2018. December 15. Valér nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Dagad a lábam, vizesedek. Szívbeteg vagyok?

Fenti kérdés gyakran elhangzik kardiológiai, belgyógyászati és háziorvosi rendelőkben egyaránt. Ez a kérdés gyakran elhangzik orvosi rendelőkben. Az aggodalom abból fakad, hogy mindenki ismeretségi körében volt már súlyos szívelégtelenségben szenvedő beteg, akinek úgymond „vizesedett”, dagadt a lába.


Ezek a betegek gyakran és rendszeresen kaptak vízhajtót, vízhajtó injekciót, és bár nem a vízhajtótól, de előbb utóbb meghaltak. Elképzelhető a riadalom, amikor egy nagyon meleg nyári nap estéjén, esetleg egy tíz órás repülőút után, vagy az unoka elhúzódó diplomaosztóját, esetlegesen egy vérnyomás csökkentő gyógyszer bevételét követően az ujj benyomat megmarad a lábszáron vagy a boka mögött.

Természetesen minden ilyen jellegű panasz komolyan veendő, hiszen a nagyvérkört is érintő szívelégtelenségnek jele és tünete az alsó végtagok duzzanata, ödémája. Ezért a háziorvos, hogy a kérdésre korrekt választ adhasson, a beteget kardiológiai szakrendelésre irányítja. Itt a betegek gondos kikérdezése, fizikális vizsgálata után echocardiographiás vizsgálat is következik, amely segítséget nyújt annak eldöntéséhez, hogy a betegnek van-e billentyű vagy szívizom betegsége. Utóbbi következménye lehet a szívizom lassult elernyedő vagy csökkent összehúzódó képessége, amely a keringés lelassulásához, pangáshoz, vizesedéshez vezet. A láb duzzanata lehet egy vagy kétoldali. Az aszimmetrikus duzzanat mindig gyanús sérülésre, vagy úgynevezett vénás vérrögképződésre, trombózisra. Bizonyos esetekben azonnali vizsgálat, kezelés szükséges, mert a folyamat tüdőembóliához vezethet. Vesebetegség okozta fehérje vesztés, éhezés okozta fehérje hiány szintén okozhat az általános vizesedés mellett alszár ödémát, csak úgy mint a pajzsmirigy alul működése, melyek belgyógyászati kezelést igényelnek.

A nyári időszak gyakori jelensége a láb dagadása, amely elsősorban a vénás keringési elégtelenségben, visszér tágulatban szenvedőket, lúdtalpasokat, térdízületi kopásos betegeket és elhízottakat sújtja. Nagy melegben a szervezet hő leadásra törekszik. A kis rezisztencia ereit is kitágítva nem képes a rá nehezedő véroszlop súlyának megtartására, amely a folyadékot a szövetek közzé kinyomja. Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek a rezisztencia erek kitágításával szintén lábdagadást okoznak. Ez nem mellékhatás, hanem a gyógyszer hatásához hozzátartozik. Ismételt orbáncos, gyulladásos betegséget követően a nyirokér keringés károsodása vezet az alszár megdagadásához, mely aszimmetrikus és nem szíveredetű eltérés. Tartós ülés során a vénás vér visszaáramlása lelassul, és ez vezet a lábdagadáshoz. Aki ödémára hajlamos, mozogjon sokat. Ha sokat kell ülnie, néha álljon fel, vagy a lábát széken ülve húzza maga alá, majd nyújtsa ki többször. Hosszú ülés vagy állás esetén húzzon gumiharisnyát, hogy a folyadék pangását megelőzze.

A lábdagadás tehát gyakran nem szíveredetű, de mindig kellemetlen. Derítsük ki mi okozza, és tegyünk ellene. Testmozgással, testsúlycsökkentéssel, gyógyszer módosítással, vénás tornával vagy nyirok masszázzsal, és nem azonnal vízhajtóval. Ezt hagyjuk meg a szívelégtelenségben szenvedőknek.

Dr. Fülöp Tibor
adjunktus
Kardiológiai Intézet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.