2019. Február 22. Gerzson nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Nem érdemes rágyújtani

Világszerte egyre fiatalabb korban kezdik a dohányzást fiúk és lányok egyaránt. Káros következménye a krónikus hörghurut, mely ha hosszú időn át fennáll, a légzőszervek krónikus gyulladásához, tüdőtáguláshoz és légzési elégtelenséghez vezet, ami olyan fokúvá válhat, hogy bizonyos életkor után oxigénpalack nélkül nem tud lélegezni a beteg.


A dohányzás mindenféle formája rákkeltő hatású. A tüdőbe kerülő dohányfüst, a benne lévő kátrány miatt helyileg fejt ki a rákkeltő hatást, a dohányzók körében gyakori a tüdő- és a hörgőrák– mondta dr. Bakó Gyula a Gerontológiai Tanszék vezetője. - A dohányfüsttel a szervezetbe kerülő és a vérkeringésen át felszívódó mérgező anyagok kiválasztódnak a vesében és mivel a húgyhólyagban maradnak két vizeletürítési periódus alatt, akár hólyagrákot is okoznak.
A dohány, nikotintartalmánál fogva nem csak a tüdőben, hanem a szívben is okoz eltéréseket. Önmagában a belélegzett nikotin képes ritmuszavarok kiváltására, mely rendellenesség szédüléshez, eleséshez, vérnyomás ingadozáshoz vezet s az egyik legnagyobb rizikófaktora az érelmeszesedésnek, az agyi, koszorúér, a végtagi erek meszesedésének. S végső soron az érszűkület révén agyi vérellátási zavart okoz, súlyos szédüléstől kezdve egészen az „agyvérzésnek” nevezett agyi érelzáródásig, mely a gutaütés (stroke) alapja.
A szív koszorúserein kisebb mértékű szűkület esetében anginás panaszok jelentkeznek, nagyobb mértékű szűkület esetében a fenyegető vagy véglegesen kialakuló szívizom infarktus lehetősége áll fenn.
A végtagi erek szűkületénél az érelzáródás abban az esetben következik be, ha a megfelelő elkerülő keringés nem alakul ki. Ha az érszűkületet sebészi éráthidalással vagy protézissel nem tudják kezelni, akkor az a láb amputációjához vezet.
A dohányzás mértékét kétféleképpen határozzák meg: egyrészt hány éve dohányzik az illető, másrészt naponta hány szálat szív. Statisztikai adatok szerint a dohányzás abbahagyása után 10 évvel a dohányzást abbahagyottak és a nemdohányzók között kiegyenlítődik a tüdőrák kialakulásának veszélye. De az addig kialakult érkárosodást nem tudja az elhagyott dohányzással az illető megszüntetni.
Nem ok nélkül olvashatók a cigarettás dobozokon fenyegető, ijesztő feliratok! Illene komolyan venni!

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.