2019. Május 25. Orbán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gyógytorna daganatos betegeknek

Mozgásterápiás tanácsadáson is részt vehetnek azok a betegek, akik a Sugárterápiás Tanszékre járnak kezelésre. Gyógytornász állítja össze a személyre szabott testgyakorlatokat és az életmódbeli tanácsokat mihamarabbi felépülésük érdekében.


Elterjedt az a tévhit, hogy az operált, kezelt daganatos betegnek feküdni kell. Betegségfüggő a testmozgás és a pihenés aránya, ezért ez egyéni tanácsadást kíván. Ha a beteg zárójelentésében gyógytornát tüntetett fel az orvos, vagy külön nem említette annak ellenjavallatát, akkor tornázhat a beteg. Betegsége ismeretében állítjuk össze a gyakorlatokat. Az onkológiai gyógytorna célja az operáció, sugárkezelés után az operált testrész mozgatása, erősítése, a kóros mozgásformák kialakulásának megelőzése, a szövődmények kivédése, mint a trombózisé, a nyiroködémáé, a légzés beszűkülésé – mondta Szabados Éva Anna gyógytornász, a Sugárterápia Tanszék radioterápiás konzultációs munkatársa. - Elmondjuk azt is, hogy a tornát egy életen át kell végeznie. A mozgásterápia kiemelt célja kezdetben a testmozgás tudatosítása, a testtudat kialakítása, a megváltozott testkép elfogadtatása. A tornát érdemes tükör előtt végezni, így a beteg láthatja a fejlődést: érzékeli, hogy jobban mozog, megbarátkozik „új” testével. A radioterápiás gyógytorna tanácsadás célja eloszlatni a testmozgással kapcsolatos tévhiteket és felhívni a figyelmet a testmozgás fontosságára.
Az emlőműtéten átesettek rehabilitációjára irányelv (protokoll) alakult ki. Számos szövődményt ki tudunk védeni gyógytornával úgy, mint a kar kényszertartásának kialakulását, s az abból következő hegesedést, a nyiroködéma keletkezését. Elmondjuk, hogy különösen vigyázzon a műtött oldali karjára, ne erőltesse túl, ne emeljen, ne cipeljen vele. Rendszeresen mozgassa vállát és karját, ugyanis az kihat gerinctartására, légzésének mélységére is és megelőzheti vele pl. a féloldaliságot, a gerincferdülést.
A tüdő műtötteknek újra meg kell tanulniuk lélegezni. Gyakori jelenség, hogy nem „mernek” levegőt venni, mert félnek a fájdalomtól. Pedig mély lélegzetvételekkel ki kell tágítaniuk tüdejüket, javítani légzéskapacitásukat.
Az életmód tanácsadáson számos kérdésre várnak választ a daganattal operált betegek, mint pl. arra, hogy járhatnak-e masszázsra, elektromos kezelésre, gyógyfürdőbe, vehetnek-e meleg kádfürdőt. Ezekre nemleges a válaszunk, ugyanis arra kell gondolni, hogy fontosabb a daganat kiújulásának megelőzése, mint egyes reumatikus, mozgásszervi panaszok ilyen úton történő kezelése. Meleg kádfürdő helyett zuhanyozni lehet, gyógyfürdőzés helyett úszómedencében úszni. A beteg állapotától és addig végzett testmozgásától függ, milyen testmozgást tanácsolunk. Kezdhet napi tíz percnyi sétával, s az időtartamot növelheti másnaponta néhány perccel. Két-három hét múlva napi fél órás tempós sétára válthat, melynek igen pozitív élettani hatásai vannak csak úgy, mint a kocogásnak és az úszásnak. Emellett a tanácsadás jó alkalom a segédeszköz igény felmérésére is.
Minden héten kedden és csütörtökön 14:30-tól 15:30- ig lehet jelentkezni gyógytorna tanácsadásra a Radioterápiás Életvezetési Tanácsadó szobában. 

Szabados Éva Anna

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.