2021. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gyakorlati oktatás

Dr. Papp Zoltánt nevezte ki oktatási dékánhelyettesnek az Általános Orvostudományi Kar Tanácsa.


Az elmúlt években a DE OEC Általános Orvostudományi Karán a hallgatói létszám emelkedése és az oktatási paletta bővülése az oktatói terhek jelentős fokozódását eredményezték.
Az orvosképzés hagyományosan magas szintű elméleti, gyakorlati elemei ilyen körülmények között csak körültekintő szervezés mellett bontakoztathatóak ki – mondta dr. Papp Zoltán. – A gyakorlati oktatás színvonalának fejlesztése érdekében például bevezetésre került a blokkgyakorlati rendszer, melynek során hallgatóink többhetes betegágy melletti tapasztalat révén sajátíthatják el az általános orvostól elvárható gyakorlati ismereteket. A kezdeti kedvező visszajelzések alapján a 2010/2011- es tanévtől kezdve a blokkgyakorlatokat már nemcsak a IV. évesek, hanem az V. évesek számára is előírjuk, és így próbáljuk biztosítani a hallgatói létszámemelkedés és oktató kapacitás közti egyensúlyt.

Fontosnak tűnik a hallgatók problémamegoldó készségének javítása is, és ezt az intézetek, valamint klinikák minél több problémaorientált oktatási forma bevezetésével érhetik el. Ezzel a megközelítéssel a hallgató közvetlen tapasztalatot szerezhet a diagnózis felállításáról, a terápia tervezéséről és az orvos-beteg kapcsolat további fontos mozzanatairól. Ösztönözni kell az ilyen jellegű kurzusokon való részvételt, az önálló, gondolkodást igénylő hallgatói munkát. Az óraterhelés racionalizálása érdekében azonban a kiugróan alacsony hallgatói létszám mellett megvalósuló választható kurzusok korlátozása, összevonása a párhuzamosságok felszámolása is felmerül. Fontosnak tűnik az oktatók erkölcsi és anyagi megbecsülésének fokozása is. Ezt a célt szolgálja a vezető oktatókat jutalmazó ösztöndíjrendszer, melyhez hasonló bevezetése a fiatalabb szakemberek (fiatal szakorvos, posztdoktor) esetében is indokoltnak látszik.

A magas hallgatói létszám szükségessé teszi az oktatás infrastrukturális feltételeinek javítását is. Növelni kell a kiscsoportos oktatáshoz szükséges gyakorlati és szemináriumi termek számát. Ezenfelül erőfeszítéseket kell tenni a tantermi előadásokon a zsúfoltság csökkentésére, a kredit-rendszerű oktatásba való bekapcsolódás minél harmonikusabb megvalósíthatóságára. Utóbbira lehetőséget adhatnak az órarendben elkülönített olyan időszakok, melyek minden évfolyam számára egyszerre biztosíthatnák a kötelezően vagy szabadon választható kurzusok látogatását. Az oktatási tevékenység fejlesztése során a magyar és angol nyelvű képzés jellegének teljes azonosságát kívánjuk biztosítani.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.