2021. Január 26. Vanda, Paula nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Egyre több a kövér gyermek

Munkám során sokszor találkozom elhízott gyermekekkel, de azt is megfigyeltem, hogy a szüleik ugyanolyan testalkatúak. Komplex a probléma, fontos motiválni az embereket és felhívni a figyelmet a betegségek kialakulására, vagyis az egészségnevelésre. Amellett, hogy néhány évtizede komoly propaganda működik, mégis nő az elhízottak száma.


A kóros gyermekkori elhízás, az obezitás az elmúlt negyedszázadban rendkívül sok orvosi és pszichológiai vizsgálat tárgya volt. A kutatásokat az az orvosi felismerés indította el, hogy a jelentős súlyfelesleg számos betegség (szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, cukorbetegség) közvetett oka lehet, és így szerepet játszik a várható élettartam csökkenésében is. Ezekről az egészségügyi problémákról régebben azt gondolták, hogy a felnőttkorra jellemző megbetegedések, de jelenleg megfigyelhetjük, hogy egyre több gyermeket érint. Ugyanakkor annak megállapítása, hogy valaki kövér, sovány vagy éppen normális testalkatú, az idő és a kultúra függvényében rendkívül változó normák alapján történik. Gondoljunk a múlt század eleji női ideálra, amit jelen időnkben egyszerűen kövérnek minősítenénk.

Túlzott táplálkozás, túlzott gondoskodás, stressz

A klinikai gyakorlatban obezitásról, azaz kövérségről akkor beszélünk, ha a gyermek súlya legalább negyven százalékkal meghaladja az életkorához és a testmagasságához előírt „ideális” testsúlyt. A pszichológia az obezitás okai közül egyrészt megemlíti a normális kövérséget, amelynél az elhízásnak sem egészségügyi, sem pszichológiai oka nincs, egyszerűen a családi szokás az, hogy mindenki sokat eszik. Másrészt megemlíti a fejlődési obezitást, amely családi, illetve familiáris problémák következményeként jön létre, rendszerint a szülők közötti tartós feszültség hatására. Rendszerint az anya gyermeke túlgondozásával elégíti ki frusztrált szeretetigényét. Valójában ezzel az anya a saját szükségletét elégíti ki, gyermeke így nemcsak hogy elhízik, hanem megtanulja azt a fajta rossz viselkedésformát, hogy frusztrált állapotban feltétlenül ennie kell. Harmadrészt megemlíti a reaktív obezitást, melyet súlyos érzelmi stressz előzi meg, mint például az egyik szülő halála, vagy éppen a kistestvér születése.

Testmozgás, diéta


A testsúly alakulásának örökletes összetevője az anyagcsere sebessége! Akinek az anyagcseréje lassú, gyorsan felvesz 1-2 kg felesleget, és ettől még lassúbb lesz az anyagcseréje. Amint a gyermek hízik, kevesebb kalória kell a súlyfelesleg megőrzéséhez, mint amit a felvétel igényelt. Az orvosi előírás mindenekelőtt a jól megtervezett testmozgásra irányul, melyhez a környezet támogató magatartása, valamint a mértéktartó diétának kell kapcsolódnia.

Elmagányosodás

Megfigyelhetjük, hogy a kövér gyermek általában kortársai gúnyolódásának, jó- vagy rosszindulatú tréfálkozásának tárgyává válnak. Ennek hatására jelennek meg az életvezetés és a személyiség zavarai, melyek az enyhe személyiségzavartól a szociális és szexuális alkalmazkodás súlyos gondjáig, a magányossá válásig vezethetnek. Semmiképpen nem szeretnénk, ha a gyermekeink ilyenekké válnának. Nem a plusz néhány kilogramm súlyfelesleg a veszélyes, hanem az elhízott, kövér gyermekek esetében állhatnak fenn ezek a másodlagos tünetek.

Súlygyarapodás megfékezése

A szülő legfontosabb feladata ilyen esetekben – a súlygyarapodás lehetőség szerinti fékezése mellett – segítséget nyújtani a gyermeknek megfelelő és eredményes megküzdési stratégiák kialakításában. Ne legyen a gyermek túlságosan sérülékeny társaival szemben, mert ebből kifolyólag még jobban gúnyolni fogják. A csúfolódásra humorral válaszoljon, ne agresszív szavakkal, így könnyebben leszerelheti társait. Sokszor tapasztaljuk, hogy a sértegető gyermekeket familiáris környezetben sok sértés éri, és ezeket a felgyülemlett belső feszültségeket az osztálytársainkon töltik ki. Az iskolai környezetben a pedagógus feladata a nevelés is, a gyermekek értékeinek a kiemelése, illetve optimális osztálylégkör kialakítása. Ehhez érzelmi intelligencia kell a pedagógus, illetve a gyermekek részéről.

Példamutatás, egészséges táplálkozás

Ha a gyermekek túlsúlyosak, leginkább úgy lehet felvenni a harcot a kilókkal, ha az egész család igyekszik odafigyelni a jó minőségű ételekre, több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, illetve rendszeresen mozogni. A szülők példamutatása nélkül ez szinte lehetetlen. Döntsenek hát úgy, hogy egészségesen fognak élni, így a gyermekek elsajátíthatják az egészséges családmodellt, ezáltal boldogabb, kiegyensúlyozottabb felnőttekké válhatnak.

Tizedes Erika
Klinikai gyermek szakpszichológus
Gyermekklinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.