2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A felfekvés a bőr alatti szövetek károsodása

A tartós fekvés következtében előfordulhat, hogy a beteg bőrén piros foltok, bőrhorzsolások, sebek jelennek meg. Ezeket a bőrtüneteket nevezzük felfekvésnek, nyomási fekélynek.


A felfekvés (latinul: decubitus) a bőr és a bőr alatti szövetek igen nagy fájdalommal járó körülírt szövetkárosodása, illetve szövetelhalása. A kialakulást elősegítő tényezőket rizikófaktornak nevezzük. Ezekből a faktorokból ismerünk belsőket, például: a vizelet- és széklettartási zavar, érzéskiesés, csökkent spontán mozgásképesség, alultápláltság; illetve külsőket, pl.: súrlódás, ún. nyíróerő.

Hajlamosító tényezők

Vannak hajlamosító tényezők, ilyen az idős életkor, cukorbetegség, láz, elhízás, kóros soványság... A felsorolt befolyásoló körülményeket ha kiiktatjuk, illetve figyelmet fordítunk rá (száraz bőrfelület, nyomásnak kitett bőrfelület tehermentesítése), akkor kisebb lesz az esélye a felfekvés kialakulásának. Előfordul, hogy minden erőfeszítésünk ellenére kialakul a felfekvés. Előfordulási helyét tekintve elsősorban a hát alsó részén, deréktájon és a sarkakon, de megjelenhet a könyökökön, bokákon, csípőn... és nem elhanyagolható helyen, a füleken is. Annak függvényében, hogy milyen mélyre terjed a bőr rétegeiben a szövetkárosodás, I.-IV. stádiumig sorolják be. A legenyhébb az I. fokozat. A sebek színe is változó (piros, zöld, sárga, fekete), mely mérvadó a kezelés szempontjából.

Megelőzés, kezelés

Elmondható, hogy nemcsak a megelőzés, hanem a kialakult sebek kezelése is egy teljes csoportot igényel, melyben szerepe van a különböző szakorvosok mellett műtősnőnek, gyógyszerésznek, dietetikusnak, mikrobiológusnak, gyógytornásznak, epidemiológus szakembernek, s nem utolsósorban ápolónak és az otthonápolási szakembereknek, valamint a hozzátartozónak. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ területén ez az ellátó rendszer már 2008 óta működik. A fenti szakemberek megtanítják, illetve praktikus tanácsokkal látják el a beteget és hozzátartozóját (megelőzés, sebkezelés, táplálás, gondozás, gondoskodás). A nyomási fekély az esetek jelentős részében megelőzhető, illetve hatékonyan gyógyítható, amennyiben a megelőzéshez és a terápiához rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök.

"Ha ... többek életét és munkáját összekapcsoljuk, együttesen mindnyájan sokkal messzebbre jutunk, mint külön bárki is eljutna.” (Descartes)

Szabóné Tóth Andrea

diplomás ápoló

infekciókontroll nővér

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.