravénás injekciót használnak. Változatos drogokhoz lehet hozzájutni a megyében, az országban, ezért egyre nagyobb kihívás a kábítószeres beteg méregtelenítése, olyannyira, hogy a kezelés új módszerek alkalmazását igényli – mondta dr. Szabó Zoltán egyetemi docens, tanszékvezető.

Gyomormosás

A méregtelenítésnek (detoxikálás) több formája van, a méreg típusától függ, hogy melyiket alkalmazzuk – folytatta a belgyógyász. – A közhiedelem a méregtelenítést régóta a gyomormosással teszi egyenlővé, de mára megváltoztak az egyes mérgezések kezelésére vonatkozó szakmai ajánlások. A korábbi szemlélethez képest ma már a méreganyag bevételét órákkal meghaladóan csak akkor végzünk gyomormosást, ha lassan felszívódó toxin (pl. mérges gomba), vagy a gyomor ürülését jelentősen lassító szer (pl. egyes altatók) bevételét igazolják a vizsgálatok. Ellenkezőleg, marószerek (pl. sav és lúg) lenyelését követően, a nyelőcső és gyomor oly mértékben sérülhet, hogy ilyenkor mellőzzük a gyomormosást, ugyanis még nagyobb bajt okozhatunk vele. Ekkor más módszerekkel (pl. közömbösítő oldatok adásával), indokolt esetben sebészi beavatkozással igyekszünk megakadályozni a további károsodást.

Ellenszerek

Bármilyen mérgezés is legyen a háttérben, mindenekelőtt alapos orvosi vizsgálat szükséges. Amennyiben lehetséges a beteget kikérdezzük a mérgezés okáról és körülményeiről, majd megfi gyeljük tüneteit. A helyszínre kivonuló mentőszolgálat munkatársainak megfigyeléseire és a beteg családtagjaitól szerzett információkra is támaszkodunk: pl. volt-e tablettamaradvány a helyszínen, hoztak-e mintát belőle? Bizonyos gyógyszereknek speciális ellenszerei vannak. Ezeket akkor alkalmazzuk, ha biztosan tudjuk, hogy mi okozta a mérgezést. Infúzióban adjuk be a gyógyszert, emellett fokozzuk a vizelettermelést, hogy gyorsan kiürüljön a szervezetből a méreg. Amennyiben szükséges, úgynevezett extrakorporális méregtelenítő kezelést is tudunk alkalmazni. Ilyenkor a beteg szervezetéből egy speciális vénakatéter segítségével kivezetjük a toxinokban gazdag vért. Ezt egy méregtelenítő gépezet segítségével megtisztítjuk, s ezt követően visszaadjuk a testbe.

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezettek tüneteit mérsékeljük, garantáljuk a szervezet folyadékegyensúlyát, illetve egyénre szabott kezelést kezdünk a szövődmények elkerülése érdekében (pl. szívritmuszavarok, keringési és légzési zavar). Elsődleges feladatunk, hogy kiderítsük, etanolt (hagyományos alkohol), metanolt (faszesz) vagy etilén-glikolt (fagyálló folyadék) ivott-e a beteg? Ennek megválaszolására toxikológiai laborvizsgálatot végeztetünk a vérmintából az Igazságügyi Orvostani Intézet 0–24 óráig működő laboratóriumában. Etanolmérgezés esetében a folyadékháztartás egyensúlyát infúziós kezeléssel szavatoljuk, továbbá ügyelünk az ionháztartás, vércukor és sav-bázis anyagcsere rendezésére. A metanol és az etilén-glikol fogyasztása esetén gyors komplex méregtelenítő kezelés szükséges, mivel súlyos szervi elégtelenség tünetei (pl. máj- és veseelégtelenség) alakulhatnak ki a betegnél.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.