2020. Szeptember 29. Mihály nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Fertőzéssel terjed a rühesség

„Viszketek, viszkető kiütéseim vannak” gyakran hangzik el panaszként a bőrgyógyászati szakrendeléseken. A tünetnek számos oka lehet.


Az elsősorban este meleg fürdés után, éjszakai ágymelegben jelentkező panaszok hátterében állhat atkafertőzés, Scabies- rühesség. A betegséget egy atka régebbi nevén Sarcoptes scabiei varius hominis újabb néven Acarus siro varius hominis okozza. Az atkák szabad szemmel nem láthatóak.

A fertőzés terjedése

A fertőzés közvetlen emberi érintkezéssel terjed, de textília pl. ágynemű, ruhanemű is közvetítheti. A rühatka befúrja magát a bőr felső rétegébe, a hámsejtekbe, ott a járatokat fúr, oda rakja le a petéit. A tünetek lappangási ideje 2-4 hét is lehet. Tökéletes testi higiénia mellett is megfertőződhetünk. A fertőzöttség nem okoz speciális bőrtüneteket. Vezető tünete az elsősorban ágymelegben fokozódó erős viszketés. Jellemző a családtagoknál, bentlakásos intézményekben, egy környezetben együtt élőknél jelentkező hasonló panaszok. A rühesség nem súlyos betegség, de az erős éjszakai viszketés miatt nagyon kellemetlen. Az atkák a vékonyabb bőrfelületeket részesítik előnyben, ahová könnyen befúrják magukat, mint az ujjak közötti területek, az emlőbimbó udvara, köldök körüli, nemi szervek környéki területre. A szervezet érzékennyé válik a bőrben tartózkodó élősködőkre, illetve az ürülékükre. A viszketés és a szétszórt pontszerű apró sebek, varak, ennek az allergiás reakciónak is következményei. A kivakart bőrtünetek könnyen felülfertőződhetnek.

Kenőkúra

A tünetek kezelésére többféle kenőkúra használható. Ezek 8-14-24 vagy 48 órás időtartamúak az alkalmazott hatóanyagtól függően. Fontos kiemelni, hogy a kezelés nyaktól lefele a teljes testet ,a talpakat, lábujjközöket is érintse, nem elég csak a tünetes területeket kezelni. A kenőkúra ideje alatt nem lehet megmosakodni. Javasolt a családtagok, illetve mindazok egyidejű kezelése, akik a beteggel érintkeztek, akkor is, ha panaszmentesek, ugyanis a hosszú lappangási idő miatt már ők is fertőzöttek lehetnek. A kezeléssel egy időben kell a ruházatot, ágyneműt kifertőtleníteni, mivel a textíliától vissza lehet fertőződni. Az atkák nem speciális irtószertől, hanem a magas hőfoktól ( minimum 60 Celsius-fok) pusztulnak el. A magas hőfokon mosható ruhákat így kell mosni, vasalni. A nem mosható textíliákat légmentesen le kell zárni nylon zsákba és legalább 2 hétig nem szabad felvenni. A kezelés után a viszketés hamar mérséklődik, megszűnik. Az atka által okozott allergiás bőrtünetek több ideig fennállhatnak. Ekkor antihisztaminok csökkenthetik a panaszokat, továbbá a bőr visszazsírozása, hidratálása a bőrnyugtató kezelés után lesz teljes a gyógyulás.

Oláhné Sallai Ágnes
intenzív betegellátó szakápoló
Bőrklinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.