2020. Október 30. Alfonz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Fiatal nők betegsége

Már az őszi hűvös időt is nagyon hidegnek érzékelik az úgynevezett Raynaud-szindrómás betegek, a tél pedig rendkívüli próbatételt jelent nekik. A kezük, lábuk ujjain jelentkező érösszehúzódás miatt elszíneződnek, duzzadttá, fájóvá, érzéketlenné válnak végtagjaik. Hogyan gyógyítható a betegség? – kérdeztük a reumatológust.


A Raynaud-betegség lehet elsődleges és másodlagos. Az elsődleges Raynaud-szindróma önállóan fordul elő, a másodlagos valamilyen alapbetegséghez társul – mondta dr. Szűcs Gabriella, a Reumatológiai Tanszék egyetemi docense. – Az elsődleges betegség a leggyakoribb. A fokozott érösszehúzódási készség leginkább fiatal nőknél fordul elő. Hideg időben vagy stressz hatására jelentkezik a kéz- illetve a lábujjakon.

Zsibbadás

A három fázisú tünetcsoport jellemezte betegségben az érgörcs hatására először elfehérednek az ujjak, majd elkékülnek, végül az érgörcs oldódásakor pirossá válnak. A színváltozások mellett fájdalmasak az ujjak és zsibbadnak az ujjvégek. Másodlagos betegség esetén valamilyen alapbetegség részeként alakul ki a tünetcsoport. Legsúlyosabb formája a bőr megvastagodásával az ujjak kifekélyesedésével, gyakori és nem oldódó érgörccsel járó, továbbá az ízületekben és a belső szervekben kifejezett kötőszövet-szaporulatot okozó szkleroderma. A Raynaud-szindróma sokszor az autoimmun betegség bevezető tünete, ezért fontos az ilyen irányban folytatott szűrővizsgálat. Továbbá jelezhet szívelégtelenséget, vérképzőrendszeri megbetegedést is, mint például sűrű vér esetén a vérkeringés megállását az ujjakban.

Kezelés

A betegséget értágító gyógyszerekkel kezelik. Emellett a legfontosabb, hogy a beteg óvja a kezét a hidegtől. Enyhe hidegben tanácsos kötött kesztyűt húznia, télen pedig a kötött kesztyű fölé irhakesztyűt. Továbbá ne dolgozzon olyan munkahelyen, ahol nem tudja kivédeni a hideget, mint pl. hűtőpultnál. Sokat használ a dohányzás elhagyása, a kéztorna és az önmasszázs is.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.