2021. Október 21. Orsolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A koraszülöttek pszichés fejlődése

A koraszülött élete első heteit, hónapjait kórházi környezetben, műszerek sokasága között tölti. Ebben az időszakban is fokozott szüksége van a szülei testi közelségére, megnyugtató jelenlétére. Ez a szoros kapcsolat alapvető feltétele a szülők és gyermekük közötti lelki kötődés megerősödésének és a gyermek harmonikus lelki fejlődésének is.


A koraszülöttek – ha lassabb tempóban is – jól fejlődnek. Meggyőző tapasztalatok azt támasztják alá, hogy a szülőkkel és gondozókkal közösen, kis lépésekben végzett egyéni – fejlődéslélektani alapokra épülő – program megelőzheti a gyermek fejlődési nehézségeit. A kórházi környezetben a koraszülöttet körbevevő személyek, arcok, körülmények gyakran változnak, a gyermek nagymozgásai is késleltetettek – ezek lassítják az élmények megtanulásának folyamatát. Éppen ezért nagyon fontos a hazabocsátás után az otthoni, családi környezet állandó-sága, majd később a sok „érdekes” inger biztosítása, amely a gyermek önállóságra törekvésének természetes folyamatát támogathatja. Ki kell emelnünk, hogy a koraszülöttség ténye ellenére különböző fejlődési utakat járhatnak be a gyerekek. Több vizsgálat arról számol be, hogy a koraszülötteknél gyengébb vizuális-motoros készségek, kevésbé optimális válaszkészség, figyelmi tevékenység és ebből adódó tanulási nehézségek figyelhetők meg. Ugyanakkor ezek a hátrányok nem állandóak, leginkább iskolába lépés idején jelentkezhetnek, de serdülőkorban már nem érhető tetten a koraszülöttség hátránya. Tehát a koraszülöttség fejlődésre ható negatív következményei az életkor függvényében változhatnak. Ez a „mozgó rizikó” arra utal, hogy a fejlődési hátrány egy bizonyos életkorban megmutatkozhat, de később már nem érhető tetten – és fordítva is igaz: a gyermek az életkor előrehaladtával vissza is térhet a problémát jelentő övezetbe. A környezet hozzáállása, a fejlődést segítő hatása, a szülő-gyermek kapcsolat minősége kiemelten fontos tényezője a gyermek lelki és értelmi fejlődésének.

Dr. Török Zsuzsanna

szakpszichológus

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.